Пiдсумки року для свiту

26.12.2012
Пiдсумки року для свiту

Катастрофа круїзного лайнера в Італії

У січні біля острова Джильйо навпроти італійської Тоскани затонув круїзний лайнер «Коста конкордія». Загинуло 32 людини, винним у трагедії суд визнав капітана.

 

Революційний Єгипет

У червні каїрський суд засудив колишнього президента Єгипту Хосні Мубарака до довічного ув’язнення. Невдовзі на перших демократичних виборах єгиптяни обрали новим главою держави ісламіста Мохаммеда Мурсі, але країну досі лихоманять сутички між його прихильниками й противниками та спроби ісламізувати країну.

 

«Пуссі» проти Путіна

Навесні Володимир Путін утретє став президентом Росії. Увагу всього світу привернув судовий процес над панк–гуртом «Пуссі райот»: за те, що влаштували у храмі Христа Спасителя «богохульний панк–молебень» «Богородице, Путіна прожени!», його учасниці отримали по 4 роки в’язниці.

 

Конфлікт у Секторі Газа

У листопаді знову спалахнув конфлікт у Секторі Газа. Палестина та Ізраїль обмінялися ракетними ударами, загинуло 177 палестинців і 6 ізраїльтян. Завдяки міжнародним посередникам війну вдалося припинити, хоча Ізраїль уже був готовий до наземного вторгнення.

 

Олімпіада–2012

Лондон цього року приймав літні Олімпійські ігри. Українські атлети вибороли на них 20 медалей, а лідером у неофіційному медальному заліку стали спортсмени зі США.

 

Боротьба з кризою в Греції

Упродовж року в Греції тривали маніфестації проти урізання соціальних виплат — уряд був змушений піти на такі заходи, щоб отримати кредит від Євросоюзу для виведення економіки з глибокої кризи. Протести раз по раз оберталися безпорядками й сутичками з поліцією. На фото — учасник однієї з таких акцій протесту в Афінах.

 

Протести в Іспанії

Іспанія потерпає від кризи, тож для скорочення бюджетних витрат правому урядові доводиться урізати соціальні виплати. У відповідь у Мадриді та інших великих містах регулярно відбуваються акції протесту, які безцеремонно придушує поліція.

 

Міжрелігійні сутички у М’янмі

У М’янмі на кордоні з Бангладеш упродовж року спалахували масштабні сутички між буддистами та мусульманами, жертвами яких стало майже 150 людей, було спалено понад 2 тисячі будинків. Цей цуцик на фото в пожежі втратив маму.

 

Ураган «Сенді»

Наприкінці жовтня над Карибським басейном та північно–східними штатами США пронісся руйнівний ураган «Сенді». Найбільше постраждали штати Нью–Джерсі та Нью–Йорк, загинуло загалом 42 людини, а збитки, завдані стихією, оцінюють у десятки мільярдів доларів.

 

Американські трагедії

Після кількох випадків масових розстрілів у США спалахнула дискусія щодо доцільності вільного володіння зброєю. У липні Джеймс Холмс, який назвав себе Джокером (на фото він у суді), застрелив 12 людей у кінотеатрі міста Аврора під час прем’єри нового фільму про Бетмена. А в грудні у школі міста Ньютаун 20–річний убивця розстріляв 26 дітей та вчителів.

 

Президентські вибори у США

Барак Обама залишився в Білому домі ще на чотири роки. Перемігши в досить рівній боротьбі республіканця Мітта Ромні, чинний президент здобув на виборах понад 50% голосів і був названий журналом «Тайм» «людиною року».

 

Діамантовий ювілей королеви

Велика Британія урочисто відзначила 60–річний ювілей перебування на троні королеви Єлизавети ІІ. На святкування до Лондона з’їхалося кілька мільйонів людей.

 

Некінець світу

21 грудня туристи з усього світу з’їхалися до пірамід майя у Центральній Америці, очікуючи кінця світу за майянським календарем. Насправді, згідно з розрахунками давньої цивілізації, з цього дня лише почалася нова ера.

 

Несподівана зима в Італії

У лютому в Римі несподівано випав рідкісний для столиці Італії сніг. Міський транспорт виявився паралізованим, зате снігопад на тлі Колізею був незабутнім видовищем.

 

Клінтон більше не держсекретар

Держсекретар США Хілларі Клінтон, як і обіцяла, після президентських виборів пішла у відставку, щоб присвятити більше часу сім’ї. Новим главою Держдепартаменту президент Обама призначив сенатора Джона Керрі.

 

Президентом Франції став соціаліст

Президент Франції Ніколя Саркозі програв вибори соціалісту Франсуа Олланду (на фото — плакат із його зображенням наклеюють на портрет Саркозі). Новий глава держави обклав багатіїв 75–відсотковим податком і обіцяє узаконити одностатеві шлюби.

 

Війна в Сирії

Головною гарячою­ точкою світу у 2012–му була Сирія. Мартиролог жертв цієї війни облічується десятками тисяч, але, попри сподівання повстанців і заклики міжнародної спільноти до відставки, президент Башар Асад і досі утримує свої позиції.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>