Поділили без шуму й пилу

26.12.2012
Поділили без шуму й пилу

Михайло Чечетов і в новому скликанні диригує фракцією «Регіонів».

Не надто напружене життя у Ради VII скликання. Уперше зібравшись 12 грудня, в 2012 році депутати мали лише чотири засідання, після свят ще раз попрацюють «під куполом» 10 січня, а наступного дня послухають уряд і закриють першу сесію.

Учора в парламенті нарешті поділили комітети, та й розійшлися. Знову обійшлося без сутичок, хоча принцип Регламенту–2007, за яким опозиція має отримувати контрольні комітети включно з бюджетним, дотримано лише частково. Ключовий комітет — з питань бюджету — очолив «регіонал» Євген Геллер, близький до Ріната Ахметова. Його заступниками стали ще два «регіонали» — Сергій Буряк та Олександр Волков, комуністка Оксана Калетник, Валерій Дубіль від «Батьківщини» та Ярослав Дубневич («УДАР»). Влада очолила низку інших економічних комітетів і пояснює це тим, що має таку потребу для забезпечення політики уряду.

Останній у цьому році сесійний день обійшовся без сутичок навіть по­при те, що в сесійній залі позаду «регіоналів» сиділи й голосували (зокрема за склад комітетів) «тушки» Табалови, батько й син. На першому засіданні, нагадаємо, їх вигнали з робочих місць утришия, а тепер — лише згадували злим недобрим словом.

 

Поїзд із «тушками» пішов

«Тушки — геть!» — скандували під парламентом активісти «Батьківщини», вимагаючи не визнавати Олександра й Андрія Табалових депутатами. На плакатах було зображено курячі тушки з портфелями. Тим часом батько–підприємець отримав членство у «жирному» комітеті з питань бюджету, син –з питань податкової та митної політики.

Фракція «Батьківщина», яка провела «тушок» у Раду, наполягає на створенні тимчасової слідчої комісії стосовно депутатських повноважень цих двох зрадників. За словами Арсенія Яценюка, відповідне звернення направлене до Регламентного комітету ВР, на чолі якого став той самий «регіонал» Володимир Макеєнко, що був і в минулому скликанні. Лідер «Батьківщини» наголошує на нескладенні Табаловими депутатської присяги — адже того дня їм чинили фізичний спротив у цьому церемоніалі. «Потрібно буде підготувати всю юридичну базу і звернутися до суду», — сказав журналістам Яценюк.

Однак очевидно, що поїзд із «тушками» пішов. «Ніяких радикальних та ефективних конституційних санкцій проти «тушок» не передбачається. Це морально–етичне порушення. У нас немає інмерактивного мандата, немає конституційної норми, яка зобов’язувала б депутата входити до певної партійної фракції або позбавляла б мандату», — пояснив у коментарі «УМ» політолог Володимир Фесенко. .

Хто за кого голосує

Аби задовольнити посадові апетити нових депутатів, у парламенті створили два зайві комітети супроти тих, що були в минулому скликанні. Тепер їх 29 плюс спецкомісія з питань приватизації (її очолив комуніст Євген Мармазов, який учора вперше прийшов у Раду після лікарняного і прийняв присягу). Також новим депутатом став «регіонал» Василь Поляков, який пройшов за списком замість Прем’єра Азарова. Із 29 комітетів опозиції дісталося 13.

Учора Рада голосувала за припинення депутатських повноважень тих народних обранців, які перейшли на роботу в Кабмін. 230 голосів віддали за переведення на МЗС Леоніда Кожари, 234 — за Олександра Лавриновича (Мін’юст). Хоча як опозиція не хотіла пускати в Міносвіти Дмитра Табачника, за його звільнення з ВР висловилися 226 депутатів. А от Ігоря Прасолова, призначеного міністром економіки, з депутатів так і не відпустили. Спочатку «за» проголосували 220, потім — 222 і 224. Прасолов — ще одна людина Ахметова.

«Для мене було важливо відчути зал і переконатися в тому, що кожен голосує своєю карткою», — сказав журналістам голова фракції ПР Олександр Єфремов. За його словами, у колізії з Прасоловим «трагедії = немає — безумовно, що депутат, затверджений міністром, у найближчому майбутньому буде звільнений від мандата. Повторне голосування буде вже 10–го числа, тим більше, що в нашому порядку денному буде ще низка затверджень».

При цьому активісти руху «Чесно» з балкона ложі преси зафіксували–таки черговий випадок голосування депутатів «за себе і за того хлопця». «Регіонал» Віталій Калюжний, який несподівано очолив Комітет ВР у закордонних справах, учора тиснув кнопки замість колег Геллера та Малишева, людей усе того ж Ахметова.

Анна ДАНИЛЕНКО,
Данило ІВАНІВ

 

ВІДДІЛ КАДРІВ

Комітети ВР VII скликання та їхні голови

з питань аграрної політики та зем. відносин — Григорій Калетник (ПР)

з питань боротьби з орг. злочинністю і корупцією — Віктор Чумак («УДАР»)

з питань буд–ва, містобудування і ЖКГ — Спиридон Кілінкаров (КПУ)

з питань бюджету — Євген Геллер (ПР)

з питань верховенства права та правосуддя — Сергій Ківалов (ПР)

з питань державного будівництва та місцевого самоврядування — Давид Жванія (ПР)

з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи — Ірина Сех («Свобода»)

з питань економічної політики — Андрій Іваничук («Батьківщина»)

з питань євроінтеграції — Григорій Немиря («Батьківщина»)

з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності — Андрій Кожем’якін («Батьківщина»)

у закордонних справах — Віталій Калюжний (ПР)

з питань інформатизації та інформаційних технологій — Валерій Омельченко (ПР)

з питань культури і духовності — В’ячеслав Кириленко («Батьківщина»)

з питань науки і освіти – Лілія Гриневич («Батьківщина»)

з питань нацбезпеки і оборони — Володимир Литвин (позафракц.)

з питань охорони здоров’я — Тетяна Бахтєєва (ПР)

з питань паливно–енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки — Микола Мартиненко («Батьківщина»)

у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів — Валерій Сушкевич («Батьківщина»)

з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики — Олександра Кужель («Батьківщина»)

з питань податкової та митної політики — Віталій Хомутиннік (ПР)

з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин — Валерій Пацкан («УДАР»)

з питань правової політики — Валерій Писаренко (ПР)

з питань промислової та інвест. політики — Юрій Воропаєв (ПР)

з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності ВР — Володимир Макєєнко (ПР)

з питань свободи слова та інформації — Микола Томенко («Батьківщина»)

з питань сім’ї, молод. політики, спорту та туризму — Артур Палатний («УДАР»)

з питань соціальної політики та праці — Павло Цибенко (КПУ)

з питань транспорту і зв’язку — Борис Колесніков (ПР)

з питань фінансів і банківської діяльності — Олександр Риженков (ПР)

з питань приватизації — Євген Мармазов (КПУ)