Справа проти партії

21.12.2012

Не так часто в Україні порушують кримінальні справи стосовно окремих партій. Виявляється, ще в середині листопада слідчі Генпрокуратури зацікавилися, з яких джерел і ким фінансується опозиційне ВО «Батьківщина». Тоді в столиці «накрили» один із конвертаційних центрів, який, за даними ГПУ, обслуговував саме «біло–сердешних». У базі даних комп’ютера конвертаторів містилися номери рахунків, з яких фінансувалася виборча компанія Юлії Тимошенко ще у 2010 році.

Крім того, позавчора слідчі ГПУ допитали заступника голови «Батьківщини» Григорія Немирю. Як повідомляє прес–служба партії, допит тривав три з половиною години, але чи відповів нардеп на запитання слідства — невідомо. Напередодні перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін закидав Немирі спроби ухилитися від допитів (у «Батьківщині» наголошували, що попередні виклики слідства не відповідали процедурі). За словами Кузьміна, депутат Немиря фігурує у матеріалах справи щодо фінансування діяльності «Батьківщини» з–за кордону. «Рахунки, виставлені піар–компанією БЮТ, були проплачені не БЮТом, а офшорними компаніями. Якщо ця інформація підтвердиться, то значить, ця політична сила фінансується з порушенням українських законів», — каже заступник Генпрокурора.

Нагадаємо, що раніше Григорій Немиря програв суд про надання інформації за запитами асоціації «Український правозахисний альянс» щодо походження грошей, якими він розплачувався за iнформацiйну пiдтримку Юлiї Тимошенко. Це рішення Подільського райсуду столиці ще не вступило в силу, адже тиждень тому Немиря подав апеляційну скаргу.

Політологи наразі не беруться прогнозувати, чи стане справа, порушена слідчими проти опозиційної партії, підставою для закриття «Батьківщини». Натомість у самій партії заявляють, що Різницька планує їх знищити. І пропонують Генпрокуратурі «розслідувати справжні злочини, а не займатися виконанням цього політичного замовлення».

«Заява про нібито фінансування партії «Батьківщина» за рахунок коштів із конвертаційних центрів — це повна маячня, — йдеться в партiйнiй заяві. — Абсолютно зрозуміло, що факти нелегального фінансування, конвертації коштів та «відмивання» в офшорах — усе це стосується правлячої Партії регіонів та найвищого керівництва країни, чиї спонсори якраз і використовують кошти, отримані нелегальним шляхом».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Колишній нардеп від БЮТ Андрій Шкіль, який не потрапив до парламенту і втратив депутатську недоторканність (у списках «Батьківщини» він отримав непрохідне місце під №87), зараз перебуває у Чехії й не виключає, що проситиме політичного притулку. За словами Шкiля, в Україні заарештували частину його майна, i він не знає, з чим це пов’язано. На його думку, політичні переслідування щодо нього ніколи не припинялися, адже справу про події 9 березня 2001 року біля адміністрації Президента під час акції «Україна без Кучми» досі не закрито (нагадаємо, що під час тих подій Шкіля арештували, а на свободу він вийшов лише завдяки обранню до парламенту в 2002 роцi).

Водночас у МВС зазначають, що слідство у справі проти Шкіля щодо подій під час акції «Україна без Кучми» було зупинено у зв’язку із закінченням строків давності (10 років). У міліції припустили, що арешт майна Шкіля міг бути пов’язаний із цивільним позовом від потерпілих у ДТП за його участю. Утім сам екс–нардеп на своїй сторінці у Facebook стверджує, що правоохоронці брешуть. А заяви Генпрокуратури та МВС про призупинення слідства щодо нього йдуть урозріз із діями.

«І саме через справу, відкриту проти мене прокуратурою, МВС відмовило мені у виготовленні закордонного паспорта», — зазначає Шкіль. Через це йому довелося виїжджати до Праги з дипломатичним паспортом (який екс–депутат, до речі, мав здати після припинення повноважень).