НОВИНИ ПЛЮС

22.11.2012

«Дисциплінарка» для суддів

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення доступу до судових рішень)», який перед­бачає розширення підстав дисциплінарної відповідальності судді. Зокрема, якщо суддя не направить електронну копію судового рішення до Єдиного дер­жавного реєстру судових рішень (ЄДРС). Таку копію служителі Феміди мають направляти не пізніше ніж наступного дня після ухвалення (постановлення) судового рішення.

Три тисячі осіб чекають волі

Державна пенітенціарна служба України очікує, що у зв’язку з набуттям чинності нового Кримінального процесуального кодексу iз Нового року, кількість осіб, що утримуються у СІЗО, зменшиться приблизно на 3 тисячі осіб. За словами начальника управління зовнішніх комунікацій ДПтС Ігоря Андрушка, у слідчих ізоляторах України зараз утримується трохи менше 40 тисяч осіб. Кримінальні справи стосовно майже 25 тисяч осіб уже передані в суди, які будуть визначати запобіжні заходи для них. Оскільки новий КПК передбачає введення альтернативних запобіжних заходів — грошової застави та домашнього арешту, це дозволить розвантажити слідчі ізолятори, але не раніше 2013 року. «Адже зараз робляться тільки перші юридичні кроки — відповідні подання, документальні оформлення тощо», — пояснює пан Андрушко.

Знімай міліцію

Громадські активісти закликають керівництво Міністерства внутрішніх справ довести до відома усіх співробітників законність відеофіксації дій міліціонерів. Так, за словами активіста Євгена Крапивіна, громадяни мають право фіксувати на відео дії правоохоронців, зокрема тих, з якими вони спілкуються. Що раніше підтвердили керівники МВС. Однак повсякденна практика вказує на протилежне. За словами пана Крапивіна, його особистий моніторинг роботи міліції в Києві, Харкові та Луганську засвідчив, що приблизно 60% міліціонерів забороняють себе знімати.