Солом’яний дух

15.01.2013
Солом’яний дух

Найвищий в Україні дідух. (автора.)

Уже вдруге в тернопільському Українському домі «Перемога» демонструє­ться унікальна виставка дідухів та інших правічних різдвяно–новорічних символів нашого народу. Експонати виготовлені руками як уже відомих місцевих народних умільців, так і тими, хто лише пробує себе в цьому мистецтві, зокрема учнями і педагогами обласного еколого–натуралістичного центру. Тут і ангели з соломи, і баранчики з тіста, і вирізьблене з дерева святе сімейство біля колиски маленького Ісуса. А дідухів (у давнину саме вони, а не ялинки були головними святковими прикрасами українських осель), то з чого тільки немає — навіть iз... макаронів!

Та головним експонатом цьогорічної виставки є безперечно найвищий, аж восьмиметровий дідух, який по праву може вважатися найвищим досі в Україні і має всі підстави потрапити до Книги рекордів. Виготовляла його впродовж двох місяців сім’я працівника згаданого вище еколого–натуралістичного центру Ярослава Осадци та його учні, використавши при цьому вісім тисяч колосків чотирьох видів злаків. Розміри дідуха–гіганта не дозволили встановити його в залі «у повний зріст», тож організатори експозиції мусіли розділити його на дві частини.

Як зазначив на відкритті виставки заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра, «... дідух є втіленням світогляду наших предків і має сакральне значення. Він об’єднує три світи, єднає нас із пращурами та Богом. Наші діди і прадіди вірили, що дідух оберігав рід від усіляких негараздів, спонукав до духовного вдосконалення і об’єднання довкола вічних цінностей. На мою думку, на Новий рік та Різдво в хаті кожного українця повинен стояти саме цей прадавній символ добробуту і злагоди».