Протест чи каприз?

10.01.2013

«Я оголошую акцію громадянської непокори. З цього моменту я більше не визнаю ваших прокурорів та слідчих... жодного разу не буду відповідати на їхні запитання. По–друге, з цього моменту я більше жодного разу не приїду добровільно у ваш суд. Доставляти мене до суду вам доведеться із застосуванням грубої фізичної сили. І останнє — третє. З цього моменту я більше не підпорядковуюсь встановленим вами тюремним знущанням. Я більше жодного разу не дозволю провести мій особистий огляд або обшук моїх речей. Я буду фізично захищатися...» — це витримки з відкритого листа екс–Прем’єрки Юлії Тимошенко до Президента Віктора Януковича, оприлюдненого позавчора ввечерi.

Отже, у вівторок Ледi Ю відмовилася залишати кімнату для зустрічей із захисниками і повертатися в палату лікарні «Укрзалізниці», де її стереже нібито чоловічий конвой та ведеться відеоспостереження. За словами заступника голови управління Державної пенітенціарної служби в Харківській області Андрія Лапінського, ніч на середу вона провела у душовій кiмнатi на тапчані. Лапінський додає, що в палаті Юлію Володимирівну вартувала жінка, а не чоловіки. Камери в палаті дійсно є, але не в душовій та туалеті, як стверджує засуджена.

Крiм того, представник тюремного вiдомства свiдчить, що впродовж святкового тижня екс–Прем’єр кілька разів намагалася створити конфліктну ситуацію або провокації щодо працівникiв пенітенціарної служби. Спочатку заявляла, що її життю існує загроза через підвищений рівень радіації в палаті. Але коли їй дозволили передати дозиметр, забула про це. Вимірювання радіації перевищення дозволених показників не виявило. Натомiсть знайшлася нова загроза життю Тимошенко: приймаючи душ, вона виявила, нібито засобів її особистої гігієни торкалися сторонні, й запiдозрила отруту.

«Експертиза не виявила у зразках косметики та мийних засобів сильнодіючих та інших отруйних речовин», — вiдповiдає на це Лапінський. За його словами, на Різдво пані Тимошенко дозволили поспілкуватися по телефону, прикріпивши до вуха bluetooth–гарнітуру. Поговоривши, засуджена пішла в душ, а згодом заявила, що в неї на мочці вуха мала подряпина (діаметр — 1 мм), мовляв, це саме гарнітурою їй намагалися ввести в організм отруту...

У фракції «Батьківщина» вимагають звітів керівництва ГПУ та ДПтС щодо останніх подій навколо Тимошенко, які, за словами нардепа Сергія Саса, «мають ознаки катування». У самій прокуратурі акцію громадянської непокори, оголошену Тимошенко, вважають незаконною і протиправною. За словами прокурора Харківщини Геннадія Тюріна, слідчі й медики зацікавлені в тому, «щоб Юлія Володимирівна була здорова», а ця її акція є капризом для створення видимості порушення прав Тимошенко, а також способом затягнути судовий процес у справі «ЄЕСУ» й домогтися пом’якшення режиму відбування покарання у «газовій справі».

Журналіст iнтернет–видання «Українська правда» Сергій Лещенко бачить ще й іншу причину такого протесту Леді Ю. «Відбулася втома від Тимошенко плюс реальна втрата впливу на політику через появу нових гравців на опозиційному полі, — пише Лещенко у своєму блозі на «УП». — І ця заява Тимошенко — крок відчаю, спроба уникнути забуття, а також унеможливити доставку до суду у справі «ЄЕСУ», який постійно відкладався через хворобу Тимошенко. На відміну від справи про газовий контракт, розгляд справи «ЄЕСУ» несе репутаційні втрати для Тимошенко. Так чи інакше, стане зрозумілою схема заробітку за допомогою кіпрської офшорки «Сомоллі ентерпрайзес», через яку Тимошенко пропускала газові кошти в середині 1990–х років».

СПРАВА ЛУЦЕНКА

Друга заява про порушення прав екс–глави МВС Юрія Луценка і несправедливий суд щодо нього невдовзі буде подана до Європейського суду з прав людини. За словами його дружини, нардепа Ірини Луценко, на цю заяву захист екс–міністра покладає основні сподівання. Адвокати переконані у виграші справи у Страсбурзі.

Як розповiла панi Ірина в ефірі «5–го каналу», по першій справі у Європейському суді — щодо незаконного арешту Луценка, яку Україна програла, «влада дуже наполегливо вимагає від Луценка все–таки надати реквізити, куди вони можуть перерахувати ті кошти».

Нагадаємо, що арешт Луценка в грудні 2010 року європейська Феміда визнала політично вмотивованим і зобов’язала Україну виплатити екс–міністру 15 тисяч євро моральної компенсації.