«Металіст» продався «газовикам»

25.12.2012
«Металіст» продався «газовикам»

Саме Олександр Ярославський (праворуч) привів у «Металіст» Мирона Маркевича, який зробив команду новим українським грандом. Фото з сайту ФК «металіст».

Давнє протистояння мера Харкова Геннадія Кернеса та президента ФК «Металіст», великого бізнесмена Олександра Ярославського впродовж минулого тижня сягало точки кипіння й учора обернулося вибухом. Власник клубу виступив із заявою, в якій повідомив, що внаслідок «безпрецедентного психологічного тиску на команду й колектив» складає повноваження президента футбольного клубу. Ярославський зазначив, що не кидає своє улюблене дітище напризволяще, а передасть «зобов’язання щодо його фінансування іншому інвестору».

Уже через кілька годин після цього прояснився новий власник: група компаній «Газ Україна». «Поділяючи стурбованість Олександра Ярославського за долю команди, наша компанія погодилася виступити в ролі інвестора клубу та забезпечити його стабільне фінансування», — ідеться в заяві.

Про цю компанію вболівальники «Металіста», схоже, вперше дізналися саме завдяки цій несподіваній оборудці навколо ФК. За різними даними, ця структура є одним із найбільших гравців на ринку зрідженого газу України й належить 27–річному Сергієві Курченку.

На перший погляд, конфлікт навколо третього за силою клубу України має суто комерційне підґрунтя. Коли стало відомо, що Харків прийматиме Євро–2012, місту довелося в екстреному порядку вирішувати проблему зі стадіоном. Вирішили реконструювати фактично «убитий» спорткомплекс, де на той час, за словами Ярославського, «плавали качки і ходили корови з козами». Реконструкція, якою неформально керував і частково фінансував Ярославський, завершилася появою в місті спортивної арени європейського рівня. Разом зі стадіоном відродився й харківський футбольний клуб, який став грозою грандів у Лізі Європи та першості України.

«Сім років тому, коли я зайнявся «Металістом», у нього замість стадіону були руїни, замість бази й академії — болото й «хрущоби», — каже Ярославський. — Команда вилетіла з вищого дивізіону до першої ліги, понад 20 років не з’являлася на єврокубковій арені. Ми стартували з 173–го місця у кубковому рейтингу УЄФА, а зараз стабільно входимо до 30 кращих клубів». При цьому Олександр Ярославський повідомив, що за сім років вклав у розвиток команди та підготовку до Євро–2012 більше як 570 млн. доларів. Його заслуга як приватного інвестора і в тому, що саме за гроші Ярославського стадіон відбудовували у періоди, коли затримувалися виплати з бю­джету. Довіра, на якій базувалася співпраця інвестора з чиновниками різних рівнів, була новою практикою для наших складних реалій. «Я вкладав у все, що робив, не лише гроші, — сказав у своїй останній заяві на посаді президента ФК пан Ярославський, — а й частину свого серця і своєї душі».

У свою чергу, міський голова Геннадій Кернес перед тим, як піти війною на власника клубу — свого давнього бізнесового й політичного супротивника, озброївся складною бухгалтерською калькуляцією. «Команда «Металіст» проводить на стадіоні 15 домашніх ігор за сезон, — зазначав мер. — Прибуток від одного ігрового дня в середньому становить близько 800 тисяч гривень. Клуб перераховує комунальному підприємству 134 тисячі, а решта грошей залишається на рахунку комерційного підприємства. При цьому, за даними управління фізичної культури і спорту облдержадміністрації, прибутки стадіону «Металіст» за дев’ять місяців 2012 року становлять близько 5,9 млн. гривень. Втрати — близько 6,2 мільйона гривень. Ми не можемо терпіти збитки, якщо в спорткомплекс були вкладені сотні мільйонів гривень».

Як вихід міський голова запропонував перетворити «Металіст» на загальноміську спортивну арену, де тренувалися б представники різних видів спорту й проводилися міські свята. Мовляв, на реконструкцію витратився не лише приватний інвестор, а й бюджети різних рівнів, тому несправедливо, якщо кінцевим результатом хтось користується одноосібно.

Ця інформація була озвучена на сесії міської ради, після чого депутати звернулися до своїх обласних колег із проханням передати обласний спортивний комплекс «Металіст» до комунальної власності Харкова. Це вдарило по інтересах Олександра Ярославського, оскільки радикально змінило схему управління ОСК: досі цей спортивний об’єкт управлявся клубом і спеціально створеним обласним комунальним підприємством. На щорічне обслуговування комплексу президент «Металіста», який має на території ОСК кілька приватних об’єктів, витрачав 20 млн. гривень. Ще 330 мільйонів, за його словами, коштувало утримання клубу. Тож якщо Кернес хоче забрати стадіон, парирував Ярославський у ході запеклих дискусій, нехай поповнить заразом і бюджет команди.

Минулого тижня ЗМІ поширили інформацію, що Ярославський розпорядився порахувати вартість клубу для ймовірного продажу. І от тепер відомо, що бюджет «Металіста» наповнюватиме вже «Газ Україна».

Цікавою є й така деталь. Кажуть, давній конфлікт між Кернесом і Ярославським загострився після того, як у ході підготовки до Євро–2012 польська телекомпанія зняла про власника клубу «Металіст» фільм, назвавши пана Олександра «королем Харкова». Натомість одноосібним господарем міста дуже хотів бути «регіонал» Геннадій Кернес.

А, за збігом обставин, керівника «Газу України» Сергія Курченка величають «газовим королем України»...