Оригінальна і швидка

05.12.2012

Вона — корисна для здоров’я, має багато вітамінів і мікроелементів, поліпшує травлення, виводить з організму холестерин, має протизапальну дію і ще багато переваг. Та головне — це доступний для нас овоч, а у вмілих руках ще і дуже смачний. Мова, звичайно, про білокачанну капусту.

Спробуйте зробити мариновану капусту, яка так і називається «Швидка». Вона ще хрумка і смачна. Страва буде готовою для вживання вже наступного дня. Отож на 3 кг капусти потрібно по півкілограма моркви, болгарського перцю (краще червоного чи різнокольорового) і цибулі. З усього цього матимете дві трилітрові банки чудового салату!

Капусту потрібно помити, висушити і нашинкувати. Моркву потерти, як для корейського салату, перець порізати смужками, цибулю — півкільцями. Овочі перемішати, розкласти по банках і залити гарячим маринадом. Для маринаду потрібно: пiвтори склянки цукру, 4 столові ложки солі, по пiвсклянки соняшникової олії і води, 10 столових ложок 9–відсоткового оцту (комусь досить буде і менше, куш­туйте, довіряйте своєму смаку). Усі інгредієнти треба перемішати, довести до кипіння. Потім залити капусту гарячим маринадом і накрити капроновими кришками. На добу залишити салат при кімнатній температурі, а далі зберігайте в холодильнику.

Справді оригінальний смак і апетитний вигляд має капуста «Оригінальна». На одну капустину потрібна одна морквина і один червоний буряк. Для розсолу — літр води, 0,5 склянки соняшникової олії, склянка цукру, столова ложка яблучного оцту, 2 столові ложки солі, 5–8 зубчиків часнику. Капусту помити, висушити, вирізати серединку і порізати на шматки приблизно 4х4 сантиметри. Покласти її у велику посудину, туди ж додати терті сирі буряк і моркву, перемішати і перекласти у банки. Залити гарячим маринадом (змішати всі інгредієнти і закип’ятити, щоб розчинилися сіль і цукор). Через добу «Оригінальну» треба поставити в холодильник. Декому така капуста смакує вже наступного дня, а мені вона дуже подобається днів через 10.

Тетяна ВИШКО
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>