Страшний Новий рік

03.01.2013
Страшний Новий рік

Після тисняви на площі перед стадіоном в Абіджані залишилися купи порваного одягу і загубленого взуття... (Рейтер.)

Святкування Нового року в головному місті Кот–д’Івуару Абіджані завершилося трагедією. У тисняві загинула 61 людина, ще понад 200 отримали поранення. Це — попередні дані, оголошені міністром внутрішніх справ західноафриканської країни. Учора в країні було оголошено триденну жалобу.

Більшість загиблих — діти віком від 8 до 15 років. Тиснява на виході зі стадіону Фелікса Уфуйє–Буаньї в центральній частині міста, де зібрався натовп охочих спостерігати за святковим феєрверком, почалася о другій годині новорічної ночі, коли задоволені видовищем люди вже розходилися по домівках. Що саме спричинило паніку, правоохоронці ще з’ясовують. Згідно з деякими повідомленнями, які, зокрема, наводить Бі–Бі–Сі, тисячі людей одночасно намагалися залишити стадіон, тоді як не менший натовп у цей самий момент намагався зайти до середини. За іншими даними, паніку, що призвела до тисняви, викликало прибуття сил безпеки.

На місці інциденту залишилися шматки одягу та плями крові — прагнучи якомога швидше залишити стадіон, натовп як котком прокотився по тих, хто впав, не витримавши темпу. Зрозуміло, що першими під ногами юрби опинялися найслабші — тому серед жертв так багато дітей. Медики попереджають, що кількість загиблих, швидше за все, зростатиме, адже багато поранених госпіталізовано в критичному стані.

Президент Кот–д’Івуару Алассан Уаттара відвідав травмованих в одній із лікарень. Назвавши події в Абіджані національною трагедією, глава держави пообіцяв, що витрати на лікування постраждалих від­шкодує уряд.

Стадіон Фелікса Уфуйє–Буаньї названо на честь першого президента Кот– д’Івуару, він може вмістити 65 тисяч людей. Святковий феєрверк було організовано на честь недавно відновленого миру. У ніч перед трагедією на стадіоні відбувся концерт американського виконавця Кріса Брауна.

А за кілька годин фактично така сама трагедія сталася під час новорічного богослужіння на стадіоні в столиці Анголи. Там також виникла тиснява, в якій загинуло щонайменше 13 людей, з них четверо — діти. Ще принаймні 120 людей, що їх притиснули до вхідної брами, отримали ушкодження. Стадіон «Сітадела дешпортіва» у Луанді розрахований на 70 тисяч глядачів, проте вірян прийшло набагато більше. Це визнав і представник Всесвітньої церкви царства Божого, яка проводила службу. Ця церква належить до протестантської деномінації п’ятидесятників. Її було засновано у Бразилії 1977 року. Як зазначено на сайті організації, прибічники цієї церкви є більш ніж у 100 країнах світу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>