Угода, яка вбиває Україну

20.12.2012
Угода, яка вбиває Україну

За два останні роки Україна надивилась плакатів як за Юлю, так і проти неї.

Тиждень тому на офіційному сайті Міністерства юстиції було повідомлено про те, що «провідна міжнародна юридична фірма Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP не знайшла доказів політичної мотивації у вироку Юлії Тимошенко», яким її засуджено у «газовій» справі за перевищення службових повноважень до семи років позбавлення волі. Мін’юст ще у квітні через увагу міжнародної спільноти до цієї справи замовив її дослідження. Як йдеться у повідомленні, незалежний звіт американської юридичної компанії щодо правового дослідження справи леді Ю «дає аргументовані відповіді на критику тих, хто ставив під сумнів увесь процес та вирок». Зауважимо, що сам звіт датований жовтнем 2012 р., але окремі тези з нього Мін’юст оприлюднив лише зараз. Влада оприлюднила лише головні висновки правників зi США, в яких iдеться про те, що політики у справі Тимошенко вони не знайшли. Втім «забула» вказати ту частину звіту, в якій юристи вказують на те, що судовий процес над нею не був справедливим.

 

І поведінка неприйнятна, і повноваження перевищила

«Доповідь свідчить про те, що Юлія Тимошенко безпідставно стверджує про політичну мотивацію у цій справі й не надає жодних фактів, які могли б стати причиною для скасування її вироку відповідно до європейських чи американських стандартів, — йдеться у повідомленні Мін’юсту. — У доповіді також відзначено, що поведінка Тимошенко у суді була б неприйнятною в інших країнах і, швидше за все, це мало б наслідком рішення про неповагу до суду».

У звіті Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP вказується, як саме екс–Прем’єрка перевищила свої повноваження і скоїла злочин:

1) підготувала директиви, в яких викладались умови, про які вона домовилася з прем’єр–міністром Російської Федерації;

2) дала доручення керівнику НАК «Нафтогаз України» підписати угоду з «Газпромом» без її схвалення Кабміном, погрожуючи звільнити його в разі відмови підписати зазначену угоду;

3) ввела в оману керівника НАК «Нафтогаз України», надавши йому офіційний документ з її підписом й печаткою Кабміну, не зважаючи на те, що уряд не затверджував цей документ під назвою «директиви».

У Міністерстві юстиції, яке очолює Олександр Лавринович, додають, посилаючись на звіт юристів зi США, що «навіть у випадках, коли доповідь ставить під сумнів деякі процесуальні рішення суду, відзначається, що ці рішення ухвалювались з огляду на дії підсудної, спрямовані на перешкоджання або зупинку роботи суду».

«Суд дiйшов висновку, що дії Тимошенко спричинили суттєву шкоду, оскільки громадяни України, внаслідок укладеного договору, платять найвищу ціну за газ у Європі. У цьому сенсі кожен громадянин України є жертвою цього злочину», — йдеться у повідомленні. При цьому міністерство дякує американцям «за професійне дослідження, яке беззастережно зафіксувало факти цієї справи».

Арешт незаконний, суд несправедливий

Звісно, у партії «Батьківщина» оприлюдненню цього звіту не зраділи. Але оскільки члени команди леді Ю читали звіт не менш прискіпливо за підлеглих пана Лавриновича, то одразу звинуватили Мін’юст у приховуванні окремих фактів. Зокрема, міжнародна юридична фірма Skadden... також визнала суд над Юлією Тимошенко «несправедливим та таким, що не відповідав базовим міжнародним стандартам».

Прихильники Тимошенко також нагадують, що цю фірму вітчизняний уряд найняв ще у квітні для оцінки перебігу суду у «газовій» справі. І вже тоді щодо цієї фірми виник скандал, адже вартість контракту склала лише 12 тисяч доларів, без відшкодування витрат. Хоча лише один переліт команди юристів Skadden... з Вашингтона до Києва (а таких перельотів було близько десяти) коштує орієнтовно 15 тисяч доларів США.

Наголошуючи на тому, що іноземні юристи не залучали до своєї команди спеціалістів з українського права, партія «Батьківщина» зазначає, що не відомо, «за якими критеріями ними оцінювались норми українського права» та українська судова система.

При цьому біло–сердешні опозиціонери наводять окремі висновки найнятих американських правників, про які відомство Лавриновича промовчало:

1. Суд над Тимошенко не був справедливим та не відповідав базовим міжнародним стандартам.

2. Юлія Тимошенко була арештована та утримувалася під вартою незаконно та з порушенням базових міжнародних стандартів.

3. Тимошенко була позбавлена елементарних можливостей реалізовувати своє право на захист.

Водночас захисника Тимошенко, нардепа Сергія Власенка дивує, що американські юристи, відзначивши порушення, утрималися від висновку, що стало їх причиною. «Вони чомусь вирішили написати, що вони не побачили в цьому політики. Такі масові порушення, які вони самі ж зафіксували, але політики немає! Мабуть, вони були змушені зробити такий висновок, по–перше, тому що їхнім клієнтом виступала Україна і вони не могли сказати по–іншому», — як завжди, напускає туману пан Власенко.

Зі звітом від Вашингтона до Страсбурга

Свій звіт західній пресі прокоментував керуючий партнер фірми Skadden... Грегорі Крейг. У коментарі The New York Times він заявив, що група юристів аналізувала лише судовий процес, а не ситуацію в українській політиці. За словами пана Крейга, його команда не могла судити про місцеву політику, яка привела екс–Прем’єра Юлію Тимошенко до суду за обвинуваченням у зловживанні владою через підписання газової угоди з Росією.

Колишній радник президента США Барака Обами Грегорі Крейг також підтвердив, що в доповіді наголошується, що адвокати Тимошенко не довели в суді політично вмотивованого переслідування. Утім він додає, що його юристи не розбиралися, чи був політичний тиск поза судом, щоб ініціювати судове переслідування.

«Ми дійшли висновку, що Тимошенко було відмовлено в присутності адвоката на вкрай важливих етапах судового процесу, а в інших випадках її адвокатам незаконно відмовляли у виклику необхідних свідків. Тоді як свідки обвинувачення «давали свідчення за відсутності адвоката Тимошенко», — додав пан Крейг.

На звіт американських юристів щодо української справи лідерки «Батьківщини» відреагували й у офіційному Вашингтоні. Речник Дер­жавного департаменту США Вікторія Нуланд заявила, що позиція Сполучених Штатів щодо політичних переслідувань і вибіркового правосуддя в Україні після звіту міжнародної юридичної фірми Skadden... залишається незмінною. На її думку, юристи не знайшли політичних мотивів справи, оскільки їхній пошук не був їхнім завданням. Тож вони «обмежились лише вивченням паперових документів судового розгляду».

Водночас в Україні, навпаки, наполягають, що замовлений урядом міжнародний юридичний консалтинг справи Тимошенко виконаний дуже професійно. За словами урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини при Міністерстві юстиції Назара Кульчицького, влада України збирається використовувати звіт американської компанії Skadden... під час розгляду «газової» справи Європейською Фемідою.

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ:

Ренат Кузьмін,
перший заступник Генпрокурора України:

«У справі щодо зловживання посадою колишнього Прем’єра Юлії Тимошенко якщо й були якісь порушення міжнародних норм судочинства, то це є провиною не прокурорів, суддів чи адвокатів. Це спадок радянської кримінально–правової системи і – старий, недосконалий Кримінально–процесуальний кодекс, і аж ніяк не політичне переслідування Тимошенко. Фірма Skadden..., яка робила аудит на прохання Мін’юсту України, не могла дiйти інших висновків. Я добре знаю цю справу. Якщо вже американські юристи дійшли такого висновку, я можу з ним погодитися».

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>