Янукович з України — Саакашвілі в Україну

28.11.2012
Янукович з України — Саакашвілі в Україну

Президент Грузії Михаїл Саакашвілі з одним із лідерів Об’єднаної опозиції України Арсенієм Яценюком. Фото Рейтер.

Поки Президент України насолоджувався розкішшю східної гостинності в Об’єднаних Арабських Еміратах та Катарі, у Києві гостював інший глава держави — Грузинської. Михаїл Саакашвілі, який після перемоги на парламентських виборах коаліції «Грузинська мрія» у своїй країні вже також фактично опинився в опозиції, взяв участь одразу в кількох міжнародних конференціях. Зокрема, разом з одним із українських опозиційних лідерів Арсенієм Яценюком став учасником засідання Дипломатичного клубу «Відкрита Україна».

У день народження Юлії Тимошенко Саакашвілі наголосив, що вважає неприйнятним вирішення політичних питань за допомогою арештів. І мав на увазі не лише Україну — після зміни влади в Грузії під загрозою потрапити за ґрати опинилися і його союзники. А сам президент нещодавно заявив, що не збирається втікати з країни.

За словами Саакашвілі, його соратників переслідують винятково з політичних мотивів, оскільки «ніхто в Грузії не може сказати, що ці люди використовували державні кошти для власного збагачення». «Їм усім інкримінують одну статтю — зловживання владою. І, наприклад, начальника генштабу переслідують за те, що він рік тому взяв за вухо солдата й змусив інших бігати навколо казарми з голими торсами. Я служив в Україні і теж бігав по 10 кілометрів у тому ж стані, й ніхто з моїх командирів досі за це не сів», — зауважив пан Михаїл, наголосивши, що «навіть якщо посадити всю опозицію, від цього вона не припинить бути опозицією». Водночас у відповідь на запитання, чи скористається він у такому разі своїм правом відправити уряд у відставку, Саакашвілі зазначив: «Я не думаю, що зараз я вправі робити такі потрясіння, або що це було б доцільно. Ми передали цей процес суспільству, тому суспільство має вирішувати».

Під час конференції Kyiv Post Tiger президент Грузії наголосив, що Європейський Союз не може бути повноцінним об’єднанням без участі в ньому України. «Нам потрібно належати до європейської сім’ї. Європа ніколи не буде повноцінною, поки Україна не стане її членом. Я сподіваюся, це станеться швидше, ніж усі це собі уявляють... Так, Україні потрібна Європа, але і Європі потрібна Україна не меншою мірою», — наголосив Саакашвілі, зазначивши, що Молдова, Грузія і Україна — єдиний регіон, і рано чи пізно всі ми будемо в Євросоюзі.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Віктор Янукович з неділі по вівторок перебував із візитом в Об’єднаних Арабських Еміратах, а вчора на два дні приїхав до Катару. У Досі він проведе переговори з еміром Держави Катар шейхом Хамадом бін Халіфою Аль Тані, ознайомиться з діяльністю Катарського парку науки і технологій та візьме участь у презентації українських національних проектів, що реалізуються з ініціативи Президента.

25—27 листопада 2012 року Президент України Віктор Янукович здійснив офіційний візит до Об’єднаних Арабських Еміратів.

Напередодні Янукович та президент ОАЕ шейх Халіфа бін Заїд Аль Нагаян обговорили комплекс питань двосторонніх відносин у різних галузях, а також широкий спектр регіональних та міжнародних питань, які представляють обопільний інтерес. Об’єднані Арабські Емірати оголосили про відкриття найближчим часом у Києві посольства цієї держави. Сторони також домовилися активізувати співробітництво у промисловій, інвестиційній, авіаційній, будівельній та військовій сферах. У ході візиту було підписано двосторонні угоди, зокрема, щодо надання взаємної правової допомоги й співпраці в авіаційній галузі та у сферах освіти і спорту.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>