Турист — не слідчий

12.12.2012

Українська влада протягом двох днів ніяк не відреагувала на скандал зі скасуванням п’ятирічної візи до США першому заступнику Генпрокурора Ренату Кузьміну. Неофіційно окремі можновладці говорять, що це приватна справа самого Рената Равелійовича, тим більше що віза в нього була туристична. Відмовляються коментувати скандал і у вітчизняному МЗС. Воно й зрозуміло, адже свій лист пан Кузьмін направив президентовi США з порушенням субординації — напряму, а не дипломатичною поштою.

Не дивно, що американські експерти вважають лист Кузьміна «недипломатичним», а його самого — порушником прав людини. Як повідомляє українська служба «Радіо «Свобода», зміст листа позбавленого візи посадовця високого рангу, швидше, схожий на скаргу пересічного громадянина країни.

На скандал із Кузьміним (який скаржився ще й на неможливість допитати в Америці свідків, які могли б підтвердити причетність Павла Лазаренка та Юлії Тимошенко до вбивства нардепа Євгена Щербаня у 1996 роцi) та його можливим арештом у США жваво відреагувала опозиція. Партія «Батьківщина» заявила, що Кузьмін усе переплутав: «Це в Україні, а не в Америці арешти можливі за політичним замовленням на прохання лобістів. Це в Україні, а не в Америці судові рішення виносяться не за буквою закону, а за вказівкою якоїсь впливової особи». І саме Кузьмін «разом зі своїм Президентом зганьбили систему правосуддя і знищили юриспруденцію». А чоловік засудженої екс–Прем’єрки Тимошенко Олександр закликав президента США Барака Обаму заборонити в’їзд ще й Віктору Януковичу та іншим посадовцям, «причетним до організації політичних репресій».

У свою чергу, посол США в Україні Джон Теффт спростував інформацію Кузьміна про підготовку його арешту в Америці. А щодо скасування туристичної візи, то, за словами пана посла, перший заступник Генпрокурора «сам знає причину», «тому що в нас дуже суворі закони, які захищають недоторканність приватного життя». Теффт додав, що Кузьмін може подати нову заявку на отримання візи і пройти процедуру співбесіди. А далі буде видно.

За інформацією окремих ЗМІ, заступникові Генпрокурора анулювали багаторазову туристичну візу через його неправомірні дії на території США. Адже, подорожуючи Штатами як турист, Кузьмін намагався проводити слідчі дії у справі Щербаня, на що не мав права.