Не всі родичі Арбузові

11.01.2013
Не всі родичі Арбузові

Опозиціонери прикрашають заблоковану президію. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Вимога опозиції щодо особистого голосування депутатів у парламенті вчора вперше принесла серйозні плоди. Якщо свого Голову ВР влада у грудні провела на посаду без особливих проблем, то на шляху нового керівника Національного банку виникла суттєва перешкода. «Регіоналам», які мають формальну більшість, учора забракло голосів. Тож принаймні до пів на шосту вечора опозиція могла пишатися своєю дієвістю.

На вечірньому засіданні Рада пакетом проголосувала за включення до порядку денного законопроектів щодо декриміналізації статей Кримінального кодексу, за якими засуджено Луценка й Тимошенко, а також проекту про амністію. Ясна річ, за цей не надто прозорий компроміс голосували й опозиціонери з меншості (разом — 318 «за»). Натомість проект постанови про звільнення з посади голови НБУ Сергія Арбузова не пройшов, хоча «більшовики» намагалися протягнути його двічі. Спершу табло висвітило 217, вдруге — 221 голос «за». Відповідно, не можна було й переходити до затвердження на посту керівника Нацбанку арбузовського соратника, ще одного члена команди Олександра Януковича — Ігоря Соркіна.

Голосування щодо Соркіна було заплановане ще на ранок. Як повідомило джерело «Української правди», напередодні ввечері апарат фракції Партії регіонів зробив розсилку СМС–повідомлень серед своїх депутатів із різким закликом терміново зібратися в сесійній залі о 9:45. Утім багато хто з них віддав перевагу теплим морям та лижним курортам. Відтак керівництво партії зобов’язало деяких присутніх тиснути кнопки за прогульників. Про це свідчить рознарядка, зафіксована фотокореспондентом сайту «Лівий берег» у руках депутатів від ПР. В об’єктив потрапила «група Самойленка» зі списком «відповідальних осіб, які забезпечать голосування»: Мисик і Олійник мали б проголосували ча й Бережну.

Опозиція ж підтримати кандидатуру нового ставленика Президента принципово відмовлялася. БЮТівець Олександр Турчинов назвав це «продовженням згубної практики знищення золотовалютних резервів країни», а Віталій Кличко, як і належить за регламентом, вимагав звіту попереднього голови НБУ. Тож після десятихвилинної роботи оголосили 40–хвилинну перерву.

«Для України не важливо, яке прізвище буде в голови Нацбанку. За будь–яких умов це буде Янукович», — заявив після цього голова «Батьківщини» Арсеній Яценюк. Під час його виступу опозиція «захопила» по колу президію й трибуну Верховної Ради з вимогою включити до порядку денного постанову про курс України на європейську інтеграцію, питання про декриміналізацію статті 365 «сталінського» Кримінального кодексу, за якими «сидять» Луценко і Тимошенко, і внесений трьома опозиційними фракціями законопроект про амністію. Голова парламенту Володимир Рибак знову оголосив перерву і закликав лідерів фракцій до себе в кабінет на нараду. Над президією в цей час вивісили черговий плакат: «Юлі волю — Україні волю». «Краще, мабуть, «Україні — долю», — зауважили журналісти, пожурившись через кризу ідей опозиції.

Після п’ятої вечора провалювали все–таки не всі голосування. Так, Верховна Рада ухвалила закон про схвалення рішення Президента щодо направлення українського контингенту миротворців до Кот–д’Івуару й Ліберії під егідою ООН. А от позбавити мандата Ігоря Прасолова, який став міністром торгівлі й економічного розвитку, депутати вже вдруге поспіль не змогли.

Що ж до голосувань з приводу НБУ, то опозиція помітила, що деякі «регіонали» тиснули кнопки «і за того хлопця», зокрема Вадим Колесніченко й Нестор Шуфрич ховали свої задовгі руки під газетами. Яценюк попередив: якщо «більшовики» голосуватимуть не особисто, ВР буде заблоковано.

До 17:45 у Раді тривала чергова перерва.

ДЕПКОРПУС

Фракція Партії регіонів поповнилася трьома депутатами. Замість тих народних обранців, які перейшли на роботу у виконавчу владу, мандати парламентаріїв отримали наступні у виборчому списку — Юрій Поляченко, Олександр Зац та Юрій Благодир.

 

ДО НОВИХ ЗУСТРІЧЕЙ

Верховній Раді пропонується провести другу сесію з 5 лютого по 19 липня, працюючи у пленарному режимі 11 тижнів. Про це йдеться у проекті календарного плану, зареєстрованому головою Регламентного комітету ВР Володимиром Макеєнком. За планом чільного «регіонала», у певні тижні депутати працюватимуть у пленарному режимі з вівторка по п’ятницю, у середу після обіду — в комітетах, а кожна пленарна п’ятниця розпочинатиметься годиною запитань до уряду.

Сьогодні — останній день першої сесії ВР VII скликання, тобто нардепи матимуть більш ніж три тижні канікул.