В очікуванні «папєрєдніків» та «наступніків»

18.12.2012
В очікуванні «папєрєдніків» та «наступніків»

Учора Миколі Азарову виповнилося 65 років. Але на пенсію він не пішов. Навпаки. Через кілька годин після того, як новий парламент дав відповідну згоду, Президент Віктор Янукович у четвер ввечері підписав указ про призначення Азарова Прем’єр–міністром України. Таким чином, Микола Янович став «папєрєдніком» і «наступніком» себе самого — він очолює уряд із березня 2010–го.

Напередодні в інтерв’ю телевізійникам пан Азаров повідомив, що святкуватиме день народження у вузькому сімейному колі, «будуть найближчі».

Водночас новий спікер ВР, 66–річний Володимир Рибак, казав журналістам, що саме до ювілею Азарова відкладе розпиття з ним чарки за їх призначення на посади.

 

Ювілей Прем’єра — без Кабміну

День народження шефа, а також боротьбу із зимовою стихією Кабмін зустрів у підвішеному стані: більшість ключових міністрів пішли з посад і зараз перебувають у статусі народних депутатів, яким заборонено сумісництво. А після п’яти днів перебування на посаді нового–старого Прем’єра глава держави не видав жодного указу на поповнення уряду хоч якимись міністрами — новими чи старими.

В інтерв’ю Першому Національному Микола Азаров сказав, що «ще розмірковує» про персональний склад Кабміну. «Має бути нелегка, напружена робота. Саме з цим пов’язані мої роздуми про склад уряду. У цій екстремальній і непростій ситуації від міністра потрібно дуже багато», — зазначив Азаров. За його словами, «міністр повинен бути людиною команди, тому що одна людина, при всій її багатогранності, впоратися з такими масштабними проблемами не може. Повинна працювати потужна команда. Ніякого скиглення, бурчання я не допускав і не допущу».

Подвійна відставка першого «віце»

Тим часом відомо, хто з попереднього уряду точно не отримає повторне призначення. Крім Петра Порошенка й Віктора Балоги, котрі вирішили зосередитися на роботі у Верховній раді, причому — не у складі фракції «Регіонів», це Валерій Хорошковський.

Він опинився у відставці ще після того, коли Президент звільнив Прем’єр–міністра напередодні нової каденції ВР. При цьому перший віце–прем’єр, призначений у КМ у лютому цього року за квотою «енергетичного лобі», до парламенту не балотувався. А після повернення Азарова на уряд Хорошковський несподівано написав заяву про звільнення вже власноруч — саме «у зв’язку з незгодою щодо повторного призначення Миколи Азарова на посаду Прем’єра», повідомила прес–служба олігарха. Хорошковський вважає, що Азаров не здатний проводити економічні реформи і захищати стратегічний курс України на євроінтеграцію.

`Такий кульбіт екс–в.о. першого віце–прем’єра спонукав апарат Азарова видати заяву із твердженням, що відставка Хорошковського — «юридична некомпетентність», адже який сенс звільнятися повторно, якщо один раз тебе вже звільнили?

А взагалі, заява Хорошковського є намаганням «пояснити своє непотрапляння» до нового складу уряду, було сказано в повідомленні на сайті Кабінету Міністрів. Мовляв, цей діяч «був поінформований, що його кандидатура не пропонувалася до нового складу уряду».

Версії Хорошковського

Історія з Валерієм Хорошковським привертає до себе увагу з двох причин. Можливо, ми маємо справу з початком нової довгограючої політичної комбінації. Адже відомо, що Хорошковський — один з учасників так званої «групи «Росукр­енерго» з її російськими «кінцями». Водночас нещодавно пан Валерій виступив із «програмною» статтею в ЗМІ, в якій заявив, крім іншого, що влада повинна шукати порозуміння з опозицією. Тож дехто бачить у Хорошковському зачатки нового політичного проекту, можливо, навіть спрямованого на вибори–2015.

З іншого боку, відставка пана Хорошковського «свідчить про посилення протистояння політико–бізнесових груп у владній команді», вважає журналіст Української служби Бі–Бі–Сі Світлана Дорош. Азаров та Рибак — люди поза впливом таких груп, а відставка Хорошковського може означати суттєве послаблення чітко вираженої «групи Фірташа—Льовочкіна».

«Коммєрсант–Україна» посилається на свої джерела в КМ і зазначає, що Хорошковський пішов з посади першого віце–прем’єра, бо в новому уряді йому запропонували посаду з істотно меншими повноваженнями. А ще одним мотивом вчинку Хорошковського справді могла стати його турбота про своє політичне майбутнє. Недарма він намагався будувати імідж «прозахідника».

 

ГРОШІ

Учора Президент Віктор Янукович підписав Закон №5515–VI «Про Державний бюджет України на 2013 рік», ухвалений парламентом 6 грудня.

Новий Голова ВР Володимир Рибак у своєму першому інтерв’ю на цій посаді (телеканалу «Інтер») повідомив, що парламент планує внести зміни до бюджету–2013 за підсумками першого кварталу. Цю тему він обговорював на зустрічі з Януковичем.