Ваш білетик!

17.01.2013

Опозиційні депутати Володимир Яворівський («Батьківщина»), Марія Матіос (УДАР), Ірина Фаріон («Свобода») зареєстрували у Верховній Раді законопроект на підтримку української мови. «Будь–які заходи на захист мов національних меншин чи регіональних мов не повинні здійснюватися на шкоду українській мові як державній — таким є головний постулат законопроекту. Як відзначають експерти, вада цього документа в тому, що він суперечить позиціям Європейської хартії про мови.

Насамперед пропонується визнати нечинним «мовний» закон Ківалова—Колесніченка. Натомість опозиція пропонує законодавчо зафіксувати, що українська «є невід’ємним елементом конституційного ладу України», решта мов є іноземними. А мовою національних меншин, на думку авторів законопроекту, слід вважати «іноземну мову, яку громадяни України, що за своїм етнічним походженням не є українцями, історично та упродовж багатьох поколінь застосовували в Україні як свою материнську мову». Не вельми зрозумілим у законопроекті є тлумачення поняття «регіональна мова»: це мова, «відмінна від української та яка традиційно застосовується в межах території України громадянами України, що кількісно становлять меншу групу, ніж решта населення України».

Опозиція пропонує запровадити іспит на знання мови для осіб, які хочуть набути статусу громадянина України. Для цього пропонується створити Нацкомісію зі стандартів державної мови, а контрольовані нею іспити проводити у Центрі української мови. До речі, минулої осені таку схему запроваджено в Росії.

Іспити на знання державної мови, згідно з законопроектом Яворівського—Матіос—Фаріон, має складати і кожен кандидат на пост Президента, члени Кабінету Міністрів, Конституційного Суду, ЦВК, кандидати в депутати, а також низка інших державних чиновників, судді, адвокати, прокурори і навіть працівники державних комунальних установ.

Опозиція пропонує навіть запровадити посаду Уповноваженого з захисту державної мови, мови національних меншин та створити в країні Службу мовних інспекторів.