Холодна золота лихоманка

21.12.2012
Холодна золота лихоманка

Попри зміну парнера, танцювальний дует за участю Шивон Хікен–Кеннеді залишається найсильнішим в Україні. Фото з сайту skating.com.ua.

Після того як навколо НСК «Олімпійський» «зачистили» під «зону гостинності УЄФА» прилеглу територію з ковзанкою «Крижинка», все льодове життя столиці перекочувало на новозбудовану арену по вулиці Шалетт у Дніпровському районі. Уже другий рік поспіль тут збираються найсильніші фігуристи України, виборюючи звання національних чемпіонів та — заодно — путівки на континентальну і світову першості.

«Організація хороша. Добре музичне забезпечення, чудова акустика. Проте зал дуже холодний. Через це фігуристи мають масу незручностей, адже в одних сценічні костюми з коротким рукавом, у інших — із сіточкою. Щоправда, минулої зими було ще холодніше», — розповідає «УМ» головний тренер збірної Марина Амірханова про особливості змагань на новій льодовій арені.

 

Юлі і Юрі — дорогу в Європу!

Попри, здавалося б, серйозність події, за підсумками якої визначилися учасники міжнародних стартів, у чотирьох дисциплінах медалі розігрували лише 20 номінантів: чотири танцювальні та три спортивні пари, п’ять чоловіків та восьмеро жінок.

Найменше учасників — у найпроблемнішому виді українського фігурного катання. Щоправда, порівняно з попереднім чемпіонатом, можна сказати, що в змаганнях спортивних пар є прогрес. «У минулому році взагалі було лише два дуети», — каже пані Амірханова.

Нагадаємо, що ми втратили конкурентоздатну пару через від’їзд Тетяни Волосожар до Росії, а на останніх ЧЄ та ЧС Україна взагалі не мала своїх представників у цій дисципліні. Проте, як пояснила голова тренерської ради, у нас нарешті «дозріла» пара, яка в разі перемоги на ЧУ зможе виступити на майбутній першості Європи. Йдеться про київський тандем Юлії Лаврентьєвої та Юрія Рудика, котрі в попередні роки через юний вік не могли змагатися на дорослих турнірах.

Довільна програма у спортивних пар завершилася вчора вже після здачі цього номеру «УМ» до друку, проте шанси втратити «золото» в дуету Лаврентьєва/Рудик були мінімальні, адже їхні переслідувачі Єлизавета Усманцева та Сергій Кульбах із Дніпропетровська після короткої програми відставали на 11 балів.

Боролися лише чоловіки

Відзначимо, що з огляду на «досягнення» вітчизняних фігуристів на попередньому континентальному форумі, на Євро–2013, що пройде наприкінці січня в Загребі, від України в кожній дисципліні буде виступати лише один спортсмен або одна пара. Тож, здавалося б, у битві за єдину європутівку в кожному виді змагань української першості мала розгорнутися запекла боротьба. Проте насправді інтрига жила лише в чоловічій «одиночці». Відколи минулорічний чемпіон України Станіслав Перцов достроково повісив ковзани на цвях, вітчизняне чоловіче фігурне катання залишилося без явного лідера. Після першого змагального дня дніпропетровця Дмитра Ігнатенка й одесита Якова Годорожу розділяли всього два бали. Відтак долю чемпіонства вчора визначала довільна програма. І тут знову переконливішим виявився Годорожа, який зрештою став чемпіоном України.

Резиденція — США

Натомість у жіночому катанні й серед танцювальних дуетів переможець був прогнозований. Уже після короткої програми відбулося відмежування фаворитів. У дівчат не було рівних чинній чемпіонці країни Наталії Поповій, яка, нагадаємо, живе і тренується у США. «Наталка серйозно додала. Катається краще, ніж у минулому році», — відзначила Марина Амірханова. Натомість її давня суперниця Ірина Мовчан, яка довгий час була першим номером збірної, взагалі не брала участі в цьому чемпіонаті. «Мовчан уже не катається», — із сумом у голосі повідомила головний тренер. Вочевидь переїзд до США не пішов Ірині на користь, а от виступ срібної медалістки Аліни Мілевської, яка також тренується за океаном, пані Амірхановій сподобався.

Зауважимо, що й лідери українських танців на льоду Шивон Хікен–Кеннеді та Дмитро Дунь відточують своє катання у Штатах, на батьківщині Шивон. Їхня перевага над харківським дуетом Надія Фроленкова/Віталій Нікіфоров також була доволі відчутною.