«А рука так і тягнеться»... до холодильника

28.11.2012

«Не їсти пiсля 18–ї години» — таку рекомендацiю дiєтологи часто дають тим, хто хоче схуднути. Але далеко не кожному вдається дотримуватися цієї слушної поради. Вкотре ви даєте собі обіцянку більше не їсти на ніч. Але що ближче ніч, то нестерпніше хочеться перекусити, а рука так і тягнеться до холодильника. Знайома ситуація? Спробуйте скористатися порадами, які, можливо, допоможуть вам стримувати себе. Отже...

Обманіть апетит рідиною. Випийте склянку мінеральної води зі скибочкою цитрини, томатного соку або чашку зеленого чаю. Рідина заповнить шлунок і втамує відчуття голоду.

Прийміть гарячу купіль. Вона знижує апетит, розслаблює. Водночас потовиділення допоможе видалити з організму надлишок зайвої рідини.

Зробіть невелику зарядку. Якщо відчуваєте, що голод став нестерпним, вмикайте музику і починайте розминку. Фізичні вправи відвернуть вашу увагу від нав’язливої думки про холодильник і спалять кілька зайвих калорій. Відомо, що відразу після вправ апетит знижується. Але не перестарайтеся з навантаженням, оскільки, можливо, після цього вам буде важко заснути.

Стримати апетит допоможе ароматерапія. Щойно відчуєте невчасне бажання пожувати, запаліть ароматичні свічки або піднесіть до носа флакончик з екзотичною олією чи парфумами. Особливо дієві квіткові та фруктові аромати. Центри голоду та нюху розташовані поруч, тож запахи допоможуть на якийсь час «забити» відчуття голоду.

З’їжте легкий десерт. Відразу після вечері поласуйте, скажімо, фруктами, нежирним йогуртом, невеличким шматочком гіркого шоколаду. Це підніме ваш настрій, а післясмак допоможе в нелегкій боротьбі з апетитом.

Ніяких спецій з останнім прийомом їжі. Разом iз прянощами вони відчутно посилюють апетит, загострюють відчуття голоду навіть після того, як ви завершили вечерю.

Висококалорійні продукти — подалі. Принаймні ніколи не тримайте їх на видному місці. Краще, якщо перед очима у вас будуть фрукти або овочі. Якщо не втримаєтеся — перекусити ними буде не так уже й страшно.

Скористайтеся жувальною гумкою. Краще, якщо вона буде без цукру і фруктова. Жувальний рефлекс і солодкість у роті притлумлять апетит.

Почистіть зуби. Тут має спрацювати умовний рефлекс: після цієї гігієнічної процедури ми не їмо.

Спеціальна порада для жінок. Коли так хочеться махнути на все і спокуситися улюбленими ласощами, чітко уявіть себе красивою і стрункою. Хіба така жінка буде наїдатися на ніч?