Заборонений дим цигарок з ментолом

27.12.2012

Правила тютюнопаління змінюють не лише в Україні, а й у Євросоюзі, де й без того до курців ставляться значно жорсткіше, ніж іще донедавна у нас. Згідно з новою директивою Єврокомісії, яка набере чинності з 2014 року, розмір попередження про шкідливість паління на сигаретних пачках буде збільшено. Якщо нині воно має займати не менше 30 відсотків площі лицьової сторони пачки і не менше 40 відсотків — тильної, то після запровадження нових правил страшні картинки наслідків тютюнопаління для здоров’я курців займатимуть не менше 75 відсотків площі цигаркової пачки з обох боків. Потрапляє під заборону і нанесення на пачки характеристик сигарет, як–то «м’які», «легкі» чи «з низьким вмістом смол». Залишається вже діюча заборона на жувальний тютюн. Виняток зроблено лише для Швеції, де це є встановленою традицією.

Водночас назви марки сигарет та компанії–виробника дозволено залишити. У деяких країнах, наприклад в Австралії та Канаді, заборонено наносити на пачки навіть таку інформацію.

Окрім того, згідно з розпорядженням Єврокомісії, буде заборонено випуск сигарет зі смаковими добавками–ароматизаторами, як то ментол чи ванілін, що маскують сморід тютюну. «Тютюнові продукти повинні мати той вигляд і смак, які їм властиві», — пояснив нововведення комісар ЄС з охорони здоров’я Тоніо Борг.

Більше того — буде заборонено продаж ароматизованого тютюну для так званих «самокруток» та люльок. Щоб відвадити від куріння молодь, яка вдається до паління як модного ритуалу, Євросоюз забороняє також виробництво і продаж на своїх теренах тонких цигарок типу «слім», які ще називають «жіночими».

З моменту запровадження нової директиви у пачках має бути не менше, ніж по 20 цигарок — вважається, що пачки з меншим умістом приваблюють молодь своїм «елегантнішим» виглядом та меншою ціною.

Утім для того, аби відповідна директива набула чинності, її ще мають схвалити уряди всіх держав–членів ЄС та Європарламент. Наразі найбільший спротив проти нових правил висловлює Польща, яка є найбільшим у ЄС виробником та експортером тютюнової продукції. Як наголосив міністр сільського господарства Польщі Станіслав Калемба, заборона на продаж тонких та ароматизованих цигарок — це загроза для третини польського ринку, який дає роботу сотням тисяч людей.

Єврокомісія натомість наголошує, що в ЄС від хвороб, які пов’язані з палінням, щороку помирає 700 тисяч людей.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>