Не «чужий» герой

17.01.2013
Не «чужий» герой

Єдиний в Українi пам’ятник автору легендарного «Холодного Яру» встановлено в селi Мельники на Черкащинi. (з сайту wikipedia.org.)

Днями виповнилося 115 років із дня народження борця за волю України, воїна і письменника, автора знаменитого «Холодного Яру» Юрія Горліса–Горського. На його малій батьківщині — Полтавщині — про ту дату згадали тільки націоналісти. Зокрема, активісти решетилівської районної організації партії «Свобода» за підтримки небайдужої громадськості обласного центру та знаних у краї дослідників минувшини влаштували з цієї нагоди «круглий стіл» у райцентрі. На відміну від першого такого заходу, що відбувся восени минулого року в рідному селі автора знакової книги, в ньому взяли участь і місцеві депутати, освітяни, учні–старшокласники («УМ» уже повідомляла про те, як очільники сільради та школи в Демидівці зробили все для того, щоб на зустріч із донькою видатного земляка Ларисою Лісовською прийшло тоді лише кілька односельців). Щоправда, цього разу пані Лариса не змогла прибути на Полтавщину зі Львова через хворобу.

На зібранні згадували і про те, як на пропозиції подбати про належне пошанування в області знаного українцями всього світу героя визвольних змагань початку ХХ століття можновладці радили ініціаторам вшановувати винятково... місцевих героїв соціалістичної праці. Саме задля того, щоб керівники органів влади та їхні «підручні» на місцях не вважали земляків — справжніх героїв України — «чужими» й не засмічували голови молоді «страшилками» про них з арсеналу радянського агітпропу, на згаданому «круглому столі» активісти обласної організації партії «Свобода» повідомили про започаткування ними масштабної просвітницько–пропагандистської акції «Герої Полтавщини». Першим її кроком стало проголошення 2013–го роком Юрія Горліса–Горського. «Свободівці» вже видали кольоровий настінний календар із його портретом, невдовзі збираються встановити пам’ятний знак у Демидівці, провести фестиваль патріотичної пісні, спортивні змагання та інші заходи на честь легендарного уродженця Полтавщини.