НеМАЛІ проблеми за лівійським сценарієм

15.01.2013

На прохання Франції Рада Безпеки ООН учора (в ніч на вівторок за київським часом) провела позачергове надзвичайне засідання щодо ситуації в Малі. Під час засідання планувалося обговорити питання військового втручання Франції у внутрішній конфлікт у цій західноафриканській країні, а також подальші дії з метою стабілізації ситуації.

На прохання офіційно законної влади Малі французькі наземні підрозділи та авіація з минулої п’ятниці атакують позиції ісламістських повстанців, які з квітня минулого року встигли перебрати під свій контроль території на півночі країни, які за розміром дорівнюють площі Франції. Експерти з питань безпеки вважають, що ісламісти хочуть створити на цих теренах власну країну і перетворити її в осередок ісламського екстремізму, який загрожуватиме сусіднім державам. Досі у втіленні цих намірів їм неабияк сприяв хаос, що запанував у Малі після військового путчу в березні минулого року проти обраного на виборах президента Амаду Туре.

За три дні перебування на території Малі французькі військові разом із національною армією ліквідували щонайменше сотню ісламістів. Загинули також 10 малійських солдатів і французький пілот гелікоптера. Є жертви й серед цивільних. Наразі в Малі перебувають 550 французьких солдатів. Бомбардування французьких ВПС спрямовані проти ісламістських військових баз, розташованих біля Конна, Дуенца та Лере. За словами міністра закордонних справ Франції Лорана Фабіуса, французькі військові братимуть участь в операції лише впродовж кількох тижнів. А надалі якщо й залишаться в Малі, то хіба щоб підтримати місцевих солдатів, але бойові дії вже не вестимуть.

З початку операції французьких військових у Малі президент Франції Франсуа Олланд щодня проводить у Єлисейському палаці засідання Ради оборони за участі прем’єр–міністра, міністрів оборони та закордонних справ, а також начальника генштабу і голови таємних служб Франції. Як повідомляє агенція «Франс пресс» із посиланням на джерела в оточенні глави держави, на останній такій нараді Олланд визнав, що ісламістські угруповання в Малі «набагато краще підготовлені й озброєні, ніж ми спочатку вважали».

Минулими вихідними французька армія зруйнувала базу джихадистів на півночі Малі, змусивши ісламістів залишили Гао. Це розташоване за 1200 кілометрів на північ від столиці країни місто вважається базою повстанців–туарегів, які добиваються незалежності північних регіонів країни. З огляду на підвищену небезпеку, посольство Франції у столиці Бамако взяли під охорону елітні підрозділи жандармерії. Посилені загони французьких жандармів охороняють також ті шість тисяч громадян Франції, які мешкають у Бамако.

Тим часом конфлікт інтернаціоналізується. Позавчора про відправку своїх солдатів у Малі повідомили Бенін і Того. У Європі про підтримку участі Франції в цьому конфлікті вже оголосив прем’єр–міністр Великої Британії Девід Камерон, пообіцявши допомогти засобами логістики. Британія вже надала Франції два військово–транспортні літаки С–17, аби доправляти до Малі обладнання, провізію й солдатів. Також французьким військовим готові надати матеріальну підтримку США, Данія і ще кілька країн Європи — адже ті воюють з ісламістами, які, на думку значної частини міжнародної спільноти, становлять загрозу на міжнародному рівні. Завтра в Абіджані відбудеться терміновий саміт Економічного співтовариства країн Західної Африки, на якому буде ухвалено рішення про військову допомогу малійській армії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>