Змерзли? Час... танцювати

13.12.2012
Змерзли? Час... танцювати

У холодну пору лікарі радять захищати відкриті ділянки шкіри шарфом, шапкою і рукавичками. Фото з сайту www.infoniac.ru.

Переохолодитися можна навіть при «плюсах»

Хоча зима ще не встигла втомити нас лютими морозами, однак перші наслідки контакту з холодом уже маємо: зростання застудних захворювань, атаки гострих вірусних хвороб. Ще одна неприємність, яка неодмінно підкрадається з настанням зими, — можливість обморозитись. Лікарі нагадують, що постраждати від переохолодження можна навіть за плюсової температури. Погодні умови, коли температура нижча +7°С, уже вважають такими, що можуть спричинити проблеми зі здоров’ям.

— Передусім холод згубно впливає на дрібні кровоносні судини людини, зокрема судини кінцівок рефлекторно звужуються, щоб зберегти тепло, — пояснює київський лікар–терапевт Ігор Радчук. — Саме за рахунок цього приплив крові до внутрішніх органів збільшується, підтримуючи внутрішню температуру тіла стабільною, а циркуляція крові в кінцівках уповільнюється. Тому спочатку мерзнуть пальці рук і ніг, а також вуха й ніс — вони найменше захищені, адже їх жировий прошарок дуже тонкий. Замерзає шкіра, потім підшкірний шар, судини, м’язи, нерви й навіть кістки. При переохолодженні температура тіла знижується до 35°С і нижче. І для цього не потрібно наднизької температури.

Термос із супом порятує на морозі

Як запобігти переохолодженню? Лікар каже, що взимку краще одягатися багатошарово: кілька легких кофт замість однієї теплої. Це попередить небезпечне на морозі потіння. Якщо стане жарко, одну з кофт завжди можна зняти. Одяг має бути вільним. Крім того, важливо захищати відкриті ділянки шкіри. Одягайте рукавички, ніс і вуха захищайте шапкою, шарфом, піднімайте комір.

— Якщо плануєте провести цілий день на морозі, беріть запасний одяг, — радить Ігор Радчук. — Щоб уникнути переохолодження, іноді достатньо змінити мокрий одяг на сухий. Виходьте на мороз ситими, зранку добре поснідайте чимось калорійним. Якщо змерзли — відразу поїжте.

Людям, які змушені цілий день перебувати надворі, медики рекомендують щогодини заходити в тепле приміщення. По можливості беріть із собою термос із гарячою кавою, чаєм або супом.

— Працюйте руками або рухайте ними, щоб посилити кровообіг у судинах, які мерзнуть. Так само рухайте пальцями ніг. Можна пострибати з ноги на ногу, злегка потанцювати — тільки не дуже енергійно, інакше можете ушкодити замерзлі тканини, — додає Ігор Радчук. — А також уникайте перевтоми. Зморена людина швидше піддається переохоло­дженню. Як правило, люди, відчувши, що починають замерзати, рухаються дуже активно. При цьому швидко витрачається енергія й виснажуються сили. Тому рухайтеся, але не інтенсивно.

Ніяких грілок і теплих ванн!

Помилково вважати, що переохоло­дження мине саме по собі. Щойно ви виявили його симптоми — воскові плями й оніміння шкіри — негайно зайдіть у тепле приміщення. Перша допомога при переохолодженні нескладна: зігрійтеся, посидьте у теплій кімнаті кілька годин, поїжте.

Якщо уникнути обмороження не вдалося — негайно до лікаря. Якщо такий візит наразі неможливий, щонайменше треба переодягтися: зняти мокрий одяг і вкутатися теплими ковдрами. Не можна торкатися обморожених ділянок тіла.

У жодному разі не намагайтеся зігріти вражені місця теплою водою чи грілкою. Це лише ускладнить ситуацію. Краще накласти термоізолюючі пов’язки (ватно–марлеві, бавовняні тощо).

Обов’язково пийте якнайбільше рідини — будь–які теплі напої: чаї, компоти, молоко. Вони нормалізують температуру тіла й поліпшать циркуляцію крові.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Чого категорично не можна робити на морозі, так це торкатися металу. Метал добре проводить тепло, тож миттєво забирає його у вас, а на місці контакту може виникнути обмороження. Те саме стосується бензину — він може швидко обморозити шкіру. Під час роботи з такими матеріалами на морозі неодмінно використовуйте водонепроникні рукавички. Лікарі застерігають від вживання алкоголю на холоді. Міцні напої розширюють судини на поверхні тіла, що пришвидшує втрату тепла. Крім того, алкоголь ослаблює ваш контроль над ситуацією. Курити на морозі також не бажано: нікотин згубно впливає на стінки судин.