НОВИНИ ПЛЮС

09.01.2013

Сирія: повстанці відкинули мирні ініціативи президента

Президент Сирії Башар Асад виступив зі зверненням до народу, в якому запропонував план поетапного виходу з кризи. Зокрема, цим планом передбачено створення нового уряду й оголошення загальної амністії після проведення конференції з національного діалогу. Асад також звинуватив міжнародну спільноту у втручанні у внутрішні справи Сирії й зазначив, що чекає гарантій від західних держав щодо припинення фінансування сирійських повстанців.

Проте ні сирійська опозиція, ні Захід ініціативи Асада не підтримали. Представники Національної коаліції опозиції, яку визнали офіційною владою Сирії багато держав, заявили, що пропозиції президента «не створюють умови до діалогу, а знищують їх». І взагалі, єдиною ініціативою Асада, яку вони схвалять, буде його відставка. Глава дипломатії Євросоюзу Кетрін Ештон також наполягає на тому, що Асад повинен залишити президентський пост, хоча й пообіцяла від імені ЄС «ретельно вивчити, чи є щось нове у його виступі».

Палестину перейменували в державу

Глава Палестинської національної автономії Махмуд Аббас видав указ про її перейменування в Державу Палестина. Відповідне рішення Аббас ухвалив після того, як Генеральна Асамблея ООН підвищила статус Палестини в ООН, фактично визнавши її державою.

Водночас представник держдепартаменту США Вікторія Нуланд, коментуючи указ лідера Палестини, заявила, що Сполучені Штати не збираються визнавати ПНА державою. Офіційний Вашингтон і надалі називатиме її Палестинською національною автономією – «доти, доки шляхом переговорів не буде досягнуто угоди про створення держави з [визначеними] кордонами».

Обама назвав нових очільників ЦРУ й міноборони

Президент США Барак Обама запропонував на вакантний пост голови ЦРУ свого радника з боротьби з тероризмом Джона Бреннана. Як повідомляє «Ассошіейтед пресс», глава Білого дому також оголосив ім’я нового міністра оборони – цю місію Обама доручив республіканцеві, колишньому сенаторові від Небраски Чаку Хейгелу. Досі міноборони США очолював Леон Панетта, але після повторної перемоги Обами на виборах президента в листопаді минулого року він заявив про бажання залишити посаду міністра. Кандидатури нових очільників обох відомств іще має затвердити Конгрес.

Президент Мальти розпустив парламент

Президент Мальти Джордж Абела позавчора оголосив про розпуск парламенту. Як повідомляє «Ассошіейтед пресс», дострокові парламентські вибори призначено на 9 березня. Розпуск був очікуваним, адже під час голосування щодо проекту бюджету держави на 2013 рік правляча на Мальті Націоналістична партія на чолі з прем’єр–міністром Лоуренсом Гонці зазнала поразки. Один із парламентаріїв від цієї партії, яка має мінімальну більшість у нинішньому скликанні парламенту (35 із 69 депутатів), відмовився підтримувати внесений урядом проект бюджету, що й визначило результат голосування.

Берлусконі більше не буде прем’єром

Екс–прем’єр–міністр Італії Сильвіо Берлусконі, який раніше офіційно висунув свою кандидатуру на пост глави уряду в разі перемоги його партії «Народ свободи» на позачергових парламентських виборах, що відбудуться в лютому, передумав. І заявив, що повертатися у крісло прем’єра не збирається, а претендує лише на посаду міністра економіки. На виборах 76–річний Берлусконі очолить стару коаліцію «Народу свободи» з Лігою Півночі, але якщо вона набере більшість голосів, прем’єр–міністром стане соратник екс–глави уряду Анджеліно Алфано. Раніше керівники ЛП не раз заявляли, що готові знову укласти політичний союз із партією Берлусконі, але тільки якщо він відмовиться від прем’єрства.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>