На «А» починається...

25.12.2012
На «А» починається...

Будинок уряду дочекався нової зміни.

Чергова українська державна кадрова революція, на яку так довго натякали «регіонали», стартувала. Прибувши вчора вранці на роботу, Президент Віктор Янукович першим ділом узявся за кадрові рішення. Головна новина — постать першого віце–прем’єра. Ним став очільник НБУ (тепер уже колишній) Сергій Арбузов — шанувальник розкішних панорамних ліфтів і гідромасажних ванн, скандальний «найуспішніший банкір Східної Європи» за визначенням міфічних «німецьких експертів», а головне — фінансист і касир Сім’ї Януковича. Нагадаємо, його називали кандидатурою на посаду Прем’єр–міністра в разі не призначення Миколи Азарова. Але зрештою Янукович повторно зробив ставку на перевіреного старого донецького друга Азарова, а не на молодого, теж донецького, Арбузова.

Насправді жодного вибору гарант не робив. Саме Арбузов ухвалюватиме вигідні для Сім’ї рішення, тоді як сивочолий Прем’єр виконуватиме роль громовідводу.

На думку політолога Володимира Фесенка, це кадрове рішення є головним. «Фактично, ми вже знаємо з високою ймовірністю ім’я майбутнього Прем’єра. Арбузова призначили постажуватися на посаді першого «віце», і тільки питання часу, коли відбудеться планова заміна Прем’єр–міністра», — сказав експерт.

Політолог Вадим Карасьов додав, що нинішній Кабмін — це команда «Арбузова—Азарова», а не навпаки. До речі, ще один «суто сімейний» міністр — Юрій Колобов — і далі очолюватиме Мінфін.

Революційним можна вважати створення двох нових міністерств — доходів і зборів та промислової політики, а також ліквідацію одного з «найбагатших» відомств — Міністерства з питань надзвичайних ситуацій.

Міністерство доходів і зборів України постало з об’єднання Державної митної і Податкової служб, що прогнозувалося вже давно. Об’єднання відбулося під крилом митниці, тож очільником нової структури став її колишній начальник, донеччанин Олександр Клименко. Екс–шеф митниці Ігор Калетник, як відомо, натомість почав активну діяльність у парламенті й став першим віце–спікером за квотою КПУ.

Міністерство промислової політики в нас — це відомство–привид. Воно існувало до 2010 року, потім було понижене в ранзі до держагенції, а через рік його повноваження розділили між Мінекономіки і Мінприроди. Тепер послідовний Президент Янукович рішуче розвернув свої зусилля у протилежний бік. На момент, коли цей номер було підписано до друку, персоналію очільника нової структури ще не визначили.

І, нарешті, одне з найбільш «хлібних» міністерств — МНС, яке до обрання в парламент очолював Віктор Балога, — переформатовано в держагенцію. Віднині воно підпорядковуватиметься міністрові оборони. Михайлові Болотських, який очолить господарську структуру без політичних амбіцій, раніше працював в апараті МНС.

У переліку нових міністрів одразу впадає в око постать Наталії Королевської — найбільшої невдахи парламентських виборів, «правильної опозиціонерки» та авторки фрази «У мене є мрія». Колишній соратниці Юлії Тимошенко доручили опікуватися соціальними проблемами українців, хоча практичного досвіду в цій сфері бізнесмен із Луганська Королевська не має.

Опозиція одразу ж охрестила це призначення «політичним приколом» Януковича: адже впродовж усієї кампанії Королевська називала уряд Азарова некомпетентним та закликала його піти у відставку. Злі язики стверджують: Наталія пішла у виконавчу владу, аби втілити в життя своє передвиборче гасло — зробити зарплати не менше 1000 євро і пенсії від 500 євро. Кожному. Посада міністра соцполітики, яку недавно обіймав інший «перебіжчик», Сергій Тігіпко, є чудовим важелем для тих амбітних планів.

Цікава постать і Олени Лукаш, яка очолюватиме апарат уряду. Саме вона представляла в ЦВК кандидата в президенти України Віктора Януковича на виборах 2004 року, які призвели до Помаранчевої революції, й надалі працювала юристом В.Я.

А от Олександра Лавриновича повернули назад у Міністерство юстиції, хоча спершу його планували зробити Головою парламенту, а потім — головою Центрвиборчкому. Втім Янукович таки побоявся довірити такі важливі посади не стовідсотково своїй людині.

Найодіознішою, хоча й очікуваною, кандидатурою політологи вважають Дмитра Табачника, який, попри всі корупційні скандали, залишиться очільником Міносвіти і, судячи з усього, продовжить титанічну боротьбу з усім українським.

Натомість порівняно най­вдаліше рішення — це міністр закордонних справ Леонід Кожара, народний депутат, який тривалий час лобіював інтереси Партії регіонів у Євросоюзі і США. Народний депутат від БЮТ Володимир Яворівський пояснює це так: «Риторика основної маси Партії регіонів спрямована на євроінтеграцію, а загрози з боку Росії змусили Януковича призначити на цю посаду більш поміркованого та професійного дипломата». Втім його попередник далеко не пішов — екс–міністр Костянтин Грищенко курируватиме міжнародні питання на посту віце–прем’єра.

Серед несподіванок — посада комунального міністра, яка дісталася заступникові керівника Дніпропетровської облдержадміністрації, колишньому метеорологу Геннадію Темнику. Хоча передбачалося, що вона стане місцем заслання нинішнього київського градоначальника Олександра Попова.

«Сірою конячкою» вважають також колишнього слюсаря автобази дитячого табору Павла Лебедєва, який очолив Міністерство оборони. Перший раз севастополець Лебедєв потрапив до парламенту разом із Блоком Юлії Тимошенко, другий — із Партією регіонів.

Міністром екології та природних ресурсів призначено Олега Проскурякова, який досі був головою Держслужби геології та надр. Його також пов’язують з інтересами родини Януковича.

Микола Присяжнюк зберіг посаду міністра АПК, Віталій Захарченко — МВС, а Раїса Богатирьова — Мінздоров’я, хоча й очікувано втратила паралельний ранг віце–прем’єра.

«Групу Дмитра Фірташа» представить новий віце–прем’єр Юрій Бойко, який до останнього очолював Міненерго. А «групу Ріната Ахметова» — Олександр Вілкул, що був «губернатором» Дніпропетровщини.

Загалом, «нині відбувається підсилення впливу Віктора Януковича та його Сім’ї», — констатує політолог Фесенко. З іншого боку, «цей Кабмін — однозначно перехідний, — каже політолог Карасьов. — Його завдання — утримати економічну ситуацію під контролем, блокувати негативні тренди. Нині вже з’явилися «політичні внуки» Януковича, які своїм схо­дженням зобов’язані саме йому, а не олігархічним групам».

 

ПЕРСОНАЛЬНА СПРАВА

 

Склад уряду України

Прем’єр–міністр — Микола Азаров

Перший віце–прем’єр — Сергій Арбузов

Віце–прем’єр — Юрій Бойко

Віце–прем’єр — Олександр Вілкул

Віце–прем’єр — Костянтин Грищенко

Міністр фінансів — Юрій Колобов

Міністр доходів і зборів — Олександр Клименко

Міністр економічного розвитку і торгівлі — Ігор Прасолов

Міністр енергетики і вугільної промисловості — Едуард Ставицький

Міністр інфраструктури — Володимир Козак

Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ — Геннадій Темник

Міністр екології і природних ресурсів — Олег Проскуряков

Міністр соціальної політики — Наталія Королевська

Міністр оборони — Павло Лебедєв

Міністр внутрішніх справ — Віталій Захарченко

Міністр закордонних справ — Леонід Кожара

Голова Державної служби із надзвичайних ситуацій — Михайло Болотських

Міністр охорони здоров’я — Раїса Богатирьова

Міністр освіти, науки, молоді і спорту — Дмитро Табачник

Міністр юстиції — Олександр Лавринович

Міністр аграрної політики і продовольства — Микола Присяжнюк

Міністр промислової політики — ?

Міністр Кабінету Міністрів — Олена Лукаш