НОВИНИ ПЛЮС

15.01.2013

Греція: напади на офіси правлячої партії через підвищення податку

У ніч на понеділок в Афінах група невідомих зловмисників обстріляла офіс правоцентристської партії «Нова демократія». Під обстріл потрапив і кабінет прем’єр–міністра країни Антоніса Самараса, повідомляє сайт газети «Етнос». За словами представника уряду Сімоса Кедікоглу, в кабінеті Самараса було виявлено кулю від автомата Калашникова. Напередодні невідомі влаштували в Афінах серію підпалів в офісах партій, що входять до правлячої коаліції: біля одного з офісів «Нової демократії» вибухнула саморобна бомба на основі газових балончиків, біля іншого — три пляшки із запальною сумішшю. У приморському передмісті Гліфада в офіс правоцентристів кинули пляшку із запальною сумішшю, а у відділення лівоцентристської партії ПАСОК жбурнули дві цеглини.

Очевидно, ці напади є реакцією на рішення парламенту, який 12 січня проголосував за запровадження максимальної — 42% — ставки податку для громадян, дохід яких перевищує 42 тис. євро в рік. Раніше максимальною ставкою податку — в 45% — обкладали доходи фізичних осіб, що перевищують 100 тис. євро на рік. Проте умовами виділення кредиту від Європейського Союзу та МВФ було підвищення податків для ширшої категорії громадян. Водночас, як запевняють автори закону, завдяки його ухваленню буде зменшено податковий тягар для пенсіонерів і держслужбовців, дохід яких не перевищує 25 тис. євро в рік.

Президентські вибори в Чехії: буде другий тур

За результатами першого туру президентських виборів у Чехії перемогу не здобув жоден із кандидатів. У другий тур вийшли екс–прем’єр–міністр Мілош Земан і чинний перший віце–прем’єр, міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг, які набрали відповідно 24,2% і 23,3% голосів. Як повідомляє агенція «Франс пресс», другий тур виборів глави держави відбудеться 25 і 26 січня. Явка виборців, попри песимістичні прогнози політологів, становила близько 60%.

Росія оновлює підводний флот

Російський флот прийняв до свого складу новий атомний підводний човен, який має на борту рятувальну капсулу, що дозволить не допустити катастрофи на зразок трагедії із субмариною «Курськ» 2000 року. Стратегічний підводний човен «Юрій Долгорукий» — перша субмарина класу «Борей». На його озброєнні — 16 міжконтинентальних балістичних ракет «Булава», які мають дальність понад 8 000 км. Екіпаж субмарини — 107 осіб. Новий підводний човен має тихішу ходу, ніж інші субмарини військово–морського флоту Росії, і здатний занурюватися на глибину 450 метрів.

Як повідомляє російська преса, будівництво «Юрія Долгорукого» коштувало бюджету Росії 23 млрд. рублів ($757 млн.). Човен стане основним кораблем нового стратегічного підводного флоту Росії, яка планує до 2020 року побудувати ще вісім субмарин цього класу в рамках програми модернізації своїх збройних сил загальною вартістю 4,5 трильйона рублів.

Теракти в Пакистані

Минулий тиждень у пакистанській провінції Белуджистан завершився триденною жалобою за загиблими в серії вибухів у столиці регіону — місті Кветта, що пролунали ввечері 10 січня. Найбільше людей постраждало внаслідок подвійного вибуху у більярдній: 81 загиблий та понад 120 поранених. Перед цим теракт було скоєно поблизу місцевого ринку, де загинуло 11 і зазнали поранень 27 людей.

Територія, де сталися вибухи, населена переважно мусульманами–шиїтами. Відповідальність за теракти взяло на себе сунітське екстремістське угруповання «Лашкар–і–Джангві».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>