Міцні кіногорішки–2013

09.01.2013
Міцні кіногорішки–2013

Кадр з фільму «Знедолені».

«Кіно провинне примусити глядача забути, що він сидить у кіно», — цю істину від Романа Поланськи в 2013–му беруться довести (чи спростувати? — ну як уже вийде...) як найвідоміші, так і початкуючі режисери. Заручившись перспективним сценарієм та зірковими або просто талановитими акторами, вони знову спробують збільшити власне коло симпатиків, запропонувавши нам з вами своє бачення того, яким має бути кіно на початку ХХІ століття.

Том, Леонардо та Брюс — знову з нами

Уже цього місяця на своїх шанувальників чекає сексі–бой Том Круз — в український прокат виходить кримінальний екшн «Джек Річер». У Тома тут, звісно, головна роль, його героєві, приватному детективу Річеру, доведеться розслідувати вбивство відразу п’ятьох людей. Фільм знято за романом Лі Чайлда «Постріл», режисер картини Крістофер МакКворрі у кіно має досвід сценариста («Турист») та продюсера («Операція «Валькарія»). (До речі, це не єдина нова кінороль Тома Круза цього року: на квітень запланована прем’єра пригодницької картини за його участю — «Забуття». У цьому фільмі про те, як один суперсолдат рятує цілу планету, знімалися також Морган Фрімен та Ольга Куриленко).

Ще один кінокрасунчик, Леонардо Ді Капріо, цього року також представить дві нові роботи. У фільмі База Лурмана «Великий Гетсбі» (екранізації одно­йменного роману Френсіса Скотта Фіцджеральда) та картині Квентіна Тарантіно «Джанго вільний». Знавці творчості цього режисера, які по кілька разів передивилися його «Скажених псів», «Кримінальне чтиво» та «Безславних виродків», ще раз переконаються у тому, що для справжнього митця «непідйомних» жанрів не існує. Цього разу Тарантіно запрошує переглянути вестерн, тема фільму — рабство та расизм, яка в історії Америки є однією з найбільш незручних, адже розмов про цю проблему американці воліють уникати. (До речі, цього року оскароносний режисер відзначатиме півстолітній ювілей і успішний прокат «Джанго», а критики навіть не сумніваються у тому, що саме так і буде — стане одним із найкращих подарунків ювіляру).

Прізвища Х’ю Джекмена та Рассела Кроу в кіноафіші–2013 стоять поряд із класиком французької літератури Віктором Гюго. Режисер кіноверсії роману «Знедолені» — Том Хуперт («Король говорить»). Хоча, якщо бути точним, то ця епічна історія кохання — екранізація не стільки роману, як відомого мюзиклу, який був поставлений у 1980 році й досі користується шаленою популярністю. Цю виставу бачили більше 60 мільйонів людей, у 42 країнах світу вона йшла 21 мовою.

Серед кінофраншиз–2013, які, дякуючи комерційному успіху попередніх років, можуть знову розраховувати на пристойні касові збори, — «G. I. JOE. Атака кобри–2» (режисер — Джон Чу, у головних ролях — Джейн Джонсон, Брюс Вілліс); «Однокласники–2»; «Залізна людина–3», у якій глядачі зустрінуться з Робертом Дауні–молодшим та Гвінет Пелтроу, що були присутні і в попередній серії; «Форсаж–6» з Віном Дізелем у головній ролі, без якого ця історія «без гальм», здається, взагалі могла б не відбутися... Але найбільш очікуваною подією у цій категорії є, безумовно, повернення легендарного поліцейського із Нью–Йорка Джона МакКлейна (Брюс Вілліс), світова прем’єра фільму «Міцний горішок. Гарний день, аби померти» запланована на 14 лютого.

Слово — метрам

В афіші року присутні й гуру сучасної кінорежисури. Навесні прем’єру фільму «Валенса» обіцяє представити Анжей Вайда. Понад десять років тому Ларс фон Трієр задумав свою «Німфоманку», і ось нарешті сповідь жінки, що встановила собі діагноз «німфоманія», завершена, прем’єра еротичної драми призначена на 30 травня в Данії.

Хоча самою еротикою глядачів розкутого ХХІ століття не заманиш до кінотеатру, посилена увага до цієї картини була прикута задовго до оголошення офіційної дати прем’єри. Адже в контрактах акторів були передбачені сцени зі справжніми статевими актами, тож стрічка вийде в прокат у двох версіях — звичайній і порнографічній.

Джим Джармуш познайомить нас із тисячолітніми вампірами Адамом та Євою («Виживуть лише коханці»), а брати Коени представлять своє бачення філософії фолку в нью–йоркському Гринвіч–Віллідж («Всередині Льюіна Девіса»). Герой нового фільму Мартіна Скорсезе «Вовк з Уолт–Стріт» — засновник великої брокерської контори, засуджений за відмивання грошей...

Серед найцікавіших позицій прокату — біографічна картина «Хічкок» з Ентоні Хопкінсом та Скарлет Йоханссон у головних ролях, в якій розповідається не лише про те, як режисер визначався із своїм творчим амплуа майстра жахливчиків, а й про його непрості стосунки з дружиною.

Стівен Спілберг та студія «Юніверсал» пропонують ще раз пережити шалені і зворушливі пригоди «Парку юрського періоду», але тепер уже, як того і вимагає кіномода, у форматі 3D. (Прем’єра оновленої фантастичної саги відбудеться у квітні). Педро Альмодовар випускає комедію «Закохані пасажири», головні ролі в якій виконали його улюблені актори Пенелопа Крус та Антоніо Бандерас.

Дитячий кіносеанс

Юним кіноманам протягом року сумувати не доведеться. Навесні виходить в прокат містичний бойовик для сімейного перегляду «Оз: великий та могутній». Події картини від студії «Волта Діснея» розгортаються в загадковій країні Оз, де живе один дуже вправний чарівник, що може виконати будь–яке бажання. У головних ролях — Міла Куніс та Джеймс Франко. Влітку «Університет монстрів» зможемо переглянути у форматі 3D — смішні й зовсім не страшні герої цього мультику складатимуть іспити iз «Загальної історії залякування», «Основ пронизливого крику» й «Техніки пересування у темряві».

Також серед анімаційних новинок, які обов’язково матимуть успіх у дітвори, — «Нікчемний–2», «Смурфики–2», «Епік» (новий проект від авторів «Льодовикового періоду» та «Ріо»)...