Нехай Москва зачекає

19.12.2012

Учора темою дня мав стати візит Президента Віктора Януковича до Москви та переговори з приводу ймовірного приєднання України до Митного союзу. Однак за чверть одинадцята стало відомо, що поїздку відкладено.

«Темами зустрічі президентів визначені актуальні питання українсько­російського співробітництва, насамперед в енергетичній і торгово­економічній сферах. Зокрема — вироблення взаємоприйнятного механізму взаємодії України з Митним союзом Росії, Білорусі та Казахстану, — повідомила прес­служба Банкової. — Для успішної реалізації цих домовленостей необхідні додаткові консультації на експертному рівні. У зв’язку з цим сторони домовилися про перенесення строків візиту».

До появи цієї новини опозиціонери в парламенті вже встигли виступити із гнівними заявами щодо намірів Януковича здати суверенітет України Кремлю в обмін на певні преференції для вітчизняних олігархів, зокрема дешевший газ. Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко з трибуни вимагав оприлюднення проектів угод, які Віктор Янукович планує підписати з Путіним. «Ми за партнерські відносини з нашими сусідами, ми проти здачі національних інтересів. Наш вибір — Європа», — наголосив Кличко.

«Опозиція вимагатиме скликання позачергового засідання Верховної Ради з порядком денним про відповідальність Президента України за порушення ст. 11 закону про основи внутрішньої і зовнішньої політики у випадку, якщо Янукович сьогодні підпише будь­який акт про вступ України до Митного союзу», — це вже слова лідера фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка. «Митний союз — це не економічне утворення, а суто політичний союз, в якому немає місця для України і українців», — каже Яценюк.

Агенція «Інтерфакс» із посиланням на своє джерело зазначає, що причиною перенесення візиту Януковича може бути те, що Україна намагається «частково» приєднатися до норм Митного союзу, що не передбачено статутом МС. «Каменем спотикання в цьому процесі стало бажання України знайти таку формулу приєднання до окремих положень статуту Митного союзу, яка б не суперечила положенням уже парафованої й готової до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, включаючи частини про створення зони вільної торгівлі», — сказав співрозмовник «Інтерфаксу».