НОВИНИ ПЛЮС

03.01.2013

Головування в ЄС перейшло до Ірландії

З 1 січня головування в Європейському Союзі перейшло від Кіпру до Ірландії. Наступною державою, яка головуватиме в ЄС, 1 липня стане Литва.

Держави–члени Євросоюзу домовилися про послідовність головування до 2020 року, розділившись на групи по три країни — велика, маленька й нова держава ЄС. Кожна з цих груп розробляє програму відповідно до поточних питань, які вимагають вирішення, і працює над її реалізацією під час свого головування. Уряд головуючої держави має право ухвалювати загальні рішення в Раді ЄС.

Закон, який обурив Депардьє, визнано неконституційним

Французька Конституційна рада визнала таким, що суперечить Конституції, закон про підвищення податку на дохід до 75%. Підвищення податків для тих, хто заробляє понад один мільйон євро на рік, було одним із ключових положень передвиборчої програми нинішнього президента Франції, соціаліста Франсуа Олланда. Запровадження 75–відсоткового податку викликало обурення в підприємницьких колах. Багато заможних людей, серед яких і зірки шоу–бізнесу, заявили про намір виїхати з країни. Найбільший скандал спалахнув навколо кіноактора Жерара Депардьє, який після образ із боку урядовців пообіцяв відмовитися від французького громадянства.

Минулої суботи Конституційна рада Франції оголосила свій висновок щодо скандального закону. У ньому, зокрема, сказано, що «новий рівень податку не ґрунтується на рівності у суспільних обов’язках», оскільки, на відміну від інших податків на доходи, застосовується до конкретних осіб, а не домогосподарств. Тобто домогосподарство, де одна людина заробляє понад мільйон євро, сплачуватиме цей податок, а домогосподарство, де двоє заробляють по 900 тисяч євро, не буде. Після цього глава французького уряду Жан–Марк Ойро заявив, що уряд не відмовиться від запровадження податку на багатство, але допрацює певні положення закону, удосконаливши систему. 75–відсотковий податок на високі доходи врахований у схваленому парламентом бюджеті Франції на 2013 рік.

Франція новорічна: підпалені авто...

У новорічну ніч у Франції згоріло близько 1,2 тисячі автомобілів, постраждали сім співробітників правоохоронних органів. Масові підпали машин у дні національних свят стали своєрідною традицією серед мешканців неблагополучних районів та заселених переважно іммігрантами передмість. Як повідомляє агенція «Франс пресс», цього разу найбільше заворушень та сутичок хуліганів із поліцією відбулося в одному з районів Страсбурга та місті Мюлуз.

...і викрадені «айфони» на мільйон євро

Напередодні Нового року в Парижі пограбували магазин компанії Apple. Як повідомляє «Франс пресс», невідомі грабіжники винесли товарів на суму близько 1 мільйона євро. За даними поліції, четверо озброєних зловмисників проникли в один із центральних магазинів Apple, розташований неподалік від оперного театру, близько 21–ї години 31 грудня. Легко поранивши єдиного співробітника, який затримався на роботі, грабіжники завантажили у фургон сотні «айпедів», «айфонів» та іншої «ай»–продукції і зникли з місця події. Правоохоронці вважають, що час для пограбування було обрано не випадково, адже перед новорічною ніччю більшість поліцейських було зайнято спостереженням за святковими заходами на Єлисейських полях і біля Ейфелевої вежі. Пошуки злочинців тривають.

У Сенегалі в ДТП гинуть прочани

1 січня на заході Сенегалу в результаті ДТП загинуло 18 людей, ще 16 отримали травми. Як повідомляє «Франс пресс», аварія сталася неподалік міста Тієс. Автобус, що віз прихильників ісламської течії мюридизму в священне для них місто Туба, зіштовхнувся з мікроавтобусом, який їхав у зворотному напрямку. Напередодні в Сенегалі в іншій ДТП загинуло восьмеро прочан–мюридів, що їхали в Тубу, аби відзначити чергову річницю вигнання 1895 року засновника мюридизму, шейха Амаду Бамбі, в Габон.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>