Гарні ніжки —без «рельєфів»

25.12.2012
Гарні ніжки —без «рельєфів»

Варикоз не просто косметичний дефект, а серйозна недуга, що потребує лікування. www. udoktora.net

Хронічна варикозна хвороба, або, як її ще називають, варикозне розширення вен — проблема, яку пацієнти спочатку сприймають як естетичну. Зрештою, вона і починається з незначного, здавалося б, дефекту — на ногах з’являється так звана венозна сіточка, ніби «візерунки» підшкірних вен чи судинні «зірочки». Але не всі пов’язують ці «малюнки» з такими буденними неприємностями, як набряки ніг наприкінці дня, відчуття важкості у литках, швидка втомлюваність ніг, біль після тривалого ходіння чи стояння, нічні судоми нижніх кінцівок. Однак саме ці симптоми свідчать: настав час звернутися до флеболога — фахівця, який займається лікуванням хронічної венозної недостатності.

 

Такі небезпечні «вузлики»

Варикозні вени не тільки неестетичні на вигляд, а й небезпечні для здоров’я. До того ж, викликають неприємні хворобливі відчуття. Часто варикоз проявляється лише як косметична проблема, але якщо хвороба прогресує, це може призвести до набряку стоп і гомілок, потемніння шкіри, запалення і навіть трофічних виразок — якщо йдеться про задавнені випадки. Чому виникає ця недуга?

— Варикоз (дослівно з латинської — «вузол») проявляється збільшенням довжини та форми вен, утворенням патологічних вузлів, — пояснює столичний лікар­флеболог Лариса Олешко. — Хвороба здатна ушкодити вени в будь­якій ділянці тіла, та найчастіше — на ногах, адже там найбільші навантаження. Варикозні вени можна виявити одразу: вони мають вигляд набряклих вузлуватих мотузок. Така судина перестає виконувати свої функції, і її слід негайно лікувати.

Набряки свідчать про проблеми з венозними клапанами, — кров застоюється у венах, під дією тиску вони перекручуються (стають вузлуватими) і збільшуються. Часто розширення вен лікарі виявляють під час вагітності. У групі ризику також люди з генетичною схильністю до варикозу, гормональними змінами, зайвою вагою.

Простягати ноги — це ще й корисно...

Згідно зі статистикою, хронічні захворювання нижніх кінцівок і вен найпоширеніші серед жінок. Ускладнення разом із супровідними недугами (дерматит, целюліт, кровотеча, тромбоз і трофічні виразки) часто призводять до тривалої втрати працездатності, іноді навіть спричиняють інвалідність. Флебологи вирізняють кілька причин виникнення варикозу, розібратися в яких може лише судинний хірург.

— Запобігти розвитку хвороби допоможе активний спосіб життя: виконуйте фізичні вправи, плавайте, більше ходіть, менше сидіть, — пояснює Лариса Олешко. — Активніше працюйте м’язами гомілки, бажано більше тримати ноги у горизонтальному положенні, ніж у вертикальному. Стежте за своєю вагою — додаткове навантаження на ноги спричиняє проблеми з судинами.

Якщо, на думку лікаря, «візерунки» на ногах — лише косметична проблема, то рекомендують носити спеціальні еластичні колготи. Аби попередити недугу, Лариса Олешко також радить уникати роботи, за якої доводиться багато стояти, а домашні справи виконувати сидячи, поклавши прямі ноги на стілець. «Не сидіть довго в одній позі — рухатися потрібно щопівгодини, — застерігає лікар. — Вживайте менше солі, яка спричиняє набряки. Також робіть регулярну гімнастику для поліпшення кровообігу в ногах: ставайте на носочки, відриваючи п’яту від підлоги, — це дуже корисна вправа. Ще можна купити апарат з функцією гідромасажу. Зробивши з її допомогою масаж, відчуєте легкість у втомлених ногах».

Морс, часник і ніякого алкоголю

Тим, кого турбують проблеми з венами, лікарі радять уникати гострих, солоних і копчених страв. Їжте більше овочів і фруктів. До речі, є думка, що найменше схильні до варикозу люди, які не їдять м’яса.

Із рослинних продуктів варто віддавати перевагу листовому салату, зелені, моркві, волоським горіхам. З олій найкорисніша оливкова. Дуже помічний часник — він чистить і зміцнює стінки судин.

— Не думайте, що через варикоз вам доведеться сісти на жорстку дієту, — уточнює Лариса Олешко. — Зовсім ні. Зміцнити вени допоможуть такі смачні й корисні страви, як овочеві рагу, салати з городини, страви з морських продуктів, яловича печінка, яєчні жовтки, горох, квасоля. З напоїв можу порекомендувати компоти, зелений чай, настій шипшини, фруктові й овочеві соки, морс. Словом, список дозволених продуктів розмаїтий. А ось від м’ясних бульйонів, борошняних виробів і солодощів, кави та алкоголю бажано відмовитися.

 

БУДЬТЕ ПИЛЬНІ

Найбільша небезпека в тому, що під маскою варикозної хвороби можуть приховуватися не лише ураження поверхневих вен (що, власне, і є варикозною хворобою), а й післятромботична недуга, яка виникає внаслідок тромбозу глибоких вен, та венозна форма ангіодисплазії (вроджене захворювання венозної системи). Розставити крапки над «і» зможе тільки фахівець.

 

ДО РЕЧІ

Варикозне захворювання відоме з давніх­давен, про що свідчать згадки в історичних документах — у єгипетських папірусах, Візантійському зведенні законів про медицину і навіть у Старому Заповіті. Лікувати недугу свого часу намагалися (щоправда, без особливих успіхів) видатні лікарі минулого Гіппократ, Авіценна, Гален і Парацельс. В Україні здавна гоїли варикоз iз допомогою п’явок.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

* Зміцнити вени можна з допомогою настою шишок хмелю. Столову ложку трави слід залити склянкою окропу і потримати на водяній бані 15 хвилин. Настій пити тричі на день упродовж шести тижнів.

* Щодня відпочивайте 15–20 хвилин, поклавши ноги на подушку чи інше підвищення. У такому положенні дивіться телевізор, читайте. Під час сну ноги також мають бути на підвищенні.

* Не носіть вузьких штанів, тісного взуття — вони стискують вени ніг, порушують циркуляцію крові.

* Обливайте ноги прохолодною водою. Несильним струменем зi шланга «пройдіться» від пальців до п’ят, після цього вгору по гомілці до колінної впадини. Теплої пори року корисно ходити по воді, високо піднімаючи ноги.

 

ЩО РОБИТИ?

Методів лікування варикозного розширення вен нині багато: хірургічне видалення хворих судин, лазеротерапія, склеротерапія («склеювання» проблемних вен), народна медицина. Ще недавно все зводилось до найбільш кардинального — видалення вен. Проте хворобу таким чином вдавалося усунути лише частково, а замість «рельєфів» пацієнту після операції доводилося ховати під штанами шрами. Нині операції проводять більш лагідними методами, а саме втручання є ще й ефективною профілактикою тромбозу.