Контрольний у голову — навіть у немовлят...

06.12.2012
Контрольний у голову — навіть у немовлят...

Ось у таких траншеях лежали останки розстріляних.

На міському кладовищі Володимира–Волинського свій вічний спочинок знайшли 382 розстріляних у роки Другої світової війни під стінами стародавнього городища. Минулої осені тут було захоронено прах ще 367 жертв масових розстрілів. Саме торік, під час археологічних пошуків фундаменту замку XIV століття Казимира Великого археологи ДП «Волинські старожитності» вперше натрапили на людські останки у великих братських могилах. Цього року розкопки тривали, але вони ще не закінчені. У 2013–му ексгумаційні роботи триватимуть далі, бо у похованнях на городищі, де півтора століття функціонувала тюрма (її вцілілий корпус зберігся донині), за припущеннями істориків, може бути до тисячі загиблих. Але за 150 років тут не загинуло стільки людей, як полягло за кілька мiсяцiв від куль невідомих катів у далеких 1940–х.

Конвеєр смерті працював як відлагоджений механізм

Мені довелося побувати на цьому сумному місці наприкінці нинішньої осені. Траншеї, що нагадують кагати, в яких селяни зберігають картоплю і буряки, вже спорожніли. Хоча ще зовсім недавно вони були наповнені людськими черепами й кістяками. Опускаємося в одну з них і по тілу пробігають мурашки. Що відчували вони, ці невинно вбиті, коли їх заводили сюди для того, щоб позбавити найдорожчого — життя?

— Цьогоріч серед знайдених останків є дуже багато жінок — понад 40 відсотків. Відсоток дітей теж високий. Є навіть четверо малят до одного року. У тілах розстріляних — по кілька куль. І контрольний постріл у голову. Діти так само його отримували, — розповідає мій гід Володимир Чоп’юк, співробітник ДП «Волинські старожитності». — Дивує і вражає, як лежали розстріляні. Всі вони укладені шарами, акуратно, головами в один бік. Їх заводили в траншею по 30—40 осіб, стріляли, заводили нових, тобто конвеєр смерті працював як відлагоджений механізм. Усі розстріляні — практично без верхнього одягу. Взуття теж дуже мало, тільки на кількох збереглося, і то з обрізаними носаками і п’ятами. Так обрізали в тюрмах, щоб в’язень міг лише пересуватися й не міг бігти. Стріляли з різних видів зброї. Знайдено гільзи, датовані 1941 роком, в основному двох німецьких заводів. Гвинтівка Мосіна без приклада теж збереглася. В одній iз могил натрапили на відро з вапном. У деяких черепах знайдено залишки вапна. Ним могли засипати ями, щоб знищити сліди своїх злодіянь. Як робили це в Луцькій тюрмі, де НКВС розстріляло в’язнів у перші дні війни.

Страшні знахідки у Володимирі–Волинському не дали остаточної відповіді на головне запитання: хто розстрілював і кого? Версій є чимало, але немає жодної, підтвердженої документально. У пошукових роботах, як відомо, брали участь не лише українські історики, а й польські, оскільки у перших траншеях було знайдено чимало речей, які могли свідчити про те, що розстріляні були поляками. Та цьогоріч інтерес польських колег до розкопок помітно знизився. Вони оприлюднили свою версію: буцімто це євреї, розстріляні німцями та українською поліцією, «яка у 1942 році перейшла до УПА». Із цим тенденційним висновком не можуть погодитися наші історики. Бажання польської сторони і тут виставити у неприглядному світлі Українську Повстанську Армію цілком зрозуміле. Українські історики не заперечують, що розстріляні могли бути громадянами Речі Посполитої. Про це свідчить чимало речей, знайдених у похованнях ще торік: два жетони польської поліції, жіночі гребінці, флакон від парфумів, срібні виделки, ложки тощо. А головне — дорога стоматологія, яка засвідчує, що вбиті належали до небідного прошарку населення. Знайдені золоті монети наштовхують на думку, що нещасних перед розстрілом навіть не обшуковували, бо дуже поспішали. І це геть не німецький почерк убивств.

Поховання вражає масовістю

Не виключено, що розстріли відбувалися у квітні–травні 1941 року, тобто ще до приходу німців. Відомо, що був наказ Сталіна про зачистку прикордонних територій від ворожих та підозрілих «елементів». Такими могли стати й біженці з Польщі, яких на волинських землях вистачало.

— У 1939—40 роках на Волинь справді втікало чимало євреїв із Польщі, з німецької зони окупації. І потрапляли в радянську зону. За нелегальний перехід кордону на них чекали кримінальні справи. Великих термінів за це ніби не давали, до двох років ув’язнення, — висловив своє припущення професор кафедри новітньої історії Східноєвропейського університету імені Лесі Українки (Луцьк) Микола Кучерепа. — Таких справ у архівах залишилося дуже мало. Кажуть, що в перші дні війни машину з тюремними архівами розбомбили німці під Житомиром. Але поодинокі справи зустрічалися. Отож це могли бути і євреї, і поляки–біженці, й українці. Характер отворів у черепах дає підстави говорити, що все–таки це почерк НКВС. Німці не стріляли в потилицю. А тут вхідні отвори куль здебільшого — у задній частині черепів.

— Польська сторона тепер вважає, що тут поховані не євреї. Вона змінила свою думку. Про етнічну приналежність загиблих говорити складно та й передчасно. Цілісна картина вималюється лише після того, коли буде вибране останнє поховання. А там ще роботи й роботи, — поділився своїми висновками директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський.

Та головне, напевне, не в тому, якої національності люди, розстріляні на володимирському городищі. Єдине, що ми можемо сьогодні, — захоронити по–людськи їхні останки. Що й було зроблено за участю кількох церков — спільну панахиду відслужили священики православних церков обох патріархатів, римо–католицької церкви та представник обласної громади прогресивного іудаїзму. А ще маємо обов’язково з’ясувати і назвати тих, у кого не здригнулася рука випустити кулі в голови жінок, немовлят і просто без­збройних людей...

ДО РЕЧІ

Розстріли на валу старовинного городища відбувалися постійно, бо тюрма тут діяла до 50–х років (потім у її стінах зробили тубдиспансер). І скільки ще на цьо­му місці, куди нині люблять бігати на перекур учні місцевого профтехучилища, знайшли вічний спочинок поляків, українців, євреїв — достеменно невідомо. Дивує інша обставина: чому про такі масштабні поховання ніхто не знав раніше? Може, тому, що не хотіли знати? Хоча вперше на ці могили натрапили ленінградські археологи ще в 1986 році. Вони теж шукали середньовічний замок, а викопали людські кістяки. І у своєму звіті про це промовчали, як і про знайдену історичну пам’ятку — залишки замку Казимира Великого. Якби це були жертви, розстріляні німцями, про них дізналися б усі й перепоховали ще тоді. Але розкопки далі не продовжили. Вдруге на ці могили натрапили волинські історики вже у 1997–му. Тоді дослідили незначну частину поховань. Висновки експертів засвідчували, що розстріляні були, в основному, польськими військовими, а дата розстрілу — зима 1939–го або 1940 року.