«Любе дзеркальце, скажи!»

03.01.2013
«Любе дзеркальце, скажи!»

Регулярний догляд за обличчям — «аксіома краси».

Бути красивою і привабливою — природне бажання кожної жінки. Хтось ви­трачає левову частку коштів і часу, аби тримати себе у формі, іншій виглядати яскраво «допомагають» гени, а хтось нарікає на брак можливостей, аби підтримувати свою красу. Та насправді, стверджують косметологи, правильний догляд за собою — не така вже й велика премудрість. Найголовніші правила у цій справі засвоїти нескладно. А для того, щоб їх дотримуватись, часто слід лише перемогти власну лінь.

Сон, вітаміни і «живильний» догляд

Що ж передбачає правильний догляд за шкірою?

— Для доглянутої шкіри обличчя необхідне постійне очищення, зволоження і живлення, — розповідає столичний лікар–косметолог Тетяна Красицька. — З цього жінка повинна починати кожен день. Шкіру обличчя очищують емульсіями, лосьйонами, різними засобами для вмивання. Тільки — не звичайним милом: воно порушує водно–ліпідний баланс шкіри, пересушує її, викликає подразнення. Ліпше використовувати для вмивання спеціальні засоби.

«Доочищати» шкіру після вмивання, за словами косметолога, слід тоніком, бажано — на натуральній основі. Робити це необхідно м’яко, адже шкіра обличчя дуже ніжна, її легко пошкодити. «До речі, після вмивання та зволоження обличчя не витирають (рушником чи ватними дисками), а промокають, — нагадує Тетяна Красицька. — Після очищення обличчя зволожують денним кремом. Для ділянок навколо очей слід використовувати спеціальні засоби — креми, олійки, гелі. Шкіра тут дуже делікатна і вимагає особливого догляду».

Перед сном обличчя необхідно підживлювати нічним кремом, який відновлює клітини шкіри, надає їй естетичного вигляду. Будь–який крем, наголошує лікар, не повинен подразнювати і пересушувати шкіру, закупорювати пори. Тому при виборі засобів догляду скористайтеся пробниками. Якщо крем викликає алергічні реакції, неприємні відчуття «стягненої» шкіри тощо — відмовтесь від нього, хай би якої відомої фірми він не був. Тетяна Красицька нагадує: догляд за обличчям необхідний щодня — і вранці, і ввечері. Це має стати важливою звичкою — як почистити зуби, скажімо. Велике значення для здоров’я шкіри має іонізування — регулярні прогулянки на свіжому повітрі.

— Не забувайте про маски і скраби, — зауважує Тетяна Михайлівна. — Але використовуйте їх дозовано: раз або двічі на тиждень. Ці засоби покращують текстуру шкіри, колір обличчя, добре знімають відмерлі клітини разом із забрудненням, розчиняють шкірне сало.

Хочете коси, «мов покоси»? Забудьте про фени і лаки

Для того щоб мати красиве волосся, давайте йому відпочити від плойок і фенів, лаків, не зловживайте фарбами. І обов’язково організуйте правильний догляд.

— Мити голову необхідно водою кімнатної температури, — пояснює перукар iз Броварів на Київщині Алла Волошко. — Пам’ятайте: гаряча вода пересушує шкіру, пошкоджує волосяні фолікули, тому волосся стає ламким, має нездоровий вигляд. Гаряча вода часто спричиняє ще й появу лупи.

За словами майстра зачісок, мити голову важливо масажними рухами — це покращує кровообіг шкіри голови, стимулює ріст волосся. Алла Волошко радить підбирати шампунь залежно від структури волосся. Вона не згодна з думкою, що засоби для миття волосся потрібно періодично змінювати, аби не «відбувалося звикання». «Насправді складніше підібрати той шампунь, який допоможе вашому волоссю мати здоровий вигляд. А якщо вже натрапили на потрібний засіб — користуйтесь ним і не експериментуйте з іншими». Лікувальні шампуні, нагадує майстер, можна використовувати лише при певній проблемі. Спеціальні ж засоби для фарбованого волосся містять компоненти, які закривають фолікули і не дають фарбі швидко вимиватися. «Не раджу мити голову милом, — зауважує перукар. — Воно «розпушує» волосяні кутикули, волосся сплутується, травмується при розчісуванні».

Алла Волошко нагадує, що після миття волосся підживлюють маскою чи кондиціонером. Живильні речовини, які містить маска, зроблять волосся гладеньким, блискучим, міцним. Робити її варто раз або двічі на тиждень.

— Стимулювати ріст волосся допоможе яєчна маска. Змішайте дві столові ложки меду, яйце та три столові ложки коньяку, додайте 20 крапель масляного розчину вітаміну А, — рекомендує перукар. — Масу нанесіть на волосся, тримайте 30 хвилин, якщо маєте змогу — то й годину. Змийте з шампунем. Ріст волосся стимулює також контрастна зміна температури. Тож після миття споліскуйте його водою 35–37 градусів.

Візьміть себе в руки і дбайте про... руки

Наше тіло, як і шкіра обличчя, також потребує регулярного очищення і зволоження. Нині існує цілий арсенал відповідних засобів: лосьйони, креми, скраби. Незамінною процедурою для здоров’я шкіри Тетяна Красицька вважає контрастний душ. Він стимулює кровообіг, покращує обмінні процеси, тонізує шкіру, покращує її колір і стан, дає відчуття свіжості.

«Особливу увагу звертайте на руки. Ніщо так не виказує вік жінки, як шия, обличчя і руки, — переконана косметолог. — Красиві руки в тих, хто постійно дбає про них. Обов’язково зволожуйте їх уранці і ввечері спеціальним кремом (взимку крем має бути живильним). Кожного разу, щойно відчули сухість шкіри, наносьте на руки крем. Влаштовуйте процедури інтенсивного живлення: очистіть руки скрабом, намастіть кремом, одягніть теплі рукавички і посидьте деякий час. Зайвий крем потім промокніть серветкою. Руки «подякують» вам за ванночки з морською сіллю, маски, масаж — ці процедури нескладно організувати в домашніх умовах».

Узимку від перепадів температури і браку вітамінів потерпають не лише шкіра і волосся, а й нігті. Тож у цей період зверніть увагу на харчування — воно має бути збалансованим, пропийте курс полівітамінів. Аби нігті були міцними, косметологи радять оберігати їх від впливу гарячої води і мийних засобів. Мити посуд бажано у спеціальних гумових рукавичках. Підрізати нігті краще манікюрними ножицями, пилочкою користуватися вкрай обережно і лише за крайньої потреби. Також нігті мають відпочивати від лаку. «Якщо нігтьова пластинка пересохла — втирайте мигдалеву, оливкову олію або олійний розчин вітаміну Е — його можна придбати у будь–якій аптеці», — наголошує Тетяна Красицька.

ДОМАШНІЙ САЛОН

Допомогти своїм рукам можна і в домашніх умовах. Столову ложку крохмалю розчиніть у літрі води, потримайте руки в цьому розчині хвилин 15. Потім ополосніть теплою водою, намастіть кремом. Цей засіб добре пом’якшує шкіру рук, гоїть тріщинки і мозолі. Він також зарадить, якщо маєте шорстку і суху шкіру на ліктях.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Немає нічого кращого для шкіри обличчя, ніж натуральні продукти. Пригадуєте, як влітку косметологи радять смакувати свіжими ягодами і водночас живити обличчя фруктовими масками? Взимку можна підтримувати шкіру «кашками» зі свіжих ківі чи яблука. Для рук робіть маску з товченої картоплі з молоком. Ефективним засобом для шкіри обличчя косметолог Тетяна Красицька вважає маски з натурального йогурту. Такий продукт містить корисні біфідобактерії та вітаміни, отож добре зволожує і оздоровлює шкіру. Купіть закваску йогурту в аптеці й зробіть напій у домашніх умовах — так будете певні, що маєте натуральний продукт. Пийте його регулярно перед сном і не забувайте «ділитися» зі шкірою.

Пам’ятайте: здорова шкіра насамперед залежить від раціонального, збалансованого харчування, повноцінного сну і регулярного догляду. Нашу красу пригнічують шкідливі звички: нікотин, надмір алкоголю, а також малорухливий спосіб життя і брак свіжого повітря.

 

ДО РЕЧІ

*Щоб захистити шкіру обличчя від зимової холоднечі, доглядайте за нею ретельніше, ніж під час плюсової температури.

* Під час морозу замість основи під макіяж користуйтеся більш щільними та жирними за консистенцією засобами. Чудовий варіант — зимовий крем для обличчя, що живить шкіру, захищаючи від мінусової температури. Але вибирайте лише засоби перевірених виробників. Сумнівна косметика може зашкодити.

* Під час морозів «літніми» кремами, емульсіями, сироватками та іншими засобами для обличчя з ефектом зволоження слід користуватися вкрай обережно. Нанесені перед виходом на мороз, вони можуть нашкодити шкірі, адже містять багато води й елементів, які замерзають. Можна навіть обморозити шкіру.

* Крем і косметику варто наносити за годину до виходу на мороз. За цей час шкіра ретельно вбере косметичні засоби, і вони почнуть свою захисну дію.

* Очисні і живильні процедури для шкіри обличчя — скраби, пілінги та маски — робіть лише, якщо не збираєтеся виходити на вулицю. Найзручніший для цього час — вечір, після того як ретельно знімете макіяж.

* Стежте, аби у складі косметики, якою користуєтесь перед виходом на мороз, не було гліцерину. З одного боку, він захищає шкіру від низьких температур, але водночас може стати причиною сильного почервоніння і свербіння, особливо якщо маєте чутливу шкіру обличчя.

* Під час морозів шкіра обличчя і так отримує «терапію» холодом. Тому вмивання кубиком льоду відкладіть до теплої погоди.

* Багато жінок мають алергію на холод, яка проявляє себе запальними висипаннями на обличчі, плямами, схожими на лишай, свербінням. У таких випадках не займайтеся самолікуванням, а зверніться до дерматолога або косметолога.

* Під час морозу навіть жирна шкіра стає чутливою. Тому вимагає делікатного очищення. Використовуйте м’яке молочко або заспокійливі вершки, лагідну пінку для вмивання.