Борошняний піст

05.12.2012

Піст — не лише обмеження в їжі. Найперше — це духовне очищення, про яке не скажеш лаконічніше, ніж: «Не їж ближнього свого». Щодо матеріальних харчів: пісні страви — це корисно, смачно і різноманітно. Цього разу пропонуємо приготувати пісні страви з борошна.

 

Сяду на пеньок та й з’їм пиріжок...

Пиріжки — це те, що нізащо не дасть організму відчути, що його чимось обділяють, бо вони смачні і поживні. Спочатку будемо пекти пісні пиріжки з гречкою і печерицями. Для тіста потрібно 1,5 склянки води, 4 склянки борошна, 2 столові ложки цукру, півсклянки соняшникової олії, чверть чайної ложки солі і 30 г свіжих дріжджів. У теплій воді (температура 35–37 градусів) розведемо дріжджі, цукор, сіль і добре перемішаємо. Далі поступово починаємо всипати просіяне борошно, замішуємо некруте тісто. Наприкінці замішування додаємо олію і місимо доти, доки тісто не почне відлипати від миски і рук (але воно має бути не дуже крутим). Готове тісто трохи присипаємо борошном, накриваємо серветкою чи рушничком і ставимо в тепле місце на годину. Коли тісто підніметься, його потрібно знову вимішати і дати ще раз підійти.

Начинка для пиріжків з пісного тіста може бути різною: з картоплею і смаженою цибулею, з тушкованою капустою та морквою, з картопляним пюре із зеленим кропом та зеленою цибулею. Моїй родині найбільше подобається начинка з гречки зі смаженими печерицями і цибулею. Гречку (200 г) відварити, підготовлені печериці (300 г) і подрібнену цибулину обсмажити на олії. Все змішати, поперчити, посолити — і начинка готова!

Окреме слово про пиріжки з горохом і селерою. Для приготування цієї начинки спочатку потрібно відварити горох і кубиками порізаний корінь селери. Далі потовкти масу, додати в неї смажену цибулину, трохи сухого базиліку і меленого перцю.

Для начинки підійде і літня консервація: варення, джеми, повидло. Моя сестра Валентина пече ну дуже смачні пиріжки з яблуками і маком. Яблука ріже на кубики, додає до них товчений мак, цукор і начиняє цією масою тісто. Такі пиріжки дуже поширені у господинь на Житомирщині.

Випікати пиріжки можна традиційно в духовці (попередньо змастивши їх чайною заваркою, щоб були рум’яними). А можна обсмажити з обох боків до золотистого кольору у сковорідці у великій кількості соняшникової олії.

Якщо для вас порпатися з пиріжками задовго, робіть ліниві пісні пиріжки з кунжутом — вони спеціально для тих, хто поспішає, постить і дбає про своє здоров’я. Для тіста візьміть 0,5 кг борошна (пшеничного чи житнього), 150 г соняшникової олії, склянку теплої води, чайну ложку цукру, пакетик (11 г) швидкодіючих дріжджів і сіль. Для начинки — по 2 середні цибулини і морквини, 400 г грибів (будь–яких свіжих), сіль, зелень і кунжут (для посипання). Замішуємо тісто, накриваємо його рушничком і ставимо на годину «рости». Тим часом готуємо начинку. Дрібно нарізаємо цибулю, моркву і гриби, обсмажуємо це на соняшниковій олії під кришкою (цибуля має добре пропаритися, стати м’якою). З тіста розкачуємо тоненький пласт (0,5–0,8 см). На тісто викладаємо начинку і скручуємо його в рулет. Заліплюємо краї і ріжемо рулет на шматочки товщиною 2–4 см. Викладаємо на присипане борошном деко, посипаємо дрібно порізаною зеленню (кріп чи петрушка) і кунжутом. Випікаємо 20 хвилин при температурі 200 градусiв. Даємо обов’язково прохолонути — так наші пироги будуть смачнішими.

Варенички мої!

Співати в піст не рекомендується, а от пісні вареники — саме те, що треба. Для тіста візьмемо 3 склянки (400 г) борошна, пiвчайної ложки солі і 2 столові ложки олії (для еластичності тіста). Просіємо борошно в миску і перемішаємо його із сіллю. Далі додамо олію і, поступово доливаючи воду, замісимо тісто середньої густоти. Старанно вимісимо його і загорнемо хвилин на 15–20 у плівку або кульок, щоб тісто трохи вистоялося і не обвітрилося. Потім від готового тіста відріжемо приблизно чверть, скачаємо з цього шматка ковбаску завтовшки близько 3 см і наріжемо її на шматочки завтовшки приблизно 1,5 см. (Решту тіста будемо тримати у плівці). Розкачаємо шматочки тіста в нетовсті кружечки і накриємо їх серветкою, щоб не пересихали.

Начинку приготуємо картопляну. З картоплі зваримо пюре, але без масла — лише картопля, сіль і вода. Подрібнені цибулини ( 2 штуки) обсмажимо до красивого рум’яного кольору. Пюре поперчимо, додамо половину смаженої цибулі — і починаємо ліпити вареники, міцно скріплюючи краї. (При бажанні можна прикрасити їх «кіскою», знизу доверху натискаючи великим пальцем на краї). Вареники слід варити у підсоленій киплячій воді десь 5 хвилин. Коли спливуть доверху, їх слід виймати шумівкою в миску і посипати залишками смаженої цибулі.

Мені особисто дуже смакують вареники із солодкою начинкою. Щоб таку приготувати, беру 5 середніх яблук, натираю на великiй тертці, додаю щіпку кориці та 3 столові ложки цукру. Готові вареники з такою начинкою найкраще полити медом.

Ще один варіант солодких вареників — з квасолею і маком. Квасолю, попередньо замочивши, відваріть і пропустіть крізь м’ясорубку. Мак замочіть і також додайте у квасолю. Додайте за смаком цукор і сміливо ліпiть велику порцію вареників! Як показує практика, таких вареників багато не буває.

Рум’яна випічка на розсолі

Оригінально і смачно — пісні млинчики на розсолі. У мене вони видаються хрумкими і тонкими. Для приготування таких млинців потрібна склянка розсолу з огірків чи помідорів, пiвсклянки теплої води, 2 чайні ложки цукру, по 3 чайні ложки соняшникової олії і картопляного крохмалю та борошно (приблизно 1,5 склянки). Замішуємо всі інгредієнти так, щоб тісто було, як на налисники. Даємо постояти йому 20 хвилин і починаємо смажити тоненькі млинці.

Для начинки млинців на розсолі добре смакують смажені на соняшниковій олїї печериці (200 г) з цибулею з улюбленими спеціями. А ще — тушкована на олії свіжа капуста з морквою, цибулею і болгарським перцем (усього — порівну).

На розсолі можна спекти і смачне пісочне печиво. Потрібно 200 г цукру, 200 г розсолу (будь–якого, я використала капустяний), 100 г олії, приблизно 4 склянки борошна, пiвчайної ложки соди, погашеної оцтом. Замісити тісто, розкачати його товщиною приблизно в сантиметр і сформувати печиво такої форми, як вам подобається. Мені найбільше подобається просто відщіпувати від цілого куска шматки тіста, розкачувати з них кульки в долонях, а потім робити маленькі перепічки. До речі, хто хоче — може додавати в тісто товчений мак або посічені родзинки чи горіхи, а цукор замінити 150 г меду. Випікати печиво слід на змащеному олією дечку. Коли воно буде майже готовим, можете змастити його міцною чайною заваркою — це якщо само не підрум’янюється.

Смачного!

 

ДО ЧАЮ

Горіхово і солодко!

Навряд чи хто пошкодує за часом, витраченим на випікання пісної шарлотки з кунжутом і горіхами. До чаю буде як знахідка! На 2 столові ложки меду потрібно по склянці цукру і води, третина склянки соняшникової олії, столова ложка какао, чайна ложка соди, 2 терті яблука, пiвсклянки товчених волоських горіхів, борошна приблизно 2 склянки — щоб тісто вийшло, як на густі оладки. У миску покласти мед, цукор, олію, розігріти суміш до 50 градусів, всипати соду і розмішати. Потім додати терті яблука, горіхи, какао, борошно — і вимішати тісто. Деко змастити олією і вилити на нього тісто. Зверху прикрасити горіхами і випікати при температурі 200 градусiв хвилин 15 (готовність тіста перевіряємо старим добрим способом — сірником чи паличкою).

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>