Розчарування революцією

27.11.2012
Розчарування революцією

У Єгипті знову неспокійно: вже сьогодні центр Каїра може стати ареною жорсткого протистояння між противниками і прихильниками чинного президента. Опозиція, яка оголосила про формування «Фронту з порятунку батьківщини», заанонсувала «марш мільйонів» на революційній площі Тахрір, який очолять колишні суперники чинного глави держави по президентських перегонах. Натомість симпатики президента Мурсі планують вийти на площу Абідін, щоб підтримати його сміливе (а на думку опонентів — диктаторське) починання.

Почалося все минулої п’ятниці, коли єгиптяни, вже звичні до протестів після повалення в лютому минулого року «режиму» Хосні Мубарака, знову масово вийшли на Тахрір. Цього разу їх обурили дії обраного на перших за багато років демократичних виборах у Єгипті президента–ісламіста Мохаммеда Мурсі. Напередодні він видав указ, який дає президенту виняткові повноваження для «захисту революції» і позбавляє судові органи права розпускати Верхню палату парламенту та Конституційну комісію, яка розробляє новий основний закон Єгипту. Крім того, в Конституційну декларацію внесено положення, згідно з яким будь–які укази й закони, підписані Мурсі з моменту вступу на посаду президента, не можуть бути оскаржені або скасовані. Також запрова­джено новий порядок призначення генпрокурора Єгипту — тепер його своїм указом на чотирирічний термін призначає президент. Мурсі вже це зробив: новим очільником генпрокуратури став Талгат Ібрагім, який змінив на цій посаді призначеного ще Мубараком Абдельмагіда Махмуда. Махмуд пообіцяв оскаржити це рішення в суді, але з огляду на нові порядки навряд чи це йому щось дасть.

Також у Конституційній декларації з’явилося положення про відновлення розслідування злочинів, скоєних владою проти учасників демонстрацій, що призвели до повалення влади Хосні Мубарака.

Опозиція звинуватила президента в державному перевороті й закликала громадян до масових акцій протесту. Ті, хто дослухався до заклику, почали громити місцеві осередки руху «Братів–мусульман», який до обрання на посаду президента представляв Мурсі. Акції не вщухають — у місті Даманхур у результаті сутичок між протилежними таборами вже загинув 15–річний підліток, сотні людей по всій країні отримали поранення.

Перемігши на виборах генерала Ахмеда Шафіка, на якого покладали надії налаштовані на світську владу громадяни, ісламіст Мурсі заявив, що буде «президентом усіх єгиптян», незалежно від віросповідання й політичних симпатій. Публічно відмежувався від «Братів–мусульман», призначив радниками християнина–копта і жінку — словом, усіляко демонстрував вірність принципам демократії. Проте ідилія тривала недовго, і скептики, які радили Західному світу не надто зачаровуватися подіями «Арабської весни», потирають руки: мовляв, «а ми ж попереджали».

Незадоволені указом, який уже називають «грамотою фараона», радники президента один за одним почали подавати у відставку. І передусім — публіцист Сакіна Фуад (та сама жінка) та помічник Мурсі з демократичних перетворень Самір Маркус (той самий копт). «Я прийняла цей пост, щоб бути корисною країні, але коли стало зрозуміло, що президент не потребує порад своїх помічників, я зрозуміла: моє подальше перебування там немає сенсу», — пояснила Фуад.

Опозиція готова до нової революції — спільний осуд об’єднав навіть тих опонентів Мурсі, які раніше ворогували між собою. «Ці розпорядження ставлять главу держави поза законом. Мурсі узурпував усю владу в країні, ставши новим фараоном. Цей удар по революції матиме для Єгипту найплачевніші наслідки», — висловив спільну думку провідний діяч іще антимубараківського опозиційного руху, екс–очільник МАГАТЕ й лауреат Нобелівської премії миру Мохаммед Ель–Барадеї. Цю заяву він зробив на спільній прес–конференції з колишнім кандидатом у президенти й головою Ліги арабських держав Амром Мусою.

Клуб суддів, який об’єднує працівників судів усіх рівнів, закликав служителів Феміди до страйку, аж доки скандальне рішення президента не буде скасовано. Втім Вища судова рада, яка є найвищим органом правосуддя Єгипту, порадила суддям все ж таки не залишати роботу, тим паче в такі буремні дні. Учора ввечері Мохаммед Мурсі збирався зустрітися з представниками Вищої судової ради, щоб пояснити свою позицію.

А тим часом президентська канцелярія намагається пояснити її народу. У поширеній прес–службою глави держави заяві наголошується, що нова Конституційна декларація спрямована винятково на «досягнення прагнень єгипетського народу й захист переходу до демократії». Мовляв, розширені повноваження президента «носять тимчасовий характер» і «жодним чином не спрямовані на концентрацію влади в одних руках», а лише мають на меті «виключити політизацію судової системи й покарати тих, хто несе відповідальність за корупцію та інші злочини, скоєні в епоху попереднього режиму та за час перехідного періоду після революції».

У канцелярії президента також запевняють, що Мурсі «твердий у своєму намірі залучити всі політичні сили країни до всеохопного національного діалогу, з тим щоб досягнути єдиної позиції, а також консенсусу щодо Конституції».

 

ТУРИЗМ

Чого боятися туристам?

Попри всі революційні події, Єгипет залишається одним із найпопулярніших курортних напрямків для наших туристів — особливо взимку, коли на Мальдівах чи в ОАЕ надто дорого, а в Туреччині чи Греції — надто холодно. Як запевняють туроператори, відпочинок на єгипетських курортах (у Хургаді й навколишніх курортних селищах, у Шарм–ель–Шейху, Дахабі, Марса–Алам тощо) залишається цілком безпечним. «У крайньому разі туристам знову порадять якомога рідше виходити за межі готелів, — припускає працівниця одного з туристичних агентств Києва Світлана. — Але поки що все спокійно, жодних скарг від наших туристів іще не надходило».

Міністерство закордонних справ Росії вже порадило громадянам РФ, які перебувають у Єгипті, відмовитися від екскурсій у Каїр, Луксор та інші міста за межами курортних регіонів. Українське МЗС станом на вчора по обіді рекомендацій iз цього приводу не оприлюднювало.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>