Будівельники чекають старту

21.12.2012
Будівельники чекають старту

Так ізсередини виглядатиме головна арена чоловічого Євробаскету–2015.

На фундаменті, що будувала Україна під футбольний чемпіонат Європи–2012, національна Федерація баскетболу рік тому доволі легко виграла право на проведення чоловічого Євробаскету–2015. Щоправда, як і у випадку з футбольним турніром, перемога в баскетбольному конкурсі принесла країні чергові організаційні турботи. Цього разу основним клопотом для оргкомітету, який, до речі, очолить головний розпорядник футбольного Євро–2012 Маркіян Лубківський, знову стануть спортивні арени. Згідно із заявкою, Україна у шести приймаючих містах — Донецьку, Одесі, Львові, Івано–Франківську, Дніпропетровську та Києві — повинна звести новенькі багатофункціональні палаци спорту.

Наразі будівництво жодного палацу не розпочате, проте розробка проектної документації перебуває на фінішній прямій. Як заявив на прес–конференції президент ФБУ Олександр Волков, одна із розробок уже готова до реалізації. «Вже є проект київської арени, земля і комунікації. І в березні, коли закінчиться зима, почнеться будівництво», — повідомив Волков, за сумісництвом — народний депутат від Партії регіонів. За його словами, столиця прийматиме матчі трьох заключних ігрових стадій чемпіонату — чвертьфінал, півфінал і фінал.

Відтак і вимоги до київської арени найжорсткіші, особливо що стосується її місткості. Як стало відомо «УМ», ця арена буде розрахована на 20 тисяч глядачів. Її проектуванням займалася американсько–литовська компанія, останньою роботою якої була «Жальгіріс–арена» на 17,5 тисячі місць у Каунасі — місце фіналу Євробаскету–2011.

Дислокуватиметься нова київська арена на Столичному шосе. У такий спосіб компанія–девелопер підтримала міжнародну тенденцію по виносу основних активностей за межі історичної частини столиці.

У комплексі, «запуск» якого має відбутися в травні 2015 року, планують проводити не тільки спортивні, а й розважальні заходи у відсотковому співвідношенні 30:70.

Як зазначив Олександр Волков, компанія DeVision (одним з інвесторів якої є Ігор Коломойський) планує побудувати не тільки київську, а й дніпропетровську, одеську, львівську та івано–франківську арени й стати оператором цих спортивно–розважальних комплексів, щоб заробляти на них гроші. Натомість у Донецьку нову криту арену будуватимуть коштом хокейного клубу «Донбас» та баскетбольного «Донецька».

Як і обіцяв Волков, навантаження на державний бюджет буде мінімальним. Щоправда, кінцевих проектів цих арен ще не бачили. Їх планують обговорити на початку наступного року, коли відбудеться засідання оргкомітету Євробаскету–2015.

Григорій ХАТА

 

ВІДДІЛ КАДРІВ

На своїй раді Федерація баскетболу України позитивно оцінила роботу головних тренерів жіночої та чоловічої національних збірних і продовжила співпрацю з Вадимом Чечуро, який вивів українських дівчат до фінальної частини Євро, та Майком Фрателло, котрий досяг такого ж успіху з чоловіками.