НОВИНИ ПЛЮС

12.12.2012

Черговий переворот у Малі

Прем’єр­міністр Малі Модібо Діарра в ефірі державного телебачення оголосив, що складає повноваження. За кілька годин до того його заарештували військові, які в березні організували в країні державний переворот. Діарру затримали у його власному будинку в столиці Малі Бамако за наказом лідера путчистів Амаду Саного. Перед тим Діарра збирався поїхати до Франції. Як заявили військові, що його заарештували, «прем’єр хотів залишити країну, викликавши неприємності». Водночас сам Діарра запевняє, що у Франції мав пройти планове медичне обстеження. Військова влада Малі звинувачує його у спробі «підірвати демократичні перетворення в країні». Разом із Діаррою у відставку пішов увесь його кабінет.

У березні цього року в Малі відбувся переворот після того, як у результаті політичної кризи північ країни захопили повстанські сили туарегів та ісламістів, близьких до «Аль­Каїди». Модібо Діарра очолював сформований у серпні уряд національної єдності. Захопивши владу, військові були змушені призначити цивільного прем’єр­міністра, проте відносини між ними постійно погіршувалися.

Екс­директор МВФ уклав угоду з покоївкою

Колишній директор­розпорядник Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс­Кан і покоївка нью­йоркського готелю «Софітель» Нафіссату Діалло, яка звинувачувала його в зґвалтуванні, позавчора уклали мирову угоду. Як повідомляє «Рейтер», її умови залишаться в таємниці. Таким чином, судові розгляди, які тривали понад півтора року і призвели до відставки Стросс­Кана з посади й порушили його плани балотуватися в президенти Франції, завершено. За словами судді Верховного суду штату Нью­Йорк у Бронксі Дугласа Маккеона, на мирову угоду пішли також сторони іншої справи, в якій Діалло звинувачувала газету «Нью­Йорк пост» у поширенні компрометуючих відомостей — зокрема, в одній зі статей покоївку назвали повією. Про те, яку суму заплатить постраждалій газета, також офіційно не повідомляється.

У Швеції й Осло вручили Нобелівські премії

Король Швеції Карл XVI Густав вчора у залі Стокгольмської філармонії вручив Нобелівські премії 2012 року з медицини, фізики, хімії, літератури й економіки (премію миру, згідно із заповітом Нобеля, вручили напередодні в Осло — нагадаємо, цього року її здобув Євросоюз).

Дев’ятеро лауреатів найпрестижнішої у світі нагороди отримали з рук монарха диплом і золоту медаль. Як повідомляє «Ассошіейтед пресс», заради нобелівського лауреата в галузі літератури, китайського письменника Мо Яня, Нобелівський фонд порушив багаторічний протокол бенкету на честь лауреатів у міській ратуші шведської столиці. Мо Яня посадили за стіл поруч із дружиною, хоча, за протоколом, подружжя в жодному разі не повинне сидіти разом. Та оскільки ні лауреат, ні його жінка не розмовляють жодними мовами, окрім китайської, фонд був змушений порушити цю традицію, аби пан­ство Янів не опинилося в мовній ізоляції. При цьому поряд із ними посадили посла КНР у Стокгольмі, аби для спілкування був хтось третій.

На Мадейрі — епідемія небезпечної лихоманки

На португальському острові Мадейра близько двох тисяч людей заразилися лихоманкою Денге, спалах якої в Європі востаннє було зафіксовано у 1920­х роках. Як повідомив міністр охорони здоров’я Португалії Фернанду Леал да Кошта, найімовірніше, комарі­переносники вірусу лихоманки Денге були випадково завезені на Мадейру з однієї з країн тропічної Африки. З огляду на сприятливі умови для розмноження небезпечних комарів, не виключено, що винищити їх на Мадейрі не вдасться.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>