Через поле, через гай йде до діток Миколай!

12.12.2012
Через поле, через гай йде до діток Миколай!

Наталя Чотлош робить «миколайчики» з 14–річною донькою–тезкою. Фото з власного архіву.

Через тиждень святий Миколай особливо старанним і слухняним діткам має принести подарунки. А зустріти святого чарівника, в якого хочеться вірити і дорослим, і малим, можна солодощами. Свято буде казковішим, якщо напекти барвистих «миколайчиків» разом із дітьми, — упевнена мама двох дітей Наталя Чотлош iз Львівщини, яка зараз iз родиною мешкає в Угорщині.

 

Святкові пряники

Пані Наталя випікає святкові пряники разом iз 14–річною донькою (у 19–річного сина — чоловічі заняття). Для тіста бере кілограм борошна, 400 г цукрової пудри, по 2 кавові ложки соди, меленої кориці, меленої гвоздики, 3 яйця, 200 г вершкового масла, 300 г меду. Просіює борошно разом із содою, додає потерте на грубій тертці масло і все січе ножем. Потім додає цукрову пудру, яйця, розтоплений на паровій бані мед iз корицею та гвоздикою і замішує тісто. Якщо воно туге, — додає кілька ложок сметани. Мішає старанно і довго, щоб тісто було пухким і еластичним, тоді воно гарно підійде. Потім накриває серветкою і ставить на 2 години у холодильник — нехай «відпочиває».

Нахолоджене тісто треба тонко розкачати (висотою десь 5 мм) і витинати з нього фігурки з допомогою спеціальних формочок чи просто склянки, краї якої «вмочені» у борошно. Випікати ці медові пряники слід на змащеному маслом деку в розігрітій до 200 градусів духовці до золотистого кольору приблизно 10 хвилин (головне — не пересушити, бо тоді вони тверді і несмачні).

Поки мама чаклує над тістом, донька готується прикрашати «миколайчики». Спочатку готує природні барвники для глазурі: вичавлює трохи соку зі свіжих буряка та моркви і бере сироп чорниць та малини. Щоб зробити різнокольорову помадку, якою обмазувати пряники потрібно ще коли вони гарячі, треба 3 яєчні білки з 2 склянками цукру дерев’яною ложкою розтирати в один бік хвилин 15. Коли утвориться пухка маса, її треба розлити у маленькі мисочки. В одну, щоб рідина для покриття була з кислинкою, слід витиснути сік половини цитрини; в іншу, щоб мати коричневу глазур, — додати какао. Різних видів можна зготувати стільки, скільки душа забажає: і з соками (по кілька крапель) яскравих овочів, і з сиропами насичених кольорів ягід.

Поверх помадки медяники можна посипати товченими горіхами, маком чи магазинними карамелізованими фігурками і відправити в духовку ще на 2–3 хвилини для висихання. У родині Чотлошів є спеціальні пензлики і шпички, якими господині розмальовують «миколайчики». Коричневою рідиною (з какао) можна на білому тлі малювати зірочки, квіточки, сердечка і навіть контури обличчя казкового святого Миколая. Головне — імпровізувати, вигадувати свою зимову казку.

Медова хатинка

Із медових коржів можна зробити казкову медову хатку — або до ялинки, або просто на стіл, радить Наталя Чотлош. Діти також залюбки допомагають творити їй цей кулінарний шедевр — син «проектує», донька відповідає за дизайн, а вона — головна по тісту. Спробуйте і ви зі своїми дітьми зробити цю випічку до свят. Зважте, що процес триватиме вечір одного дня і трохи наступного. Отже, візьміть 500 г борошна, пакетик розпушувача для тіста, 450 г цукру, 4 яйця, 4 чайні ложки меду, 150 г подрібнених горіхів (мигдаль, фундук, арахіс, волоський), чайну ложку кориці, 0,5 столової ложки кардамону і 0,5 чайної ложки меленої гвоздики. Розігрійте на паровій бані мед, додайте до нього яйця і збийте. Додайте решту інгредієнтів, старанно перемішайте і залиште тісто на ніч при кімнатній температурі.

З вечора з цупкого паперу виріжте прямокутники для хатинки, по дві заготовки: для даху — 11х12 см; для бокових стін — 6,5х10 см, для фасаду — 14х10 см. Можна ще вирізати ялинки, звіряток, парканчик і основу для будиночка (але його можна буде встановити і на картонну підставку чи тортівницю).

Приступаючи до випікання пряників, змажте деко маслом, присипте борошном і розігрійте духовку до 180 градуств. Готове тісто розкачайте в пласт товщиною 0,7 см і виріжте з нього всі фігурки. Випікайте, щоб не перепекти, 12–15 хвилин.

Поки випічка холонутиме, готуйте глазур. Для цього охолоджений яєчний білок збийте зі 100 г цукру і столовою ложкою лимонного соку. Заповніть глазуррю кондитерський шприц чи мішечок і обведіть контури вікон і дверей, а на даху намалюйте черепицю. Можна дах просто змазати будь–яким кремом і присипати маком чи горіхами, кольоровими присипками, а стіни будиночка — маленькими шматочками мармеладу чи сухо­фруктів.

Коли частинки хатинки підсохнуть, можна починати її збирати. На нижню і бічну частини фасаду нанесіть товстий шар глазурі і встановіть фасад на основу (на піднос чи картон). Потім нанесіть глазур на бічну стіну і встановіть її поряд iз фасадом — притисніть заготовку руками і трішечки потримайте, поки зафіксується (так само ставте і бічні стіни). Для того, щоб установити дах, готуйте нову глазур. Далі на шар глазурі ставте одну частину даху і фіксуйте його зубочистками, потім — другу, а місце стику залийте товстим шаром глазурі. Так само, з допомогою глазурі, встановіть паркан і ялинки. Готовий будиночок можна прикрасити кольоровою присипкою або кокосовою стружкою.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>