Коли дім — не фортеця

25.12.2012
Коли дім — не фортеця

Онуки Олександра Алієва біля свого незаконного будинку.

У Миколаєві конфлікт між двома родинами, що живуть поруч, переріс у справжню багаторічну війну. Заручниками складної ситуації виявилися шестеро малолітніх дітей одного з сімейств — Олександра Алієва. Після рішення суду про знесення двоповерхівки, яка була побудована з порушенням закону, на кілька місяців у будинку відключили газ, світло і воду. Якийсь час родина жила в холодному домі, а коли діти почали хворіти, мусила переїхати в орендоване житло. До того ж в Олександра тяжко хвора дружина — в жінки виявили рак...

 

Дім–привид

Історія ця почалася ще за часів Радянського Союзу і триває до цих пір. Так склалося, що мешканець Азербайджану Олександр Алієв приїхав до Миколаєва в пошуках кращої долі. Та й залишився тут. Створив сім’ю, народилися діти. Зараз його родина нараховує 12 осіб, шестеро з яких — діти. Це молодший 14–річний син Олександра Алієва та п’ятеро його онуків.

Щоб велика родина почувалася комфортно, Алієв свого часу купив дві квартири в старому будинку. Згодом пан Олександр створив своє фермерське господарство, яке з часом стало приносити хороший дохід. Як справи пішли на лад, глава сім’ї купив ще три квартири в старому будинку. А згодом вирішив знести ці розвалюхи, а на їхньому місці відбудувати один великий будинок.

— Простий фермер не знав, що земля під жилкопівськими будинками (житлового кооперативу. — Авт.) в оренду не здається, — розповідає «УМ» голова профспілки підприємців Олена Герасимчук. — Викупити її теж не можна. Відтак склалася дивна ситуація: гроші за квартири чоловік віддав чималенькі, а от права на їх реконструкцію не отримав, тому що не має права власності на землю. Виходить, що будинок, який він побудував, тепер «висить у повітрі». Чоловік уже й проект погодив у всіх інстанціях і дозвіл у комунальних служб отримав. Однак, як з’ясувалося, за законом, щоб будувати в цьому місці новий будинок, необхідно отримати згоду всіх сусідів, які проживають iз ним на одній «лінії». І таку згоду фермеру дали практично всі сусіди, окрім одного. Того самого, вікна якого виходять у двір Алієва... Як тільки фермер затіяв будівництво, скарги від сусіда посипалися в усі інстанції. Від колишніх добросусідських стосунків не залишилося і сліду. Зрештою, справа дійшла до суду.

Після кількох засідань суд ухвалив рішення про знесення будинку. Дім Алієвих досі не знесений тільки з однієї причини — у міській казні не знайшлося для цього достатньо грошей. Адже розвалити двоповерхову будівлю насправді коштує недешево.

Будинок сусіда треба знести!

«Мій будинок побудований за всіма правилами, і земля, на якій він розташований, перебуває в моїй власності, — розповів «УМ» Олександр Матєвко, сусід Алієвих. — Отже, все за законом. А якщо говорити про мого сусіда, то земля, на якій розташовано його житло, перебуває у власності житлового кооперативу та викупу не підлягає. Коли він свої квартири зруйнував, то ще тоді фактично позбувся житла, адже не мав права проводити реконструкцію квартир».

Чоловік пояснює, що будинок Алієвих йому заважає: він збудований занадто близько, навіть вода з даху сусідської двоповерхівки ллється на його хату. Через це — в домі вкриваються сирістю і пліснявою стіни.

Чоловік налаштований рішуче і дає зрозуміти, що стоятиме на своєму до кінця: «Якщо не буде за законом, я продам свою хату і гроші віддам, щоб знесли будинок сусіда! Ніяких грошей на це не пошкодую!».

До літа газ і світло будуть. А далі?

Наразі в цю складну ситуацію втрутилися фахівці міського відділу з прав дітей. «Як тільки ми дізналися, що, за рішенням суду, дітей виселяють на вулицю, негайно створили комісію і виїхали на місце, — розповіла «УМ» начальник відділу Ірина Шамаріна. — Ми клопотали перед комунальними службами про те, щоб газ, воду та електрику підключили до настання літа. А от що буде далі — це вже повинні вирішувати відповідні інстанції».

Відомо, що в міськвиконкомі Миколаєва вже три роки лежать документи Олександра Алієва, що дозволяють йому узаконити своє право на землю під споруджуваним будинком. Однак поки що це питання залишається без розгляду, а будинок і надалі «висить у повітрі».