Литвин ударив по чужих пасіях

27.11.2012
Литвин ударив по чужих пасіях

Володимир Литвин.

Прес–служба апарату Верховної Ради зірвалася на брутальщину. Точніше, це зробив Голова ВР Володимир Литвин, а прес–служба парламенту — поширила його не надто етичну заяву. Спікер не стримався після того, як його «вступили» до Партії регіонів (а, нагадаємо, минулого тижня мажоритарник–самовисуванець Литвин увійшов до робочої групи з підготовки першої сесії нової ВР за квотою «Регіонів»).

«Голова Верховної Ради України відповідно до законодавства організовує роботу і очолює підготовчу депутатську групу, коли він обраний депутатом, яка опрацьовує питання з організації та проведення пленарних засідань першої сесії Верховної Ради нового скликання. Оскільки пропозиції щодо складу такої групи вносять політичні партії, між виборчими списками яких розподілено депутатські мандати, та народні депутати–самовисуванці, обрані в одномандатних округах, Литвин увійшов до складу підготовчої депутатської групи за пропозицією Партії регіонів... Витоки і причини неадекватних коментарів очевидні: деякі претенденти на посаду Голови Верховної Ради за допомогою політтехнологів, що їх обслуговують, вдалися до цинічних і брехливих тверджень, побачивши у цьому факті загрозу для себе. Рекомендуємо цим діячам, зокрема й тим, які раптово прийшли до тями і відірвалися від своїх молодих пасій, аби виступити з «викриттям», заспокоїтися і повернутися у звичний для себе стан», — б’є опонентів «нижче пояса» прес–служба парламенті. А позиція Володимира Литвина, мовляв, «чітко визначена і вже неодноразово озвучена: він не збирається нікуди вступати, не претендує на жодні посади і має намір працювати рядовим депутатом у Комітеті з питань науки і освіти».

Наразі Литвин пропонує почати перше засідання Ради VII скликання 12 грудня — тобто 12.12.12 — о 12–й годині. «Щось у цьому є», — каже чинний спікер про оригiнальну нумерологiю.

Тим часом опозиція не збирається так просто давати старт новому парламенту. Верховна Рада почне свою роботу тільки якщо буде виконуватись конституційна норма про особисте голосування — ще раз наголосив голова ради ОО «Батьківщина» Арсеній Яценюк. «Особисте голосування і виконання Конституції означає втрату контролю Президентом Януковичем над Верховною Радою, означає, що парламент перестає бути іграшкою чи підрозділом Банкової», — каже лідер об’єднаної опозиції, враховуючи той фактор, що більшість у ПР буде дуже незначна.

Хоча «регіонали» обiцяють, що «дозбирають» потрібних депутатів (читай — «тушок») уже до цієї середи). Принаймні Михайло Чечетов повідомляє про 40 таких «помічників».

«Якщо провладна більшість проігнорує вимогу опозиції щодо забезпечення персонального голосування, опозиція блокуватиме роботу ВР», — сказав в ефірі «5–го каналу» народний депутат від «Батьківщини» Юрій Одарченко.