КРИЗова атака

11.12.2012
КРИЗова атака

Коли гіпертонічний криз наростає і організм заходить у «піке», без допомоги лікаря не обійтися. Фото з сайту www. udoktora.net.

Гіпертонічний криз — надзвичайний стан для організму. Зазвичай він загрожує тим, хто має стійку тенденцію до високого тиску або вже сформовану гіпертонічну хворобу. Ситуація, коли показники на тонометрі (апараті для вимірювання тиску) раптом «зашкалюють», украй небезпечна для життя пацієнта і може мати важкі наслідки. Здоров’я і життя в таких випадках порятують лише правильно підібрані медикаменти. А не потрапити в «пастку» хвороби допоможуть профілактика й уважне ставлення до власного здоров’я.

 

«Під прицілом» — нирки, серце і мозок

— Гіпертонічним кризом називають невідкладний стан, який виникає унаслідок різкого підвищення артеріального тиску (зазвичай ідеться про показники понад 220/120 мм ртутного стовпчика) та розладу циркуляції крові у внутрішніх органах. Це захворювання — одна з найпоширеніших причин виклику «швидкої допомоги», — розповідає лікар–кардіолог вищої категорії, кандидат медичних наук Ірина Славинська. — Лікарі розрізняють ускладнений і неускладнений види гіпертонічного кризу. При ускладненому людина перебуває в «екстреному» стані, який супроводжує ураження органів–мішеней. Насамперед це нирки (можлива ниркова недостатність), серце (зупинка серця), мозок (формування аневризми, імовірні транзиторна ішемічна атака, крововилив). Зверніть увагу: ускладнений гіпертонічний криз може мати летальний наслідок. Тому в такій ситуації необхідна негайна медична допомога і госпіталізація.

При неускладненій «гіпертонічній атаці» госпіталізація зазвичай не потрібна. Але цей стан — коли значно підвищується артеріальний тиск, вимагає обов’язкової медичної допомоги впродовж доби. Хоча органи–мішені за такої ситуації потерпають незначно, однак це також — загроза, і її наслідки необхідно врівноважувати.

ВСД — причина бути на чатах

За словами Ірини Славинської, гіпертонічний криз — найбільш небезпечний прояв гіпертонічної хвороби. Майже 15 відсотків гіпертоніків ризикують опинитися під такою загрозою. Однак, зауважує лікар, це лихо може спіткати також хворих на вегето–судинну дистонію (ВСД), тих, хто має хвороби серця та кровообігу, і навіть «відносно здорових». Скажімо, якщо ви надмірно перехвилювалися, але при цьому вчасно «не випустили пару», а носите переживання в собі — тиск несподівано може вдарити «по голові».

Шматочок оселедця, що може стати фатальним

Кардіолог переконана: криз найчастіше виникає тому, що хворий на гіпертонію ігнорує необхідність регулярно вживати гіпотензивні (ті, що знижують тиск) препарати. Отже, якщо ви — у зоні ризику, не порушуйте схему прийому ліків, яку рекомендував ваш лікар. Їх треба приймати незалежно від власного стану і самопочуття. «Більшість гіпертоніків не відчувають підвищення тиску, — застерігає Ірина Володимирівна. — Зазвичай вони орієнтуються на власне самопочуття, тож не завжди вживають ліки. Це найбільша помилка, що може коштувати навіть життя. Саме вона призводить до гіпертонічного кризу».

Хворим украй важливо регулярно вимірювати тиск — щонайменше двічі на день. Це дозволить відстежити його тенденцію. Якщо знатимете показники тиску вранці і ввечері, після фізичних навантажень чи емоційних сплесків, зможете правильно скористатися запобіжними заходами в тій чи іншій ситуації.

За словами лікаря, хворому на гіпертонію варто максимально обмежити кількість солі в раціоні. Хоч це і звучить неймовірно, однак іноді зайвий шматочок улюбленої тарані чи оселедця стає причиною раптового підвищення тиску.

«Вживайте якомога менше продуктів, що місять кофеїн, тобто міцного чаю, кави. Також не зловживайте жирними, копченими і гострими стравами», — застерігає кардіолог. І нагадує основи збалансованого харчування, яке дуже важливе при гіпертонії. Віддавати перевагу краще відвареному м’ясу і рибі, нежирним кисломолочним продуктам, кашам, овочевим та круп’яним супам. Що більше овочів і фруктів ви вживаєте, то відчутніша користь для організму.

Для профілактики гіпертонії і кризів лікарі радять вживати відвари і настоянки лікарських рослин, які знижують тиск, стимулюють роботу серцевого м’яза. Зарадять у такій ситуації валеріана, м’ята, собача кропива (рос. — пустырник), меліса, квіти і плоди глоду, шипшини. Але якщо вже маєте гіпертонічну хворобу, пам’ятайте: трави не замінять пігулок, які призначив лікар. Тож не ризикуйте власним здоров’ям.

Терапія «від сусідки» — неприпустима!

Якщо є підозра на гіпертонічний криз, хворому насамперед потрібен спокій. Також необхідно знати точні показники тиску. «Високий тиск руйнує не тільки стінки судин, а й зачіпає мозкову тканину. Тому в такій ситуації найперше, що треба зробити, це викликати «швидку допомогу» або порадитися зі своїм лікарем, який вже знає специфіку вашого організму, — радить фахівець iз судинних проблем, доктор медичних наук Уляна Лущик. — Дуже важливо, аби в цей момент хтось був поруч із хворим. Адже бувають випадки, коли криз наростає і серцево–судинна система заходить у «піке». У такому стані пацієнт часто навіть не спроможний зателефонувати рідним і повідомити про своє лихо — пропадає мова, свідомість. Тому людину в такий момент не можна залишати на самоті. Однозначно треба скерувати хворого в медичний заклад».

Якщо відчуваєте, що дихати стає дедалі важче, а тиск «зашкалює», до приїзду бригади «швидкої допомоги» покладіть під язик пігулку ніфедіпіну чи каптоприлу. «Якщо верхні цифри тиску переважають 200 міліметрів ртутного стовпчика, потрібен клофелін під язик, — зауважує Ірина Славинська. — Коли гіпертонічний криз супроводжує тремтіння тіла, часте сечовипускання, відчуття «морозу по шкірі», пришвидшене серцебиття — необхідно прийняти 20—40 міліграм анаприліну і 30 крапель барбовалу. Краще, коли ці препарати будуть у вашій домашній аптечці. До речі, іноді таких заходів буває достатньо — якщо йдеться про початкові ознаки кризу. Вони допоможуть повернути нормальне самопочуття».

Фахівці наголошують: у жодному разі не можна вдаватися до самолікування за принципом «сусідка порадила, колезі це допомогло». Від того, як вчасно звернетеся по фахову допомогу, залежить ваше здоров’я і життя. «Найкраще займатися профілактикою, аби не допускати кризових станів, — наголошує Уляна Лущик. — Адже внаслідок недуги руйнуються плани, відміняються важливі зустрічі, поїздки. Людина вибивається з колії, а це не додає їй психологічної рівноваги».

 

ЦИТАТА

«Більшість гіпертоніків не відчувають підвищення тиску, зазвичай орієнтуються на власне самопочуття, а тому не завжди приймають необхідні ліки. Це найбільша помилка, що може коштувати життя».

 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Фактори, важливі для профілактики гіпертонічного кризу:

* Помірна фізична активність.

* Контроль за масою тіла.

* Достатня кількість овочів, фруктів і зелені в раціоні.

* Нормальний артеріальний тиск.

* Відмова від куріння і зловживання алкоголем.

* Зменшення споживання солі.

 

ВАЖЛИВО!

Ознаки, які сигналізують про наближення гіпертонічного кризу:

* Різке і значне підвищення артеріального тиску.

* Втрата працездатності, втомлюваність.

* Почервоніння обличчя, області грудей.

* «Мушки», мерехтіння перед очима.

* Безсоння, тривога, страх.

* Головні болі, особливо в потиличній частині.

* Шум, дзвін, писк у вухах, часткова втрата слуху.

* Задуха.

* Біль у грудях.

* Неврологічні порушення, запаморочення, затьмарення свідомості.

 

СПОРТЗАЛ ПРОТИ КРИЗУ

Ранкова гімнастика, плавання, велосипед, лижі, щоденна ходьба на свіжому повітрі щонайменше 40 хвилин тонізують організм і відновлюють здоров’я. Але при гіпертонічній хворобі не варто займатися гантелями і штангою: надмірні фізичні вправи можуть спровокувати ускладнення. Аби визначити для себе безпечний тренувальний режим, вимірюйте пульс до, під час і після навантаження. Максимальна частота пульсу не повинна перевищувати 110—130 ударів на хвилину.