Свій чи чужий?

20.12.2012

Менше тижня залишається до того дня, коли в національної футбольної збірної з’явиться повноцінний головний тренер. 24 грудня має відбутися виконком ФФУ, і після обговорення кандидатур Михайла Фоменка та Свена–Йорана Ерікссона верхівка Федерації назве ім’я нового очільника збірної. Хочеться вірити, що епопея з пошуками «голови» нарешті закінчиться, адже, на відміну від попередніх претендентів — Андрія Шевченка та Гаррі Реднаппа, які відмовилися від пропозиції ФФУ, вже точно відомо, що один із кандидатів, Фоменко, дав принципову згоду на роботу в збірній. А вчора в Києві побував і інший претендент. Швед Ерікссон, який прилетів в Україну зі своїм агентом Міхелом Моррісом, провів попередні перемовини з керівництвом ФФУ, на яких озвучив свої побажання щодо особистого контракту та умов роботи у збірній.

Прес–служба Федерації не повідомила, чи пристав Анатолій Коньков та компанія на пропозицію іноземця. Хай там як, а остаточне рішення ухвалюватимуть на виконкомі. Попри те, що більшість вітчизняних спеціалістів та особисто пан Коньков висловлювалися за вітчизняного «коуча», у керівництві Федерації є чимало прихильників Ерікссона.

Як відомо, найбагатша людина країни, президент «Шахтаря» Рінат Ахметов, раніше заявляв, що допоможе Федерації профінансувати зарплатну відомість іноземця. Відтак фінансова сторона контракту шведа не повинна особливо хвилювати ФФУ. Щоправда, немає жодної гарантії, що колишньому очільнику збірних Англії, Кот–Д’Івуар та Мексики вдасться вивести українську команду на чемпіонат світу–2014. Однак вихід із непростої ситуації, в якій опинилися «жовто–сині» на старті відбору, має бути також неординарним. Тож, цілком імовірно, що українська збірна вперше в історії отримає іноземного наставника.

Хоча, не факт, що Ерікссон, як Реднапп, в останній момент не дасть задній хід і замість України обере інший варіант. За деякими даними, перед візитом до Києва він був у Німеччині, де шведом нібито цікавиться друголіговий «Мюнхен–1860».

Григорій ХАТА