Рибний рай

19.12.2012

Риба і морепродукти можуть замінювати м’ясо не лише в піст, а й у звичайні дні, особливо для тих, хто дбає про своє здоров’я. Якщо вони не надто доступні для регулярного вживання, то серед запропонованих страв можна знайти собі цікаве до святкового столу.

 

Хочете кальмари з чорно­сливом під горіховим соусом?! Є в цьому щось літнє і морське, правда? Давайте приготуємо. Кальмари (500 г) відварити в окропі до п’яти хвилин. Охолодити в холодній воді. Почистити і нарізати соломкою. Чорнослив (200 г) помити, дрібненько нарізати. Полити горіховим соусом і перемішати. Виходить дуже пікантно і смачно. Для приготування горіхового пісного соусу потрібно склянку горіхів подрібнити з допомогою млинка для кави. Потім у блендері збити горіхи з додаванням невеликої кількості води, щоб маса вийшла білою. Після чого поступово додавати олію (без запаху). До тих пір, аж поки маса не набуде вигляду соусу. Вичавити туди для пікантності часничок. Заправити кальмари з чорносливом.

А скумбрія з лимоном, запечена у фользі, — звучить заманливо? Мене її навчила готувати подруга, за що я їй щиро вдячна! Отож скумбрію почистити, відрізати плавнички і хвостик (щоб вони не прорізали фольгу), помити, дати стекти воді або витерти кухонним паперовим рушничком. Зверху і зсередини посолити, поперчити, посипати спеціями для риби (якщо ви їх любите). Хоча коріандр усе ж тут мусить бути, напевно! Зверху рибу полити лимонним соком, а у розріз покласти лимонні дольки. Рибу загорнути у фольгу. І запікати в розігрітій духовці. У мене на приготування — на повільному вогні — йде 40 хвилин. Подавати таку рибу треба не відразу,а коли вона трохи охолоне.

Ще одна дієтична страва — риба, замаринована в соєвому соусі. Рибу (у мене пікша, 800 г) треба помити, почистити, порізати на порційні шматочки, полити соєвим соусом (скажімо, часниковим) і дати їй постояти хвилин 20. Потім слід викласти рибу на деко, змащене олією, додати зовсім трішки води (бо риба пустить сік), поперчити (солити не треба, соєвий соус і так солоний), покласти лавровий листочок та перець горошком і поставити в розігріту духовку. Поки риба запікається, на сковорідці треба припустити в оливковій олії один помідор, нарізаний кубиками, додати трішки гірчиці. Все гарненько перемішати, залити цим соусом рибу і продовжувати запікати до готовності. Подавати теплою.

А хочете рибу «Хе»? Це — з корейської кухні. Для її приготування знадобиться кілограм філе риби (це може бути пеленгас, кефаль, сом, скумбрія), 2 цибулини, морквина, 100 г 4­відсоткового оцту, спеції — по пів чайної ложки — перцю меленого (чорного і червоного), коріандру (горошку), імбиру, орегано, базиліку, чайна ложка соєвого соусу (за вашим уподобанням), олія (бажано без запаху). Філе риби треба нарізати невеликими шматочками, цибулю — півкільцями, моркву краще натерти на тертці для корейської моркви. Все це скласти до емальованого посуду, перемішати і залити 4%­відсотковим розчином оцту так, щоб він покрив рибу. А далі — поставити рибу під нетяжкий гніт на 1­1,5 години. Після чого відкинути на друшляк, щоб стекла вода. Потім перекласти знову в посудину, посипати спеціями, полити соєвим соусом, перемішати і залишити ще на годину, щоб настоялася.Оскільки соус солоний, то рибу можна вже не солити (або досолити за смаком). Рибу з овочами перекласти в банку, залити олією. Смакувати треба години через 4! Дочекайтеся, ця страва цього варта.

Тетяна ВИШКО
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>