Бюджет на два сорти

06.12.2012

«У вівторок неозброєним оком у парламенті було помітно перезбудження депутатів більшості. Їх зібралася у залі якась нереально рекордна кількість. Питання не в тому, що колеги хотіли самі проголосувати за бюджет. Вони ганялися за керівництвом фракції та Бюджетного комітету з пропозиціями змін, аби вибити і вирвати щось на свій округ. Литвин, як сфінкс, не звертав жодної уваги на зауваження опозиції про неможливість розгляду бюджету від відставленого уряду, бо ж свій щедро профінансований округ треба відпрацьовувати. Питання: чому Україну ця влада продовжує ділити на два сорти?! Адже всі ми в усіх регіонах платимо однакові податки. Але ті, хто проголосував «правильно» (за Партію регіонів та її висуванців. — Ред.), мають шанс отримати щось від свого мажоритарника, точніше, з бюджету під егідою ПР. Це Чечетов і Ко називають — «прагматичні мажоритарники». Решта — ідейні та опозиційні депутати — не мають жодного шансу вибити копійку на ремонт лікарні, дороги чи школи. Я вже мовчу про те, що взагалі–то це робота місцевої влади — шукати й вимагати фінансування на ці об’єкти. Мажоритарка — зло для України, ще один спосіб розколу, поділу на два сорти як самих мажоритарників, так і країни в цілому» — такий запис залишила вчора у «Фейсбуці» народний депутат від «НУНС» Ірина Геращенко, яка в новій Верховній Раді представлятиме «УДАР».

Ірина зареєструвала проект постанови, згідно з яким розглядати бюджет–2013 має вже парламент VII скликання. Проектом Геращенко пропонується скасувати рішення ВР від 4 грудня про ухвалення проекту постанови, згідно з яким розгляд і прийняття в цілому бюджету заплановано на 6 грудня. Опозиціонерка ще раз наголошує, що у вівторок рішення про бюджет–2013 було ухвалене з порушенням процедури. Кабміном не дотримано вимоги Регламенту ВР, відповідно до якої поданий проект закону про держбюджет на наступний рік надається депутатам не пізніше ніж за чотири дні до його представлення у ВР. Натомість проект було внесено 3 грудня, а представлено — 4–го. «Крім того, постановою запропоновано прийняти державний бюджет на 2013 рік без розгляду у трьох читаннях, що також є порушенням Регламенту», — наголошує Геращенко.

«Бюджет приймається у форс–мажорних обставинах, — парирує «регіонал» Дмитро Святаш. — Ми не могли розглядати цей документ повноцінно, тому що всі були на виборах. Цей бюджет кращий за попередній, хоча б тим, що тут немає податкових норм».

Отже, «протискування» бюджету–2013 заплановано на сьогодні — останній день сесійної роботи парламенту VI скликання, коли у «Регіонів» ще є стійка більшість. Утім із затвердженням може виникнути проблема, адже лідер КПУ Петро Симоненко вже заявив, що фракція Компартії не голосуватиме за такий бюджет. Голова парламентської фракції ПР Олександр Єфремов каже, що влада розраховує прийняти бюджет без допомоги комуністів.

Натомість у бій готова вступити опозиція. «У четвер відбудеться цікава політична гра. Я сподіваюся, що опозиції вдасться захистити інтереси країни», — сказав член Комітету ВР з питань бюджету БЮТівець Остап Семерак, натякаючи на ймовірність силового спротиву. «Проект бюджету на 2013 рік має подавати новий уряд, а приймати — нова Верховна Рада»,— додав Семерак.

ЩО В ПРОЕКТІ?

Середньорічна ціна на російський газ, закладена в проекті держбюджету на 2013 рік, становить 421 долар за тис. куб. м.

Для порівняння: ціна на російський газ для НАК «Нафтогаз України» у IV кварталі 2012 року збільшилася порівняно з ІІІ кварталом на 1% — до 430 доларів за тисячу кубів.

* * *

Сьогодні у прес–кутку Верховної Ради відбудеться брифінг депутатки від «НУНС» Лесі Оробець, у якому візьме участь ВІЛ–позитивна дитина. 13–річна Ліза, яка втратила матір, хвору на СНІД, звернеться з проханням до народних депутатів не голосувати за проект бюджету–2013, де зовсім не закладено грошей на лікування українців, інфікованих ВІЛ, гепатитами та хворих на туберкульоз.