Столиці по–культурному

09.01.2013
Столиці по–культурному

Марсель, Кошице.

Французький Марсель і словацьке Кошице обрано «Культурними столицями Європи» на 2013 рік.

Марсель — друге за чисельністю населення місто Франції після Парижа, адміністративний центр регіону Прованс–Альпи–Лазуровий берег, у давнину — одне з найвизначніших міст–держав у Середземномор’ї. Кошице — друге за величиною місто Словаччини, центр Кошицького краю, що лежить на сході країни біля підніжжя гірського масиву Черна Гора. Українці Словаччини вимовляють назву міста як «Кошиці». Звідси до кордону України всього 80 км (автомобілем від Ужгорода — 96 км).

Як повідомляє туристичний сайт «Смак подорожника», культурна програма, пов’язана зі «столичним» статусом, у Марселі офіційно розпочнеться 12 січня, а в Кошице — 19 січня. При цьому у Франції відповідні заходи протягом року відбуватимуться фактично в цілому регіоні Прованс. Тож і початок каденції святкуватимуть одразу в кількох містах. У Марселі відбудеться урочиста церемонія відкриття року культурної столиці за участю голови Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу та забави з пошуком захованих скарбів, в Екс–ан–Провансі — відкриття виставки сучасного мистецтва, а в Арлі — святковий феєрверк.

У Кошице на церемонії відкриття ЄС представлятиме єврокомісар з питань освіти, культури, багатомовності та молоді Андрулла Вассіліу. Урочисті заходи в словацькому місті 19–20 січня стартують на багатьох різних майданчиках, зокрема в Державному театрі, «Сталь–арені», кількох клубах. Кошице було обрано однією з двох культурних столиць Європи цього року ще й тому, що його розглядають як точку перетину давніх шляхів між Сходом і Заходом.

«Марсель і Кошице старанно готувалися і чекали цього моменту. Я впевнена, що в обох містах публіка отримає незабутні враження від прем’єрних подій, — наголошує Андрулла Вассіліу. — Заходи з нагоди відкриття (каденції культурних столиць Європи–2013. — Ред.) стануть свідченням того, що це буде визначний рік культурної діяльності, спрямованої не лише на місцевих жителів, а й на тих, хто приїде до Марселя й Кошице здалеку».

За словами пані єврокомісара, програма «Культурна столиця Європи» впродовж понад 25–річного періоду з часу свого запровадження «має у Євросоюзі фантастичний успіх». «Звання культурної столиці Європи є унікальною можливістю для підвищення культурного звучання міста і його довгострокового розвитку, а також надзвичайно важливе для розвитку туризму, створення робочих місць, відро­дження міста», — зауважила пані Вассіліу.

Восени 2012 року Європейська комісія виділила Марселю й Кошице премію імені Меліни Меркурі (1,5 млн. євро) на знак визнання якості їх підготовки і виконання зобов’язань, узятих ними на себе на етапі відбору програми «Культурна столиця Європи».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>