НОВИНИ ПЛЮС

03.01.2013

Міжнародні організації

Із 1 січня Україна почала головувати в Організації з безпеки й співробітництва в Європі. Головування в ОБСЄ триває рік, а головою є міністр закордонних справ головуючої країни (зараз — Леонід Кожара). У сферу відповідальності головуючого входить координація роботи інститутів ОБСЄ, подання організації, забезпечення запобігання конфліктів і криз у регіоні.

Україні допомагатиме Ірландія, яка очолювала ОБСЄ минулого року, а також наступна головуюча країна (у 2014 році на цю роль претендують Сербія і Швейцарія).

Крім того, в найближчі півроку Україна головуватиме в Організації Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС).

Привітання

Президент Віктор Янукович вважає, що наступний рік «має стати роком розвитку та соціальної справедливості». Про це він заявив у вітальній новорічній промові, записаній на відео в інтер’єрі Києво–Печерської лаври. Головним принципом зовнішньої політики «має стати відстоювання національної гідності, а ключовою відповіддю на виклики світової економічної кризи — злагода та згуртованість українського народу», вважає Янукович. За його словами, «усі гілки влади мають забезпечити максимальний соціальний ефект від економічного зростання та правових перетворень». Президент побажав українцям здоров’я та здійснення мрій та сподівань, заявивши, що «ми — єдиний народ, ми — велика країна».

Утиски

Глава донецької об’єднаної опозиції Олександр Ярошенко виїхав за кордон у зв’язку з політичними переслідуваннями. Про це він повідомив у коментарі сайту «Новості Донбасса» по Skype, перебуваючи в Росії. За його словами, у представників «Батьківщини» на Донеччині, зокрема в Маріуполі, починаються проблеми з правоохоронними органами, «влада починає вмикати репресивний механізм, починають тиснути на людей, щоб вони не займалися політикою».

Бюджет

Кабмін надав 710,5 млн. гривень на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів, зокрема 290,8 млн. — Києву. Про це йдеться у розпорядженні уряду від 24 грудня.

Відділ кадрів

Віктор Янукович призначив міністра Кабінету Міністрів Олену Лукаш представником Президента у Конституційному Суді.