«Галявина» для міжетнічних сутичок

05.12.2012

«Частина керівництва міліції виявилась втягнутою у незаконні дії, — заявив учора на прес–конференції перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, — позаяк міліція вела рекогносцировку, починаючи з десятої години вечора 30 листопада... У нас виникає запитання до органів прокуратури: наскільки правомірними були дії тих керівників кримської міліції, котрі віддали розпорядження про супроводження незаконної злочинної акції?». Чубаров не впевнений, що знесення кримськотатарських самобудів у Молодіжному було схвалено і погоджено з владою автономії. Але якщо прокуратура не відреагує і не будуть покарані причетні до «погрому» міліцейські чини — тоді в Меджлісі зроблять однозначну оцінку, що акція відбулася з відома керівництва Криму.

Прокуратура АРК учора таки заявила, що почала перевірку цієї нічної НП, але, як сказали у прес–службі, «за фактами, оприлюдненими в засобах масової інформації», позаяк ніхто з учасників конфлікту «до прокуратури не звертався».

А Рефат Чубаров розповів журналістам, що свого часу селищна рада Молодіжного зверталася до відповідних інстанцій про обмін колишніх угідь радгоспу «Приміський» поблизу автотраси Сімферополь—Джанкой, які були розпайовані, а згодом зайняті татарами–репатріантами. Мовляв, частина території була непридатна до сільськогосподарського використання. Планувалось ці землі включити в межі селища Молодіжне з подальшим виділення під забудову. Натомість законним пайовикам мали надати аналогічні наділи в іншому місці. Відтак учасники «галявини протесту» з 2006 року обмежились зведенням на ній тимчасових символічних будиночків, сподіваючись на позитивне для них рішення. Спливав час, а справа не вирішувалася. А у ніч на 1 грудня власники паїв за підтримки активістів «Русского єдінства» і ряжених козаків вдалися до силових методів, мотивуючи «погром» рішенням суду. «Я не виключаю, що такі дії спрямовані ще й на те, щоб викликати адекватні по формі і суті дії з боку кримських татар», — констатував пан Чубаров.

До речі, на позавчорашній прес–конференції функціонери–«русоєди» заявили, що й надалі звільнятимуть розпайовані земелі від «галявин протесту». Далі буде?