Комуністам — «дірку» від Бублика

19.12.2012
Комуністам — «дірку» від Бублика

Юрій Бублик на прес-конференції в Полтаві. Фото автора.

Народний депутат від ВО «Свобода» Юрій Бублик — мажоритарник, обраний до ВР на Полтавщині, — підготував подання до Конституційного Суду стосовно легітимності парламентської фракції КПУ. Як повідомив Бублик на прес­конференції, тристорінковий текст цього документа найближчим часом узгодять у їхній фракції та залучать до підписання колег із «Батьківщини» й «УДАРу». Пан Юрій не сумнівається, що під «антикомуністичним» поданням вдасться зібрати 45 депутатських підписів, необхідних для такого подання до КС.

У поданні Бублика йдеться «про необхідність офіційного тлумачення частини 1 статті 58 Регламенту Верховної Ради». Саме вона двома реченнями регламентує принципи формування депутатських фракцій. Перше з них видається однозначно «антикомуністичним»: «Депутатські фракції формуються із числа народних депутатів, обраних за виборчими списками політичних партій ТА народних депутатів, які були висунуті політичною партією в одномандатних округах». В округах жоден висуванець Компартії, як відомо не переміг, а сполучник «та» в юриспруденції має на увазі обов’язковість умови. Однак рятівним для себе комуністи вважають друге речення згаданої статті: «При формуванні депутатської фракції до її складу також за умови додержання засад діяльності такої фракції можуть увійти народні депутати, обрані в одномандатних округах, які реєструвалися кандидатами у народні депутати шляхом самовисування».

Саме для того, щоб «узаконити» свою фракцію, соратники Петра Симоненка включили до її складу обрану на Вінниччині «мажоритарницю» Оксану Калетник. Хоча вона позиціонувала себе на виборах як позапартійна. То коли встигла підтвердити «додержання засад діяльності» фракції КПУ, тобто вже діючої?

Зрештою, автор тексту подання вважає, що в законі про Регламент ідеться лише про два суб’єкти формування фракції, а депутати­самовисуванці можуть увійти до неї «лише додатково». Водночас Бублик наголошує: недотримання закону дає підстави вважати фракції несформованими, а значить, виникають сумніви і стосовно правомірності всіх прийнятих ВР рішень, починаючи з обрання спікера, Прем’єра тощо. Бо ж при затримці із формуванням фракцій головуючий на засіданні, за законом, міг оголосити лише перерву.

Юрій Бублик каже, що в нього немає ілюзій стосовно того, на чий млин ллє воду нинішній склад Конституційного Суду. Водночас підготовлене ним подання не вважає «програшним». Адже, на його думку, Партія регіонів також зацікавлена у пониженні парламентського статусу КПУ до рівня депутатської групи. «Тоді ж комуністи будуть для «регіоналів» іще дешевшими, — підкреслює «свободівець». — В кулуарах говорили, що за свою підтримку з ПР «червоні» запросили 300 мільйонів доларів, а їм пропонували тільки 100. Це, звичайно, на рівні чуток. Та після порушення нами питання про неможливість для комуністів створити свою фракцію їхня ціна суттєво знизилась. Коли ж нам вдасться довести, що фракція КПУ створена незаконно, комуністи втратять багато портфелів і можливостей, на які розраховують. А без грошей уже не зможуть на наступних виборах дурити людей солодкими обіцянками про «повернення країни народу» й водночас голосувати за тих, хто в нього цю країну «відібрав».