Атака палички Коха

20.12.2012
Атака палички Коха

Туберкульоз атакує Україну. Пам’ятайте про вчасну діагностику. www. kameniar.franko.lviv.ua

За останні півроку на Херсонщині вдвічі зросла захворюваність на туберкульоз. Водночас препарати для діагностики і попередження цієї страшної недуги (туберкулін та вакцина БЦЖ) закінчилися і не відомо, коли будуть. Принаймні в чотирьох районах області і в трьох­ пологових будинках Херсона вже другий місяць новонароджених від туберкульозу не вакцинують. Законодавство України забороняє закуповувати ці препарати за гроші місцевого бюджету — вакцини мають безкоштовно і централізовано надходити в регіони з Києва. Однак коли графік поставок зривається, на місцях фіксують черговий сплеск захворюваності.

— Нині тримаємось тільки за рахунок того, що маємо деякий запас ліків iз минулого року, — розповіла «УМ» заступник начальника управління охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації Наталія Марченко. — Доставка вакцин для дітей за державними програмами нерегулярна. Спочатку виділяють гроші з бюджету, далі тривалий тендер, а потім ліки ще два місяці перевіряють... Це викликає зрозуміле хвилювання і в батьків, і в лікарів.

Як повідомляє завідувач міським протитуберкульозним диспансером Юрій Іщук, рівень захворювання на туберкульоз у Херсоні в півтора раза вищий, ніж у середньому по Україні. За останніми даними, недуга уразила майже 300 осіб на кожні 100 тисяч населення. Статистика приголомшує: щорічно в південному регіоні 30 людей помирають від туберкульозу і 104 людини заражаються вперше, кожен п’ятдесятий житель міста перебуває на обліку в протитуберкульозному диспансері.

Проблема із захворюваністю на туберкульоз у Херсоні багато років залишається актуальною через те, що безпосередньо в центрі міста розташовується виправна колонія для ув’язнених, хворих на сухоти. Ситуація, імовірно, зміниться в новому році. Як розповів начальник управління Державної пенітенціарної служби в Херсонській області, генерал–майор внутрішньої служби Володимир Пінькас, колонію і СІЗО планують перенести за межі міста. В районі селища Наддніпрянське під будівництво цього закладу виділено 40 га землі. Ділянка — за 150 метрів від автотраси Херсон—Берислав. Зону відчуження між колонією і автотрасою планують засадити багаторічними деревами. Передбачають, що в колонії відбуватимуть покарання 1,5 тисячі ув’язнених iз цією недугою. Контингент засуджених зберуть з усіх пенітенціарних установ Херсонської і Миколаївської областей. Орієнтовна вартість проекту такого пенітенціарного комплексу, який активно підтримує міська влада, — 340 мільйонів гривень.

Останнім часом до боротьби з туберкульозом на Херсонщині підключилася навіть православна церква.

— Ми проводимо тренінги для 75 священиків iз десяти районів Херсонщини, де найвищий рівень захворювання, — пояснює директор обласного Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Богдан Руденко. — Аналогів цьому проекту в нашій країні немає. Вже розроблена ціла система допомоги хворим, яким необхідно переміститися з одного населеного пункту в інший, але вони не мають коштів на проїзд. Ураженим недугою виділяють також продукти харчування.

За словами Богдана Руденка, головне завдання проекту — проінформувати священнослужителів про небезпеку туберкульозу. Святим отцям уже роздали інформаційні матеріали, які вони поширюватимуть у своїх парафіях. Організатори вважають: духовні наставники мають авторитет у парафіян, тож можуть послужити першою ланкою у виявленні недуги та мотивувати хворого звернутися по медичну допомогу.