Не підмажеш — шайба не поїде

20.12.2012
Не підмажеш — шайба не поїде

«Беркут» лідирує, але теж не платить. Фото з сайту PHL–ua.com.ua.

Після паузи, зумовленої матчами національних збірних, у вівторок мали поновитися змагання в Професіональній хокейній лізі. Однак, згідно з рішенням суддівсько–дисциплінарного комітету ПХЛ, переважну більшість поєдинків скасовано. Виняток — домашні ігри білоцерківського «Білого барса». «Судді відмовляються виходити на лід без оплати, тому що на сьогодні заборгованість за виконану роботу становить більш ніж півтора місяця», — пояснив президент ПХЛ Юрій Загородній у коментарі телеканалу «Хокей». — Наразі лише один клуб, «Білий барс», виконує статутні норми й рішення загальних зборів ліги. Решта клубів, на жаль, із різних суб’єктивних та об’єктивних причин ці рішення поки не виконують».

«УМ» спробувала розібратися, що спричинило таку ситуацію і хто кому скільки винен.

 

«А де наші призові?»

Ідеться про те, що ПХЛ, не знайшовши генерального спонсора на свій другий сезон, опинилася на межі фінансового краху. Наразі єдиним шляхом порятунку вважаються членські внески клубів ліги. Але переважна більшість команд не поспішає прощатися зі своїми кревними. «Перш ніж звинувачувати в чомусь клуби, потрібно виконувати свої обіцянки», — каже в коментарі УМ» генеральний директор київського «Сокола» В’ячеслав Завальнюк, маючи на увазі, що за підсумками минулого чемпіонату жодна з команд–призерів не отримала обіцяних ПХЛ преміальних.

Виходить, що дебютний рік ліга завершила в мінусі. Та й новий сезон ПХЛ починала зі скрипом. Нагадаємо, що вже тоді судді погрожували страйком через борги із зарплат. Як розповів «УМ» ветеран «Сокола» Вадим Шахрайчук, стартовий поєдинок нового сезону між його командою та «Донбасом–2» був на межі зриву. «Арбітри не хотіли судити. Довелося в екстреному порядку гасити їм борги», — розповів хокеїст.

На думку Шаха, в українському хокеї знову настали сірі будні, хоча в минулому сезоні таки було свято. Той сплеск Вадим пояснює ініціативністю Бориса Колеснікова — донецький олігарх і віце–прем’єр–міністр України з питань інфраструктури захопився хокеєм, став президентом ХК «Донбас», дав старт Професіональній хокейній лізі та «підтягнув» необхідні кошти. «На один сезон йому вдалося об’єднати українських бізнесменів. Усе було солідно й шикарно. Однак після того як «Донбас» заявився до Континентальної ліги, попередній рівень активності проявляє лише власник «Беркута» Давид Жванія», каже форвард «Сокола».

За даними «УМ», «ціна питання», якої потребує ПХЛ для проведення турніру, — один мільйон доларів. Виходить, що свою частку наразі не вніс навіть «Донбас» на чолі з Колесніковим.

Збайдужіння «донецьких» до ПХЛ видно хоча б по тому, що чемпіон минулого сезону, «Донбас–2», тепер став справді молодіжною командою, в Україні йде лише на п’ятому місці і, подейкують, наступного сезону взагалі може заявитися в МХЛ — російську Молодіжну лігу, де грають дублери клубів КХЛ.

«Беркут» — достроковий чемпіон?

Тож не випадково саме «Беркут» — беззаперечний фаворит нинішньої української першості. «На сьогодні, за всіма пунктами, ім’я майбутнього чемпіона очевидне. «Беркут» може програти лише собі, — каже Шахрайчук. — Інтрига в чемпіонаті з’явиться хіба в тому разі, якщо на «Сокіл» із неба зваляться гроші й він придбає п’ятьох потужних виконавців, а «Донбас–2» отримає десятьох гравців із їхньої першої команди».

Попри фінансові проблеми ПХЛ, в українських хокейних клубах вірять у продовження повноцінного чемпіонату. «Оскільки перед національною збірною стоїть завдання пробитися на Олімпіаду, а більшість гравців збірної грає саме в українській ПХЛ, то чемпіонат ніхто зупиняти не буде», — пояснює лідер «соколів».

При цьому не виключається можливість виходу клубів із ПХЛ та проведення чемпіонату під егідою Федерації хокею України. Хай там як, але комерційний проект під назвою «ПХЛ» виявився дуже проблемним. Очевидно, що рішення щодо комерціалізації української хокейної першості було поспішним, враховуючи, що всього кілька клубів міцно стоять на ногах. «Наскільки мені відомо, лише три команди — «Беркут», «Компаньйон» та «Донбас» — у минулому сезоні виконали всі зобов’язання перед хокеїстами», — свідчить Вадим Шахрайчук. Натомість у «Соколі», за його словами, зарплату вже четвертий рік виплачують із затримками. «Клубу важко, але він живе», — описав ситуацію в «Соколі» В’ячеслав Завальнюк.

 

ТАБЛО

ПХЛ. «Білий барс» — «Динамо» (Х) — 2:5.

Становище команд: «Беркут» — 58 (22 матчі), «Динамо» — 37 (23), «Сокіл», «Компаньйон» — 36 (22), «Донбас–2» — 35 (24), «Леви» — 29 (22), «Білий барс» — 6 (23).