НОВИНИ ПЛЮС

18.12.2012

Україна—Євросоюз

Саміт Україна—ЄС відбудеться в Брюсселі 25 лютого 2013 року. Таку дату погодили Віктор Янукович та президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу вчора під час телефонної розмови. Розмова відбулася за ініціативи глави Єврокомісії.

Новий голова НРУ

Головою Народного руху України став Василь Куйбіда — колишній мер Львова, колишній нардеп, екс–міністр регіонального розвитку і будівництва. Нового лідера НРУ обрали минулої суботи на з’їзді партії 144 голосами (загалом делегатів було 215).

Борис Тарасюк, який очолював Рух досі, зняв свою кандидатуру, тож голосування відбувалося лише за Куйбіду. Не виключено, надалі Тарасюк отримає посаду заступника голови ВО «Батьківщина» — партії, від якої він пройшов до парламенту.

Затримання адвоката Тимошенко

Адвоката Юлії Тимошенко, народного депутата від «Батьківщини» Сергія Власенка минулої п’ятниці затримали в аеропорту «Бориспіль». «Це відбулося через невиплату аліментів його колишній дружині Наталії Окунській», — повідомляє канал «1+1».

У свою чергу прес–служба партії «Батьківщина» заявили, що Власенка « не випускають за межі країни безпідставно». Власенко ж виїжджав за кордон для підготовки лінії захисту Тимошенко в Європейському суді з прав людини. У «Батьківщині» нагадали, що до народного депутата «заборонено застосовувати будь–які обмеження, окрім як за рішенням Верховної Ради».

Згодом Сергій Власенко поінформував журналістів, що сподівається бути особисто присутнім на оголошенні рішення Європейського суду за скаргою Тимошенко, яке очікується «із дня на день». На його думку, п’ятничний інцидент в аеропорту пов’язаний з розглядом справи Тимошенко в ЄСПЛ. Власенко знову спростував інформацію про те, ніби його не випускали за кордон через аліменти, не виплачені світській левиці Наталі Окунській, але підтвердив, що постанова суду, на підставі якої його залишили в Україні, пов’язана з судовим позиванням з Окунською.

Арешт соратника Черновецького

Екс–начальника Головного управління комунальної власності Київської міськдержадміністрації, депутата Київради від Блоку Черновецького Анатолія Чуба 11 грудня затримали у Грузії. Про це повідомляє агенція «Інтерфакс–Україна» з посиланням на МЗС України. Із 1 грудня 2011 року Чуб перебував у розшуку, проти нього орозслідують кримінальні справи за зловживання службовим становищем та відчуження комунальної власності.

Вибори мера Єнакієвого

Минулої неділі в Єнакієвому на Донеччині — рідному місті Віктора Януковича — відбулися вибори мера. Замість померлого Сергія Рухадзе обрали іншого «регіонала» — Валерія Олійника, який досі працював заступником мера. За даними ТВК, він отримав 90,4% голосів. Явка нібито перевищила 42%.

Кандидат від партії «Яблуко» Олег Поливанов набрав 0,39%, Олександр Дьяков від «Зелених» — 0,57%, кандидат від «Обєднаної опозиції «Батьківщина», «свободівець» Ігор Славгородський — 0,96%, комуніст Василь Лавріненко — 5,65%.

За виборами наглядали народні депутати від ВО «Свобода». Славгородський вважає, що в деяких районах явка виборців була штучно завищена. n