НОВИНИ ПЛЮС

27.11.2012

Відділ кадрів

Івано–Франківську та Львівську обласні ради очолили депутати від ВО «Свобода» — відповідно, Василь Скрипничук та Петро Колодій. Вибори нових голів відбулися у зв’язку зі складанням повноважень попередніх очільників рад — Олександра Сича та Олега Панькевича, яких було обрано до парламенту за списком «Свободи».

День свободи

Під час святкування восьмої річниці Помаранчевої революції на майдані Незалежності в Києві спецпідрозділи міліції затримали сімох осіб. Серед них був громадянин Росії, фотограф Юрій Барабаш, а також стороння людина, що не брала участі в демонстрації. Сутичка відбулася після мітингу, коли активісти «КУПР» напнули намет та спробували перенести його на інший бік площі, до Монументу Незалежності. На затриманих склали протоколи про правопорушення — «перехід дороги в недозволеному місці і невиконання законних вимог працівників міліції». Крім того, складено адмінпротоколи за порушення порядку проведення мирних заходів на організаторів акції — Миколу Коханівського і Сергія Мельниченка. Ще до ночі затриманих відпустили з Шевченківського райвідділку.

Асоціація з ЄС

Європа розділилась щодо того, чи потрібно підписувати з Україною угоду про асоціацію. Про це пише видання The EUobserver з посиланням на свої джерела. За даними видання, за підписання угоди про асоціацію висловлюються Чехія, Литва, Польща та Словаччина. Вони хочуть підписати договір на саміті у Вільнюсі восени 2013 року. Водночас чотири країни — Швеція, Фінляндія, Данія та Нідерланди — вважають, що угода про асоціацію має бути заморожена після того, як Янукович посадив за ґрати політичних опонентів та провів вибори на свою користь. Ця група країн на засіданні ради міністрів у грудні планує висунути жорстку вимогу– свобода Юлії Тимошенко та реформа судової системи.

Наших б’ють!

Цього року в Україні зафіксовано 29 нападів на журналістів, коли винні не були покарані, незважаючи на відповідні звернення до правоохоронних органів. Такі дані було оприлюднено на «круглому столі», який з нагоди Всесвітнього дня боротьби з безкарністю проводили Національна медіа–профспілка України, Національна спілка журналістів України за участі «Репортерів без кордонів» та інших медіа–організацій.

Покращення для Януковича

Служба автомобільних доріг у Київській області уклала договори на додаткові роботи з ремонту автодоріг до мисливської резиденції Віктора Януковича «Сухолуччя». Загальна вартість робіт склала 5,54 млн. грн. Усього мають відремонтувати 15,2 км дороги.

Персона нон грата

До Білорусі не впустили президента Української асоціації студентського самоврядування Єлизавету Щепетильникову, яка їхала на зустрічі зі студентськими активістами. «Мене зняли з поїзда до Мінська й депортували в Україну, оголосивши, що в’їзд на територію Республіки Білорусь мені заборонено... Напевно, ми все ж таки робимо щось вірно», — написала Щепетильникова у «Твіттері».