У майбутнє — з Казимиром

18.12.2012
У майбутнє — з Казимиром

Українська мисткиня Жанна Кадирова стала третім лауреатом Премії ім. Казимира Малевича, заснованої 2008 року з ініціативи Польського iнституту в партнерстві з CSM (Фундацією «Центр Сучасного Мистецтва»). Раз на два роки цю премію вручають митцям не за окремі арт–проекти, а за внесок у розвиток сучасного мистецтва загалом. 2008 року її отримала Алевтина Кахідзе, 2010 — Стас Волязловський. Своєрідність Премії полягає також у тому, що висувають українських кандидатів на нагороду вітчизняні та зарубіжні культурні інституції, наукові центри, творчі об’єднання, галереї та музеї. «Після вручення першої Премії ім. Казимира Малевича особливого розголосу не сталося, — зазначає директор Фундації «Центр Сучасного Мистецтва» Катерина Ботанова. — Але все дуже змінилося за чотири роки: виникають дискусії, в Україні є глядач, для якого сучасне мистецтво стало невід’ємною частиною його життя».

Цьогоріч міжнародне журі обирало переможця серед митців, заявлених 53 інституціями з України, Німеччини, Польщі, Південної Кореї. Трикутник фіналістів сформували Лада Наконечна, яка, до речі, була у фіналі премії 2008 року, Леся Хоменко та Жанна Кадирова — достатньо розкручені молоді представниці сучасного мистецтва. До речі, у цих арт–«олімпійок» (саме в «олімпійських» костюмах вони красувалися на церемонії вручення премії) є чимало спільного. Передусім вони є учасницями мистецького об’єднання — групи Р.Е.П. (Революційного експериментального простору), I Київської міжнародної бієнале сучасного мистецтва ARSENALE, Жанна отримала спеціальну премію PinchukArtPrize, а Лада та Леся були фіналістками (2009, 2011). Також цього року в PinchukArtCentre проходила персональна виставка «Натовп» Кадирової.

Визначати якість, майстерність та значущість творінь цих мисткинь — справа експертів. А ось щодо досягнень (ще одного критерію, за яким журі обирало лауреата премії), то про них свідчать навіть кількісні показники. Жанна Кадирова підкорює арт–простір протягом одинадцяти років, за її плечима є й інші премії, протягом 2012 року її роботи чотири рази експонували (частіше, ніж Наконечної чи Хоменко). Та й зараз художниця не відсторонюється від свіжих ідей: «Я намагаюся не зупинятися, експериментувати, робити різні проекти, — говорить Жанна. — 26 січня братиму участь у груповій виставці, що відбудеться в Центрі візуальної культури. Доопрацьовую проект «Натовп»: збираю газети з різних куточків світу, з яких вирізаю надруковані знімки людей і роблю портрети натовпу. Зараз чекаю газети з Куби, Китаю, ПАР». Таким чином, за активне творіння Жанну Кадирову удостоїли грошовою винагородою розміром 3000 євро від Польського iнституту в Києві, резиденцією у Центрі сучасного мистецтва «Замок Уяздовський» (Варшава, 2013 року), 3000 євро від освітньої організації «Культурний проект» для реалізації резиденції у ЦСМ «Замок Уяздовський», можливістю провести авторську виставку в Малій галереї «Мистецького арсеналу» в 2013 році за підтримки та в партнерстві з CSM. Дізнатися, за що саме журі вподобало творчість Жанни Кадирової, «УМ» пропонує з прямої мови його членів.

 

ПРЯМА МОВА

Наталія Жеваго,
засновниця освітньої організації «Культурний проект»:

— Два роки тому завдяки премії я пізнала багато нових митців, колосальним було відкриття великої кількості молодих українських художників, які відоміші за кордоном, аніж у нас. Цього року змінилася картина імен художників. Жанна Кадирова відзнача­ється тим, що поширює зацікавлення сучасним мистецтвом. Вона очевидна, масштабна. Жанна як постать схожа зі своїми об’єктами.

 

Фабіо Кавалуччі,
директор ЦСМ «Замок Уяздовський»:

— Жанна не тільки гарна художниця, а й активний громадський діяч. Вона вміє перетворювати речі, робити їх живими. Коли вона розміщує на стіні в мистецькому просторі кавалок звичайного асфальту, то він стає цікавим витвором мистецтва.